Κατηγορία: Μπισκότα-Κουλουράκια
από το χρήστη: Φοίβη
Ωραία, διαφορετική ιδέα που δίνει χρώμα στο τραπέζι.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω το βούτυρο με τη ζάχαρη, να αφρατέψουν. Προσθέτω τους κρόκους των αβγών καθώς και το ξύσμα του πορτοκαλιού. Χτυπάω λίγο ακόμη και ρίχνω στο μείγμα το αλεύρι καλά κοσκινισμένο, την αμυγδαλόψιχα που έχω τρίψει στο μπλέντερ και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύω το μείγμα, το σκεπάζω με μεμβράνη ή το περνάω σε ένα μπολ και το σκεπάζω και το αφήνω στο ψυγείο για 30'.
Αφού έχει κρυώσει το μείγμα μου μπορώ είτε να σχηματίσω έναν κύλινδρο και με μια κούπα ή ποτήρι να κόβω θηκούλες που θα τις γεμίσω με τη μαρμελάδα ή να πλάσω καλαθάκια ένα-ένα, με το χέρι.
Σε ένα ταψί ή πάνω στη λαμαρίνα του φούρνου, στην οποία έχω πρώτα στρώσει λαδόχαρτο, τοποθετώ με απόσταση μεταξύ τους τα καλαθάκια, τα οποία πατάω στο κέντρο τους, ώστε να σχηματιστεί μια κοιλιά. Στα μισά βάζω τη μαρμελάδα βερίκοκο και τα άλλα μισά τα γεμίζω με τη μαρμελάδα φράουλα.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30', έως ότου πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα.
Τα συγκεκριμένα μπισκότα παίρνουν ένα ζεστό, χρυσαφί χρώμα λόγω της καστανής ζάχαρης. Μπορείτε όμως να τα φτιάξετε και με απλή, κρυσταλλική. Σε αυτή την περίπτωση όταν τα βγάζω από το φούρνο είναι αρκετά "χλωμά". Παραμένουν μαλακά και είναι πεντανόστιμα. Αν τα φτιάξετε με καστανή ζάχαρη, θα είναι σίγουρα πιο τραγανά. Κι αν θέλω περισσότερη σοκολάτα, απλώς προσθέτω παραπάνω σταγόνες κουβερτούρας!
~
Τα μπισκότα διατηρούνται μέσα σε αεροστεγή συσκευασία για 1 μήνα.
~
Επειδή η δόση είναι μικρή και βγαίνουν ελάχιστα μπισκότα, μπορείτε να τη διπλασιάσετε άφοβα. Κι επίσης, καλό είναι ό,τι σχήμα κι αν δώσετε τελικά στις μπουκιές, φροντίστε να έχουν αρκετό πάχος, ώστε να είναι πιο μαλακές στο εσωτερικό τους!
Όταν αρχίσουν να στεγνώνουν, τα κουλουράκια έχουν ψηθεί. Δεν τα αφήνω να σκληρύνουν! Όταν τα βγάλω από το φούρνο θα είναι πολύ μαλακά όταν τα πατάω. Έτσι όμως πρέπει να είναι για να παραμείνουν τρυφερά.
~
Η μελάσα είναι ιδιαίτερη ύλη και είναι σίγουρο ότι αυτά τα μπισκότα θα κλέψουν τις εντυπώσεις και τη γεύση και ότι θα κάνουν το σπίτι σας να μοσχοβολά για μέρες...
~
Εάν ο φούρνος σας είναι δυνατός, προτιμήστε να ψήσετε χρησιμοποιώντας τη μεσαία σχάρα.
~
Εμπειρικά, σας συνιστώ να χρησιμοποιείτε μικρού σχήματος κουπ πατ εάν θέλετε πιο τραγανό αποτέλεσμα και μεγάλα σχήματα/επιφάνειες αν προτιμάτε τα πιο αφράτα μπισκότα.
Πολύ αρωματικά κουλουράκια που αρέσουν σε όλους!
~
Εάν θέλω μπορώ να αλείψω τη ζύμη μου με ένα ολόκληρο αβγό χτυπημένο με λίγο γάλα εβαπορέ, ώστε να πάρουν αυτό το χρυσαφί χρώμα στην επιφάνειά τους κατά το ψήσιμο. Αλλά μπορώ και να το παραλείψω.
~
Διατηρώ τα κουλούρια μου σε αεροστεγές δοχείο για 1 μήνα!
~
Εάν ο φούρνος σας είναι δυνατός, προτιμήστε να ψήσετε χρησιμοποιώντας τη μεσαία σχάρα.
~
Εμπειρικά, σας συνιστώ να χρησιμοποιείτε μικρού σχήματος κουπ πατ εάν θέλετε πιο τραγανό αποτέλεσμα και μεγάλα σχήματα/επιφάνειες αν προτιμάτε τα πιο αφράτα μπισκότα.
Μπορεί οπτικά να μην είναι πολύ "όμορφα" αυτά τα μπισκότα, είναι όμως πεντανόστιμα. Κολλάς...
~
Εάν κλείσουμε τα μπισκότα σε αεροστεγές δοχείο, μπορούμε να τα διατηρήσουμε μέχρι και 1 μήνα!