Κατηγορία: Σοκολατάκια
από το χρήστη: Φοίβη
Αν δε βρίσκω αποφλοιωμένα αμύγδαλα, μπορώ να μουλιάσω σε καυτό νερό τα κλασικά αμύγδαλα και να αφαιρέσω εύκολα και γρήγορα τη φλούδα μόνος.
~
Η συγκεκριμένη συνταγή δεν είναι δύσκολη, τουναντίον. Απλώς, όπως όλα τα σοκολατάκια, θέλει υπομονή στο πλάσιμο. Γι'αυτό σας συνιστώ να σχηματίσετε πολύ μικρά μπαλάκια με το μείγμα, μια και όταν επικαλυφθούν με τη λευκή σοκολάτα και την άχνη, θα γίνουν πιο μεγάλα.
~
Προσωπικά φύλαξα τα σοκολατάκια στο ψυγείο, γιατί φοβήθηκα τη σοκολάτα. Μετά από 2 μέρες έγιναν και πιο σφιχτά και πιο νόστιμα!
Στο μπλέντερ αλέθω τα αμύγδαλα, μέχρι να γίνουν σκόνη ή αν το προτιμώ, πολύ μικρά κομμάτια. Προσθέτω στο μπλέντερ μαζί με τα αμύγδαλα την άχνη ζάχαρη και το ασπράδι του αβγού και συνεχίζω ζωηρά το χτύπημα. Χύνω το χυμό του λεμονιού, καθώς και το ξύσμα και ανακατεύω λιγάκι ακόμα.
Σημαντικό: Το χυμό του λεμονιού, τον ρίχνω λίγο-λίγο, ώστε να υπολογίσω αν θα βγει ένα σχετικά πηχτό μείγμα, με το οποίο θα σχηματίσω τα μπαλάκια. Δε θέλω να μου γίνει χυλός το μείγμα. Αν ρίξω παραπάνω λεμόνι, μπορώ να το διορθώσω προσθέτοντας ξανά αμύγδαλα αλεσμένα.
Για το πλάσιμο: Πλάθω τη ζύμη που έχει σχηματιστεί με τα χέρια και δίνω ό,τι σχήμα θέλω. Το "δύσκολο" τώρα: Εκείνο που έκανα εγώ, ήταν το εξής. Επειδή δεν ήθελα να κάνω μια τεράστια ποσότητα από λευκή σοκολάτα και να βουτάω μέσα με μια τρυπητή κουτάλα τις μπουκίτσες, το έκανα ανάποδα.
Σε μπεν μαρί λιώνω με προσοχή τη λευκή σοκολάτα. Την αφήνω λίγο να κρυώσει κι όταν πέσει η θερμοκρασία της κουβερτούρας, βουτάω μέσα τις μπουκίτσες μάρτσιπαν. Έπλασα λοιπόν πολύ μικρά μπαλάκια τα μάρτσιπάν μου και με μια κουτάλα τα έριξα με προσοχή στην κατσαρόλα και τα αναποδογύρισα. Θέλει προσοχή όμως, να μη μείνουν πολύ ώρα για να μη διαλυθούν. Κι αυτό, γιατί δεν έχουν σφίξει ακόμη τα σοκολατάκια μου.
Μετά είχα γεμίσει ένα μπολ με άχνη ζάχαρη μπόλικη (!) κι έριχνα κατευθείαν μέσα τις μπουκιές. Τις δούλευα με το χέρι, φροντίζοντας να σκεπαστούν από παντού με τη ζάχαρη. Μην ανησυχήσετε εάν μοιάζουν να σας διαλύονται. Από τη στιγμή που θα πάει η άχνη παντού και θα κολλήσει πάνω στη λευκή σοκολάτα, η μπουκίτσα είναι εντάξει. Δουλέψτε τη λίγο ακόμη με τα χέρια, ώστε να γίνει ένα ωραίο, σφιχτό μπαλάκι κι αφήστε το σε μια πιατέλα ή μέσα στα ειδικά χαρτάκια για σοκολατάκια.
Παιχνιδιάρικο γλυκό, που είναι λιγάκι μπελάς, όμως αξίζει τον κόπο. Μπορούμε να φτιάξουμε τα σοκολατάκια μαζί με τα παιδιά και να τους δώσουμε ό,τι σχήμα ή μέγεθος θέλουμε!
~
Μπορούμε κάλλιστα να βάλουμε μερικά σοκολατάκια σε ένα κουτί με μια κορδέλα και να τα χαρίσουμε.
Η ποσότητα που σας δίνω είναι μικρή, οπότε εάν σκοπεύετε να... ταΐσετε λαό, αυξήστε την!
~
Αν και χρονοβόρος μπελάς το να φτιάξεις ένα προς ένα τα σοκολατάκια, έχει την πλάκα του και φυσικά, την αποζημίωσή του!
Κανονικά, θα πρέπει να στρώσετε τη σοκολάτα στον πάγκο της κουζίνας και να τη δουλέψετε μέχρι να πέσει η θερμοκρασία και η κουβερτούρα να γυαλίσει και να είναι πηχτή. Μπορείτε όμως και να παραβλέψετε αυτό το βήμα. Απλώς τα σοκολατάκια σας δε θα είναι τόσο γυαλιστερά ή καλοδουλεμένη η κουβερτούρα τους.
~
Πεντανόστιμα σοκολατάκια με γέμιση φράουλα, ιδανικά και για να τα χαρίσετε αλλά και για να τα κρατήσετε για τον εαυτό σας!
~
Για να τα φτιάξετε, θα χρειαστείτε οπωσδήποτε φόρμα για σοκολατάκια.
Τα σοκολατάκια μου διατηρούνται εντός ψυγείο, σκεπασμένα με μεμβράνη ή μέσα σε κουτί, για 1 βδομάδα περίπου.
~
Αν θέλω, μπορώ να επικαλύψω το δαμάσκηνο, εκτός από το κακάο και με κουβερτούρα σκέτη, την οποία έχω πρώτα λιώσει σε μπεν μαρί!