Κατηγορία: Μπισκότα-Κουλουράκια
από το χρήστη: glykatzou
Ιδιαίτερα αρωματικό γλυκό με όμορφο χρώμα.
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι καλά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τους κρόκους έναν-έναν, το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια και το αλάτι. Ανακατεύουμε ζωηρά για λίγο με ένα πιρούνι ή κουτάλι. Με τα δάχτυλα δουλεύουμε για λίγα λεπτά ακόμη τα υλικά, τρίβοντάς τα, έως ότου δημιουργηθεί μια μαλακή, ενιαία ζύμη, χωρίς κόμπους. Σκεπάζουμε το μπολ με μια μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 30' να σταθεί η ζύμη μας.
Σε ένα μπρίκι λιώνουμε το βούτυρο, προσέχοντας να μη μας κάψει. Το αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία του. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα αβγά ένα-ένα και τη ζάχαρη, μέχρι να σχηματιστεί σφιχτή μαρέγκα και προς το τέλος, προσθέτουμε και το λιωμένο βούτυρο.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, τη δουλεύουμε λίγο με το χέρι να ζεσταθεί και με τον πλάστη την ανοίγουμε στον πάγκο της κουζίνας σε λεπτό ή μεσαίο φύλλο. Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 23εκ. και απλώνουμε μέσα το φύλλο της ζύμης. Το πατάμε καλά, να καλύψει όλο τον πάτο και με ένα πιρούνι το τρυπάμε σε διάφορα σημεία. Από πάνω αδειάζουμε την κρέμα μας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 20'. Το βγάζουμε από το φούρνο και γρήγορα καλύπτουμε την επιφάνειά του με ένα αλουμινόχαρτο. Ξαναβάζουμε στο φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη 20'-30'. Το ελέγχουμε ότι έχει ψηθεί, σβήνουμε το φούρνο κι αφήνουμε το γλυκό μας μέσα στο σβηστό φούρνο για 15'.
Το βγάζουμε, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Με κουπ πατ σε σχήμα καρδιά ή ό,τι σχήμα θέλουμε, κόβουμε το γλυκό μας και το σερβίρουμε.
Τα συγκεκριμένα μπισκότα παίρνουν ένα ζεστό, χρυσαφί χρώμα λόγω της καστανής ζάχαρης. Μπορείτε όμως να τα φτιάξετε και με απλή, κρυσταλλική. Σε αυτή την περίπτωση όταν τα βγάζω από το φούρνο είναι αρκετά "χλωμά". Παραμένουν μαλακά και είναι πεντανόστιμα. Αν τα φτιάξετε με καστανή ζάχαρη, θα είναι σίγουρα πιο τραγανά. Κι αν θέλω περισσότερη σοκολάτα, απλώς προσθέτω παραπάνω σταγόνες κουβερτούρας!
~
Τα μπισκότα διατηρούνται μέσα σε αεροστεγή συσκευασία για 1 μήνα.
~
Επειδή η δόση είναι μικρή και βγαίνουν ελάχιστα μπισκότα, μπορείτε να τη διπλασιάσετε άφοβα. Κι επίσης, καλό είναι ό,τι σχήμα κι αν δώσετε τελικά στις μπουκιές, φροντίστε να έχουν αρκετό πάχος, ώστε να είναι πιο μαλακές στο εσωτερικό τους!
Όταν αρχίσουν να στεγνώνουν, τα κουλουράκια έχουν ψηθεί. Δεν τα αφήνω να σκληρύνουν! Όταν τα βγάλω από το φούρνο θα είναι πολύ μαλακά όταν τα πατάω. Έτσι όμως πρέπει να είναι για να παραμείνουν τρυφερά.
~
Η μελάσα είναι ιδιαίτερη ύλη και είναι σίγουρο ότι αυτά τα μπισκότα θα κλέψουν τις εντυπώσεις και τη γεύση και ότι θα κάνουν το σπίτι σας να μοσχοβολά για μέρες...
~
Εάν ο φούρνος σας είναι δυνατός, προτιμήστε να ψήσετε χρησιμοποιώντας τη μεσαία σχάρα.
~
Εμπειρικά, σας συνιστώ να χρησιμοποιείτε μικρού σχήματος κουπ πατ εάν θέλετε πιο τραγανό αποτέλεσμα και μεγάλα σχήματα/επιφάνειες αν προτιμάτε τα πιο αφράτα μπισκότα.
Πολύ αρωματικά κουλουράκια που αρέσουν σε όλους!
~
Εάν θέλω μπορώ να αλείψω τη ζύμη μου με ένα ολόκληρο αβγό χτυπημένο με λίγο γάλα εβαπορέ, ώστε να πάρουν αυτό το χρυσαφί χρώμα στην επιφάνειά τους κατά το ψήσιμο. Αλλά μπορώ και να το παραλείψω.
~
Διατηρώ τα κουλούρια μου σε αεροστεγές δοχείο για 1 μήνα!
~
Εάν ο φούρνος σας είναι δυνατός, προτιμήστε να ψήσετε χρησιμοποιώντας τη μεσαία σχάρα.
~
Εμπειρικά, σας συνιστώ να χρησιμοποιείτε μικρού σχήματος κουπ πατ εάν θέλετε πιο τραγανό αποτέλεσμα και μεγάλα σχήματα/επιφάνειες αν προτιμάτε τα πιο αφράτα μπισκότα.
Μπορεί οπτικά να μην είναι πολύ "όμορφα" αυτά τα μπισκότα, είναι όμως πεντανόστιμα. Κολλάς...
~
Εάν κλείσουμε τα μπισκότα σε αεροστεγές δοχείο, μπορούμε να τα διατηρήσουμε μέχρι και 1 μήνα!