Κατηγορία: Μπισκότα-Κουλουράκια
από το χρήστη: Μαιρούλα
Εναλλακτική ιδέα πάνω στη συνηθισμένη συνταγή με μπισκότα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σχεδόν ό,τι τυρί θέλετε, αρκεί να μη βγάζει υγρά όπως π.χ. η φέτα. Αν και, αν το επιχειρήσετε, μπορεί να βγει κάτι απίστευτα καλό!
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω τα ασπράδια των αβγών με τη ζάχαρη λίγη-λίγη, να αφρατέψουν. Προσθέτω τα καρύδια που έχω τρίψει στο μπλέντερ και το αλεύρι κοσκινισμένο κι ενσωματώνω, χτυπώντας. Στρώνω λαδόχαρτο στη λαμαρίνα του φούρνου ή χρησιμοποιώ ένα ταψί. Με ένα κουτάλι ή με κορνέ σχηματίζω μικρά, στρογγυλά μπισκότα, αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους. Φυσικά μπορώ να δώσω ό,τι σχήμα θέλω στα μπισκότα μου, αρκεί να είναι όλα τα ίδια για να τα σκεπάσω μετά. Πάνω από την κρέμα πασπαλίζω με άχνη ζάχαρη.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για περίπου 15'.
Όση ώρα ψήνονται τα μπισκότα, ετοιμάζω την κρέμα ζαχαροπλαστικής. Φτιάχνω σπιτική σαντιγί, χτυπώντας στο μίξερ είτε σκέτη κρέμα γάλακτος μέχρι να σφίξει ώστε να φτιάξω άγλυκη σαντιγί είτε προσθέτοντας άχνη ζάχαρη. Με αυτό τον τρόπο ορίζω και πόσο γλυκιά θέλω να βγει. Αφού ετοιμάσω την κρέμα ζαχαροπλαστικής και την σαντιγί, τα ενώνω όλα μαζί και με το τυρί, αναδεύοντας προσεκτικά.
Όταν ψηθούν και κρυώσουν τα μπισκότα μου, γεμίζω τα μισά με την κρέμα που μόλις έφτιαξα και τα κλείνω με τα άλλα μισά.
Τα συγκεκριμένα μπισκότα παίρνουν ένα ζεστό, χρυσαφί χρώμα λόγω της καστανής ζάχαρης. Μπορείτε όμως να τα φτιάξετε και με απλή, κρυσταλλική. Σε αυτή την περίπτωση όταν τα βγάζω από το φούρνο είναι αρκετά "χλωμά". Παραμένουν μαλακά και είναι πεντανόστιμα. Αν τα φτιάξετε με καστανή ζάχαρη, θα είναι σίγουρα πιο τραγανά. Κι αν θέλω περισσότερη σοκολάτα, απλώς προσθέτω παραπάνω σταγόνες κουβερτούρας!
~
Τα μπισκότα διατηρούνται μέσα σε αεροστεγή συσκευασία για 1 μήνα.
~
Επειδή η δόση είναι μικρή και βγαίνουν ελάχιστα μπισκότα, μπορείτε να τη διπλασιάσετε άφοβα. Κι επίσης, καλό είναι ό,τι σχήμα κι αν δώσετε τελικά στις μπουκιές, φροντίστε να έχουν αρκετό πάχος, ώστε να είναι πιο μαλακές στο εσωτερικό τους!
Όταν αρχίσουν να στεγνώνουν, τα κουλουράκια έχουν ψηθεί. Δεν τα αφήνω να σκληρύνουν! Όταν τα βγάλω από το φούρνο θα είναι πολύ μαλακά όταν τα πατάω. Έτσι όμως πρέπει να είναι για να παραμείνουν τρυφερά.
~
Η μελάσα είναι ιδιαίτερη ύλη και είναι σίγουρο ότι αυτά τα μπισκότα θα κλέψουν τις εντυπώσεις και τη γεύση και ότι θα κάνουν το σπίτι σας να μοσχοβολά για μέρες...
~
Εάν ο φούρνος σας είναι δυνατός, προτιμήστε να ψήσετε χρησιμοποιώντας τη μεσαία σχάρα.
~
Εμπειρικά, σας συνιστώ να χρησιμοποιείτε μικρού σχήματος κουπ πατ εάν θέλετε πιο τραγανό αποτέλεσμα και μεγάλα σχήματα/επιφάνειες αν προτιμάτε τα πιο αφράτα μπισκότα.
Πολύ αρωματικά κουλουράκια που αρέσουν σε όλους!
~
Εάν θέλω μπορώ να αλείψω τη ζύμη μου με ένα ολόκληρο αβγό χτυπημένο με λίγο γάλα εβαπορέ, ώστε να πάρουν αυτό το χρυσαφί χρώμα στην επιφάνειά τους κατά το ψήσιμο. Αλλά μπορώ και να το παραλείψω.
~
Διατηρώ τα κουλούρια μου σε αεροστεγές δοχείο για 1 μήνα!
~
Εάν ο φούρνος σας είναι δυνατός, προτιμήστε να ψήσετε χρησιμοποιώντας τη μεσαία σχάρα.
~
Εμπειρικά, σας συνιστώ να χρησιμοποιείτε μικρού σχήματος κουπ πατ εάν θέλετε πιο τραγανό αποτέλεσμα και μεγάλα σχήματα/επιφάνειες αν προτιμάτε τα πιο αφράτα μπισκότα.
Μπορεί οπτικά να μην είναι πολύ "όμορφα" αυτά τα μπισκότα, είναι όμως πεντανόστιμα. Κολλάς...
~
Εάν κλείσουμε τα μπισκότα σε αεροστεγές δοχείο, μπορούμε να τα διατηρήσουμε μέχρι και 1 μήνα!