Κατηγορία: Μπισκότα-Κουλουράκια
από το χρήστη: Φοίβη
Εάν θέλω να δώσω διαφορετικό σχήμα στα μισά μου μπισκότα, δεν ξεχνώ ότι πρέπει να έχω στο μυαλό μου ζυγό αριθμό, αφού θα κλείσω ανά δυάδα τα μπισκότα μου με την κρέμα λεμονιού!
~
Διατηρώ τα μπισκότα αεροστεγώς κλεισμένα στο ψυγείο, μια κι έχουν κρέμα!
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει το μείγμα μου. Προσθέτω το αβγό, το αλεύρι καλά κοσκινισμένο, το μπέικιν πάουντερ και τέλος, τη βανίλια. Ζυμώνω με τα χέρια το μείγμα. Πασπαλίζω με λίγο αλεύρι τον πάγκο της κουζίνας μου και δουλεύω για λίγο τη ζύμη εκεί. Την τυλίγω με μια μεμβράνη, να κλείσει καλά και την αφήνω στο ψυγείο για 2 ώρες να ξεκουραστεί. (αν την αφήσω και παραπάνω, δεν βλάπτει)
Βγάζω τη ζύμη για τα μπισκότα μου από το ψυγείο και την ξαναδουλεύω στον ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο μου. Την ανοίγω με τον πλάστη και με τη βοήθεια κουπ πατ σε διάφορα σχήματα ή ποτηριού, δημιουργώ μπισκοτάκια. Προσωπικά δυσκολεύτηκα στο να φτιάξω καρδιές, που ήθελα, με τη ζύμη μια και ήταν αρκετά μαλακή και χάλαγε το σχήμα κάθε που ανασήκωνα τις μπουκιές για να τις μεταφέρω στο σιλπάτ. Έτσι έδωσα το πιο απλό σχήμα στα μπισκότα μου: στρογγυλά. Και με τη μύτη από το κορνέ, έκοψα παραθυράκια, ώστε να φαίνεται η γέμιση! Αραδιάζω τα μπισκότα σε ταψί ή στη λαμαρίνα του φούρνου επάνω σε λαδόχαρτο.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για μόλις 10'-13'! Καλό είναι κατά τη διαδικασία ψησίματος να είμαι από πάνω, μια και θέλουν ελάχιστο χρόνο. Τα βγάζω από το φούρνο μόλις ο πάτος τους αρχίσει να παίρνει ένα ξανθό χρώμα. Θα μοιάζουν άψητα, όμως θα αρχίσουν να στεγνώνουν.
Σε ένα μπολ χτυπάω με το σύρμα τη ζάχαρη με τους κρόκους των αβγών, ζωηρά, μέχρι να διαλυθεί καλά το αβγό και να σχηματιστεί μια ενιαία κρέμα. Προσθέτω και το βούτυρο και χτυπάω. Χύνω το χυμό λίγο-λίγο, ελέγχοντας πόσο ρευστή θα βγει η κρέμα μου και τέλος, το ξύσμα του λεμονιού κι ανακατεύω ξανά.
Μεταφέρω την κρέμα σε ένα κατσαρολάκι και την αφήνω σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Όταν αρχίσει να βράζει η κρέμα μου, την κατεβάζω από τη φωτιά και την αφήνω να κρυώσει. (εγώ δεν τη ζέστανα γιατί το ξέχασα! την έβαλα ψυγείο, τον ίδιο σχεδόν χρόνο που άφησα και τη ζύμη. Βγάζοντάς την την ανακάτεψα ζωηρά και τη χρησιμοποίησα. Μια χαρά!).
Αφού ψηθούν τα μπισκοτάκια μου κι ετοιμαστεί και η κρέμα λεμονιού, ενώνω ανά δύο τα μπισκότα, βάζοντας στη μία πλευρά την κρέμα και κλείνοντάς τα! Τα πασπαλίζω με μπόλικη άχνη ζάχαρη και τα σερβίρω!
Τα συγκεκριμένα μπισκότα παίρνουν ένα ζεστό, χρυσαφί χρώμα λόγω της καστανής ζάχαρης. Μπορείτε όμως να τα φτιάξετε και με απλή, κρυσταλλική. Σε αυτή την περίπτωση όταν τα βγάζω από το φούρνο είναι αρκετά "χλωμά". Παραμένουν μαλακά και είναι πεντανόστιμα. Αν τα φτιάξετε με καστανή ζάχαρη, θα είναι σίγουρα πιο τραγανά. Κι αν θέλω περισσότερη σοκολάτα, απλώς προσθέτω παραπάνω σταγόνες κουβερτούρας!
~
Τα μπισκότα διατηρούνται μέσα σε αεροστεγή συσκευασία για 1 μήνα.
~
Επειδή η δόση είναι μικρή και βγαίνουν ελάχιστα μπισκότα, μπορείτε να τη διπλασιάσετε άφοβα. Κι επίσης, καλό είναι ό,τι σχήμα κι αν δώσετε τελικά στις μπουκιές, φροντίστε να έχουν αρκετό πάχος, ώστε να είναι πιο μαλακές στο εσωτερικό τους!
Όταν αρχίσουν να στεγνώνουν, τα κουλουράκια έχουν ψηθεί. Δεν τα αφήνω να σκληρύνουν! Όταν τα βγάλω από το φούρνο θα είναι πολύ μαλακά όταν τα πατάω. Έτσι όμως πρέπει να είναι για να παραμείνουν τρυφερά.
~
Η μελάσα είναι ιδιαίτερη ύλη και είναι σίγουρο ότι αυτά τα μπισκότα θα κλέψουν τις εντυπώσεις και τη γεύση και ότι θα κάνουν το σπίτι σας να μοσχοβολά για μέρες...
~
Εάν ο φούρνος σας είναι δυνατός, προτιμήστε να ψήσετε χρησιμοποιώντας τη μεσαία σχάρα.
~
Εμπειρικά, σας συνιστώ να χρησιμοποιείτε μικρού σχήματος κουπ πατ εάν θέλετε πιο τραγανό αποτέλεσμα και μεγάλα σχήματα/επιφάνειες αν προτιμάτε τα πιο αφράτα μπισκότα.
Πολύ αρωματικά κουλουράκια που αρέσουν σε όλους!
~
Εάν θέλω μπορώ να αλείψω τη ζύμη μου με ένα ολόκληρο αβγό χτυπημένο με λίγο γάλα εβαπορέ, ώστε να πάρουν αυτό το χρυσαφί χρώμα στην επιφάνειά τους κατά το ψήσιμο. Αλλά μπορώ και να το παραλείψω.
~
Διατηρώ τα κουλούρια μου σε αεροστεγές δοχείο για 1 μήνα!
~
Εάν ο φούρνος σας είναι δυνατός, προτιμήστε να ψήσετε χρησιμοποιώντας τη μεσαία σχάρα.
~
Εμπειρικά, σας συνιστώ να χρησιμοποιείτε μικρού σχήματος κουπ πατ εάν θέλετε πιο τραγανό αποτέλεσμα και μεγάλα σχήματα/επιφάνειες αν προτιμάτε τα πιο αφράτα μπισκότα.
Μπορεί οπτικά να μην είναι πολύ "όμορφα" αυτά τα μπισκότα, είναι όμως πεντανόστιμα. Κολλάς...
~
Εάν κλείσουμε τα μπισκότα σε αεροστεγές δοχείο, μπορούμε να τα διατηρήσουμε μέχρι και 1 μήνα!