Κατηγορία: Γλυκές Πίτες
από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος
Εάν σας αρέσουν τα αποξηραμένα φρούτα και πιο... εξωτικά όπως οι χουρμάδες, θα γίνετε φαν αυτής της πίτας.
Κόβω τα αποξηραμένα βερίκοκα καθώς και τους χουρμάδες σε φετάκια. Τα βάζω σε ένα μπολ και τα περιχύνω με το μπράντι. Τα αφήνω έτσι για 1 ώρα, ώστε να μαλακώσουν και να απορροφήσουν το αλκοόλ.
Απλώνω το φύλλο της σφολιάτας στον πάγκο της κουζίνας μου, που έχω πρώτα πασπαλίσει με λίγο αλεύρι, για να μην κολλάει η ζύμη. Με ένα μαχαίρι κόβω το φύλλο στα δύο. Σε ένα ποτηράκι χτυπάω πρόχειρα το ασπράδι του αβγού. Αλείφω με τη μισή ποσότητα του αβγού το ένα φύλλο. Από πάνω απλώνω τη μαρμελάδα βερίκοκο, χειροποίητη ή αγοραστή, αφήνοντας λίγο κενό στις άκρες της ζύμης. Εάν θέλω μπορώ να χρησιμοποιήσω μεγαλύτερη ποσότητα. Στραγγίζω τα φρούτα και τα αραδιάζω από πάνω. Πασπαλίζω με το αμύγδαλο.
Χαράζω με ένα μαχαίρι το άλλο φύλλο, σχηματίζοντας παράλληλες γραμμές, σαν κουρτινάκια, χωρίς όμως να το κόψω. Αυτό το κάνω ώστε να δώσω το σχέδιο που θέλω στην πίτα, για να ψηθεί το εσωτερικό και να φαίνεται η γέμιση. Καπακώνω με αυτό το φύλλο σφολιάτας το άλλο που έχω γεμίσει και πατώντας τις άκρες το κλείνω. Αλείφω την επιφάνεια της πίτας με το ασπράδι που έχει περισσέψει.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 10'. Χαμηλώνω το φούρνο στους 180°C και ψήνω για ακόμη 20'.
Αν και νηστίσιμο, το εν λόγω γλυκό είναι πολλών θερμίδων και πολύ χορταστικό!
~
Εάν θέλετε λιγότερο έντονη γεύση, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα από γαρύφαλα που θα χρησιμοποιήσετε.
~
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Αντί για πορτοκάλι μπορώ να χρησιμοποιήσω λεμόνι στην ίδια δόση.
~
Στις επαγγελματικές δόσεις, αρκεί να διαιρέσουμε όλα τα κιλά που θα προκύψουν (σύνολο του βάρους) δια του 12. Έτσι προκύπτει η σπιτική δοσολογία.
Για να σιροπιάσω, θα πρέπει είτε το σιρόπι μου είτε η πίτα μου να είναι κρύο.
~
Τη συγκεκριμένη πίτα τη συναντάμε σε διάφορες τοποθεσίες με διαφορετικές ονομασίες, όπως "πορτοκαλόπιτα" ή "σουλτάνα".
Παραδοσιακό γλυκό με προέλευση από τη Μάνη.
~
Εάν θέλω να κάνω λιγότερο γλυκιά την πίτα, μπορώ να μειώσω τις κούπες της ζάχαρης σε 2.
Παραδοσιακό γλυκό, που το συναντάμε σε διαφορετικές εκδοχές, ακόμη και σε αλμυρές. Δεν είναι ιδιαίτερα γλυκερό, είναι όμως πρωτότυπο. Ακόμη κι αν δεν σας αρέσουν τα κολοκυθάκια, όπως εμένα, θα σας ξαφνιάσει το τι μπορεί να φτιαχτεί με τη συγκεκριμένη πρώτη ύλη.
~
Τρώγετε τόσο ζεστό όσο και κρύο.
Σιροπιάζω την καρυδόπιτα όσο είναι ζεστό και το σιρόπι και το γλυκό μου.
~
Εάν φαίνεται πολλή η ποσότητα του σιροπιού δεν ανησυχώ, αφού το κέικ θα το ρουφήξει όλο.