Κατηγορία: Μπισκότα-Κουλουράκια
από το χρήστη: Φοίβη
Τα κουλουράκια τα διατηρώ σε αεροστεγές κουτί.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω το βούτυρο με την άχνη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσει το μείγμα. Προσθέτω ένα-ένα τα αβγά, το γάλα, το ξύσμα του λεμονιού, το μπέικιν πάουντερ και τέλος, τη βανίλια. Αφού χτυπήσω καλά, ρίχνω στο μείγμα σταδιακά το αλεύρι, καλά κοσκινισμένο. Ζυμώνω καλά, σκεπάζω το μπολ με μεμβράνη και το αφήνω στο ψυγείο για 30', να ξεκουραστεί.
Βγάζω τη ζύμη από το ψυγείο, πασπαλίζω τον πάγκο της κουζίνας μου με αλεύρι, αλευρώνω και τα χέρια μου κι αρχίζω να πλάθω κουλουράκια... με τα δυο χεράκια! Στρώνω ένα φύλλο λαδόχαρτου στη λαμαρίνα του φούρνο μου και στρώνω μέσα τα κουλουράκια, αφήνοντας λίγο κενό μεταξύ τους.
Σε ένα μπολάκι χτυπάω το αβγό ολόκληρο με ένα πιρούνι, να αποκτήσει ένα κιτρινωπό χρώμα και να αραιώσει. Με ένα πινέλο, περνάω τα κουλουράκια, ώστε να πάρουν χρυσαφί χρώμα κατά το ψήσιμο.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 20'.
Τα συγκεκριμένα μπισκότα παίρνουν ένα ζεστό, χρυσαφί χρώμα λόγω της καστανής ζάχαρης. Μπορείτε όμως να τα φτιάξετε και με απλή, κρυσταλλική. Σε αυτή την περίπτωση όταν τα βγάζω από το φούρνο είναι αρκετά "χλωμά". Παραμένουν μαλακά και είναι πεντανόστιμα. Αν τα φτιάξετε με καστανή ζάχαρη, θα είναι σίγουρα πιο τραγανά. Κι αν θέλω περισσότερη σοκολάτα, απλώς προσθέτω παραπάνω σταγόνες κουβερτούρας!
~
Τα μπισκότα διατηρούνται μέσα σε αεροστεγή συσκευασία για 1 μήνα.
~
Επειδή η δόση είναι μικρή και βγαίνουν ελάχιστα μπισκότα, μπορείτε να τη διπλασιάσετε άφοβα. Κι επίσης, καλό είναι ό,τι σχήμα κι αν δώσετε τελικά στις μπουκιές, φροντίστε να έχουν αρκετό πάχος, ώστε να είναι πιο μαλακές στο εσωτερικό τους!
Όταν αρχίσουν να στεγνώνουν, τα κουλουράκια έχουν ψηθεί. Δεν τα αφήνω να σκληρύνουν! Όταν τα βγάλω από το φούρνο θα είναι πολύ μαλακά όταν τα πατάω. Έτσι όμως πρέπει να είναι για να παραμείνουν τρυφερά.
~
Η μελάσα είναι ιδιαίτερη ύλη και είναι σίγουρο ότι αυτά τα μπισκότα θα κλέψουν τις εντυπώσεις και τη γεύση και ότι θα κάνουν το σπίτι σας να μοσχοβολά για μέρες...
~
Εάν ο φούρνος σας είναι δυνατός, προτιμήστε να ψήσετε χρησιμοποιώντας τη μεσαία σχάρα.
~
Εμπειρικά, σας συνιστώ να χρησιμοποιείτε μικρού σχήματος κουπ πατ εάν θέλετε πιο τραγανό αποτέλεσμα και μεγάλα σχήματα/επιφάνειες αν προτιμάτε τα πιο αφράτα μπισκότα.
Πολύ αρωματικά κουλουράκια που αρέσουν σε όλους!
~
Εάν θέλω μπορώ να αλείψω τη ζύμη μου με ένα ολόκληρο αβγό χτυπημένο με λίγο γάλα εβαπορέ, ώστε να πάρουν αυτό το χρυσαφί χρώμα στην επιφάνειά τους κατά το ψήσιμο. Αλλά μπορώ και να το παραλείψω.
~
Διατηρώ τα κουλούρια μου σε αεροστεγές δοχείο για 1 μήνα!
~
Εάν ο φούρνος σας είναι δυνατός, προτιμήστε να ψήσετε χρησιμοποιώντας τη μεσαία σχάρα.
~
Εμπειρικά, σας συνιστώ να χρησιμοποιείτε μικρού σχήματος κουπ πατ εάν θέλετε πιο τραγανό αποτέλεσμα και μεγάλα σχήματα/επιφάνειες αν προτιμάτε τα πιο αφράτα μπισκότα.
Μπορεί οπτικά να μην είναι πολύ "όμορφα" αυτά τα μπισκότα, είναι όμως πεντανόστιμα. Κολλάς...
~
Εάν κλείσουμε τα μπισκότα σε αεροστεγές δοχείο, μπορούμε να τα διατηρήσουμε μέχρι και 1 μήνα!