Κατηγορία: Finger... Dessert! , Γλυκές Πίτες
από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος
Εάν δεν κλείνουν καλά τα πιτάκια, στις άκρες τους, μπορώ να δοκιμάσω να τις βρέξω με ελάχιστο νερό!
Πασπαλίζω τον πάγκο της κουζίνας μου με λίγο αλεύρι και στρώνω το φύλλο της σφολιάτας. Με ένα μαχαίρι κόβω 20 ορθογώνια κομμάτια. Ψιλοκόβω τη λευκή σοκολάτα και στο μπλέντερ τρίβω σε χοντρά κομμάτια την καρυδόψιχα. Σε ένα μπολ σπάω με τα χέρια τα μπισκότα σε μικρά κομμάτια. Προσθέτω τις σταγόνες της κουβερτούρας, τη λευκή σοκολάτα, την καρυδόψιχα, τη μαρμελάδα και τέλος, το ασπράδι που έχω χτυπήσει ελαφρώς πριν με ένα πιρούνι. Δουλεύω το μείγμα με ένα κουτάλι ή πιρούνι και μετά με τα χέρια, να γίνει μια ενιαία γέμιση.
Γεμίζω κάθε ένα από τα κομμάτια της σφολιάτας με τη γέμιση. Κλείνω το φύλλο διαγωνίως και πατάω τις άκρες με τα δάχτυλα ή με ένα πιρούνι.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 35'-40'. Πριν τα σερβίρω, τα πασπαλίζω με μπόλικη άχνη ζάχαρη.
Αν και νηστίσιμο, το εν λόγω γλυκό είναι πολλών θερμίδων και πολύ χορταστικό!
~
Εάν θέλετε λιγότερο έντονη γεύση, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα από γαρύφαλα που θα χρησιμοποιήσετε.
~
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Αντί για πορτοκάλι μπορώ να χρησιμοποιήσω λεμόνι στην ίδια δόση.
~
Στις επαγγελματικές δόσεις, αρκεί να διαιρέσουμε όλα τα κιλά που θα προκύψουν (σύνολο του βάρους) δια του 12. Έτσι προκύπτει η σπιτική δοσολογία.
Για να σιροπιάσω, θα πρέπει είτε το σιρόπι μου είτε η πίτα μου να είναι κρύο.
~
Τη συγκεκριμένη πίτα τη συναντάμε σε διάφορες τοποθεσίες με διαφορετικές ονομασίες, όπως "πορτοκαλόπιτα" ή "σουλτάνα".
Παραδοσιακό γλυκό με προέλευση από τη Μάνη.
~
Εάν θέλω να κάνω λιγότερο γλυκιά την πίτα, μπορώ να μειώσω τις κούπες της ζάχαρης σε 2.
Παραδοσιακό γλυκό, που το συναντάμε σε διαφορετικές εκδοχές, ακόμη και σε αλμυρές. Δεν είναι ιδιαίτερα γλυκερό, είναι όμως πρωτότυπο. Ακόμη κι αν δεν σας αρέσουν τα κολοκυθάκια, όπως εμένα, θα σας ξαφνιάσει το τι μπορεί να φτιαχτεί με τη συγκεκριμένη πρώτη ύλη.
~
Τρώγετε τόσο ζεστό όσο και κρύο.
Σιροπιάζω την καρυδόπιτα όσο είναι ζεστό και το σιρόπι και το γλυκό μου.
~
Εάν φαίνεται πολλή η ποσότητα του σιροπιού δεν ανησυχώ, αφού το κέικ θα το ρουφήξει όλο.