Κατηγορία: Γλυκές Πίτες
από το χρήστη: mbouclas
Η πίτα μου έχει ψηθεί, όταν αποκτήσει η επιφάνειά της ένα ζεστό, χρυσό χρώμα. ~ Το νησί από όπου κατάγεται η μελόπιτα είναι η Σίφνος. Αλλά σίγουρα θα τη βρείτε κι αλλού.
Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ βάζω τη μυζήθρα ή τη ρικότα, προσθέτω τη ζάχαρη, το μέλι κι ανακατεύω καλά. Προσθέτω διαδοχικά τα αβγά, το ξύσμα του λεμονιού και την κανέλα, ανακατεύοντας ζωηρά ενδιάμεσα. Τέλος, ρίχνω στο μπολ το αλεύρι, το οποίο έχω προηγουμένως καλά κοσκινίσει. Αναδεύω απαλά.
Βουτυρώνω κι αλευρώνω ελαφρώς τη βάση και τα τοιχώματα μιας φόρμας με διάμετρο 20εκ.. Αδειάζω μέσα το μείγμα της μελόπιτας, φροντίζοντας να πάει παντού, ομοιόμορφα.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40' περίπου.
Όταν αρχίσει να κρυώνει η μελόπιτα, τη γαρνίρω με όσο μέλι και κανέλα θέλω!
Αν και νηστίσιμο, το εν λόγω γλυκό είναι πολλών θερμίδων και πολύ χορταστικό!
~
Εάν θέλετε λιγότερο έντονη γεύση, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα από γαρύφαλα που θα χρησιμοποιήσετε.
~
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Αντί για πορτοκάλι μπορώ να χρησιμοποιήσω λεμόνι στην ίδια δόση.
~
Στις επαγγελματικές δόσεις, αρκεί να διαιρέσουμε όλα τα κιλά που θα προκύψουν (σύνολο του βάρους) δια του 12. Έτσι προκύπτει η σπιτική δοσολογία.
Για να σιροπιάσω, θα πρέπει είτε το σιρόπι μου είτε η πίτα μου να είναι κρύο.
~
Τη συγκεκριμένη πίτα τη συναντάμε σε διάφορες τοποθεσίες με διαφορετικές ονομασίες, όπως "πορτοκαλόπιτα" ή "σουλτάνα".
Παραδοσιακό γλυκό με προέλευση από τη Μάνη.
~
Εάν θέλω να κάνω λιγότερο γλυκιά την πίτα, μπορώ να μειώσω τις κούπες της ζάχαρης σε 2.
Παραδοσιακό γλυκό, που το συναντάμε σε διαφορετικές εκδοχές, ακόμη και σε αλμυρές. Δεν είναι ιδιαίτερα γλυκερό, είναι όμως πρωτότυπο. Ακόμη κι αν δεν σας αρέσουν τα κολοκυθάκια, όπως εμένα, θα σας ξαφνιάσει το τι μπορεί να φτιαχτεί με τη συγκεκριμένη πρώτη ύλη.
~
Τρώγετε τόσο ζεστό όσο και κρύο.
Σιροπιάζω την καρυδόπιτα όσο είναι ζεστό και το σιρόπι και το γλυκό μου.
~
Εάν φαίνεται πολλή η ποσότητα του σιροπιού δεν ανησυχώ, αφού το κέικ θα το ρουφήξει όλο.