Κατηγορία: Μπισκότα-Κουλουράκια
από το χρήστη: Φοίβη
Όταν θα βγάλω τα cookies μου από το φούρνο, θα είναι ακόμη μαλακά. Αυτό είναι και το μυστικό με τα κουλουράκια. Διότι καθώς κρυώνουν σκληραίνουν, άρα δεν τα θέλουμε πολύ σκληρά.
Σε ένα μπολ κοσκινίζω καλά το αλεύρι, προσθέτω το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι κι ανακατεύω. Σε μπεν μαρί λιώνω καλά την κουβερτούρα και στο τέλος προσθέτω το βούτυρο. Ανακατεύω ζωηρά με μια ξύλινη κουτάλα, να ενσωματωθούν τα δυο μου υλικά.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω για περίπου 5' τα αβγά με τη μαύρη ζάχαρη. Προσθέτω το μείγμα με τη λιωμένη κουβερτούρα, ανακατεύω καλά και στο τέλος ρίχνω το μείγμα με το αλεύρι. Αναδεύω με μια σπάτουλα, έως ότου ενωθεί καλά το αλεύρι.
Στο ξύλο κοπής κόβω με ένα μεγάλο μαχαίρι και προσοχή τη σοκολάτα γάλακτος ή την κόβω σε κομματάκια με τη βοήθεια του μπλέντερ. Προσθέτω τα κομματάκια στο μείγμα των cookies μου.
Στρώνω αντικολλητικό χαρτί πάνω στη λαμαρίνα του φούρνου. Με τη βοήθεια δύο κουταλιών σχηματίζω χαλαρές μπαλίτσες από το μείγμα των cookies και τα τοποθετώ στο λαδόχαρτο, με μια απόσταση μεταξύ τους. Αν θέλω, τα πιέζω λιγάκι και στο κέντρο για να ανοίξουν και να μοιάζουν περισσότερο στο σχήμα με cookies. Αλλιώς, τους δίνω ό,τι μορφή θέλω.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 15'.
Τα συγκεκριμένα μπισκότα παίρνουν ένα ζεστό, χρυσαφί χρώμα λόγω της καστανής ζάχαρης. Μπορείτε όμως να τα φτιάξετε και με απλή, κρυσταλλική. Σε αυτή την περίπτωση όταν τα βγάζω από το φούρνο είναι αρκετά "χλωμά". Παραμένουν μαλακά και είναι πεντανόστιμα. Αν τα φτιάξετε με καστανή ζάχαρη, θα είναι σίγουρα πιο τραγανά. Κι αν θέλω περισσότερη σοκολάτα, απλώς προσθέτω παραπάνω σταγόνες κουβερτούρας!
~
Τα μπισκότα διατηρούνται μέσα σε αεροστεγή συσκευασία για 1 μήνα.
~
Επειδή η δόση είναι μικρή και βγαίνουν ελάχιστα μπισκότα, μπορείτε να τη διπλασιάσετε άφοβα. Κι επίσης, καλό είναι ό,τι σχήμα κι αν δώσετε τελικά στις μπουκιές, φροντίστε να έχουν αρκετό πάχος, ώστε να είναι πιο μαλακές στο εσωτερικό τους!
Όταν αρχίσουν να στεγνώνουν, τα κουλουράκια έχουν ψηθεί. Δεν τα αφήνω να σκληρύνουν! Όταν τα βγάλω από το φούρνο θα είναι πολύ μαλακά όταν τα πατάω. Έτσι όμως πρέπει να είναι για να παραμείνουν τρυφερά.
~
Η μελάσα είναι ιδιαίτερη ύλη και είναι σίγουρο ότι αυτά τα μπισκότα θα κλέψουν τις εντυπώσεις και τη γεύση και ότι θα κάνουν το σπίτι σας να μοσχοβολά για μέρες...
~
Εάν ο φούρνος σας είναι δυνατός, προτιμήστε να ψήσετε χρησιμοποιώντας τη μεσαία σχάρα.
~
Εμπειρικά, σας συνιστώ να χρησιμοποιείτε μικρού σχήματος κουπ πατ εάν θέλετε πιο τραγανό αποτέλεσμα και μεγάλα σχήματα/επιφάνειες αν προτιμάτε τα πιο αφράτα μπισκότα.
Πολύ αρωματικά κουλουράκια που αρέσουν σε όλους!
~
Εάν θέλω μπορώ να αλείψω τη ζύμη μου με ένα ολόκληρο αβγό χτυπημένο με λίγο γάλα εβαπορέ, ώστε να πάρουν αυτό το χρυσαφί χρώμα στην επιφάνειά τους κατά το ψήσιμο. Αλλά μπορώ και να το παραλείψω.
~
Διατηρώ τα κουλούρια μου σε αεροστεγές δοχείο για 1 μήνα!
~
Εάν ο φούρνος σας είναι δυνατός, προτιμήστε να ψήσετε χρησιμοποιώντας τη μεσαία σχάρα.
~
Εμπειρικά, σας συνιστώ να χρησιμοποιείτε μικρού σχήματος κουπ πατ εάν θέλετε πιο τραγανό αποτέλεσμα και μεγάλα σχήματα/επιφάνειες αν προτιμάτε τα πιο αφράτα μπισκότα.
Μπορεί οπτικά να μην είναι πολύ "όμορφα" αυτά τα μπισκότα, είναι όμως πεντανόστιμα. Κολλάς...
~
Εάν κλείσουμε τα μπισκότα σε αεροστεγές δοχείο, μπορούμε να τα διατηρήσουμε μέχρι και 1 μήνα!