Κατηγορία: Μπισκότα-Κουλουράκια
από το χρήστη: Φοίβη
Διατηρώ τα μπισκοτάκια μου σε γυάλινο ή μεταλλικό βάζο που κλείνει αεροστεγώς, για 1 μήνα περίπου.
Σε ένα μπολ ενώνω τους δύο τύπους αλευριού, που κοσκινίζω πρώτα πολύ καλά, τη σόδα, τη ζάχαρη, την κανέλα και το αλάτι. Κόβω το κρύο βούτυρο σε πολύ μικρά φετάκια ή το κοσκινίζω χρησιμοποιώντας την πιο μεγάλη σχισμή στο κόσκινο. Δουλεύω το μείγμα με το χέρι, φροντίζοντας να λιώσει καλά το βούτυρο και να πάει παντού. Προσθέτω, τέλος, το γάλα κι ανακατεύω καλά, σχηματίζοντας μια ελαφρώς υγρή ζύμη.
Στρώνω λαδόχαρτο πάνω στη λαμαρίνα του φούρνου μου ή χρησιμοποιώ ένα μεγάλο ταψί. Πασπαλίζω με μπόλικο αλεύρι τον πάγκο της κουζίνας μου και δουλεύω τη ζύμη εκεί πάνω με τα χέρια. Χρησιμοποιώ πλάστη για να ανοίξω τη ζύμη και με κουπ πατ ή ένα ποτήρι δίνω ό,τι σχέδιο θέλω στο ζυμάρι μου.
Σε ένα μπολάκι ρίχνω την κανέλα και την καστανή ή κρυσταλλική ζάχαρη. Βουτάω εκεί μέσα κάθε ένα μπισκότο από την πάνω επιφάνεια. Μεταφέρω τα άψητα μπισκότα στο λαδόχαρτο ή το ταψί, με την επιφάνεια που δεν έχει κανέλα και ζάχαρη να ακουμπάει τον πάτο.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 230°C για 10'-12', μέχρι να αρχίσουν να σκουραίνουν τα μπισκοτάκια.
Τα συγκεκριμένα μπισκότα παίρνουν ένα ζεστό, χρυσαφί χρώμα λόγω της καστανής ζάχαρης. Μπορείτε όμως να τα φτιάξετε και με απλή, κρυσταλλική. Σε αυτή την περίπτωση όταν τα βγάζω από το φούρνο είναι αρκετά "χλωμά". Παραμένουν μαλακά και είναι πεντανόστιμα. Αν τα φτιάξετε με καστανή ζάχαρη, θα είναι σίγουρα πιο τραγανά. Κι αν θέλω περισσότερη σοκολάτα, απλώς προσθέτω παραπάνω σταγόνες κουβερτούρας!
~
Τα μπισκότα διατηρούνται μέσα σε αεροστεγή συσκευασία για 1 μήνα.
~
Επειδή η δόση είναι μικρή και βγαίνουν ελάχιστα μπισκότα, μπορείτε να τη διπλασιάσετε άφοβα. Κι επίσης, καλό είναι ό,τι σχήμα κι αν δώσετε τελικά στις μπουκιές, φροντίστε να έχουν αρκετό πάχος, ώστε να είναι πιο μαλακές στο εσωτερικό τους!
Όταν αρχίσουν να στεγνώνουν, τα κουλουράκια έχουν ψηθεί. Δεν τα αφήνω να σκληρύνουν! Όταν τα βγάλω από το φούρνο θα είναι πολύ μαλακά όταν τα πατάω. Έτσι όμως πρέπει να είναι για να παραμείνουν τρυφερά.
~
Η μελάσα είναι ιδιαίτερη ύλη και είναι σίγουρο ότι αυτά τα μπισκότα θα κλέψουν τις εντυπώσεις και τη γεύση και ότι θα κάνουν το σπίτι σας να μοσχοβολά για μέρες...
~
Εάν ο φούρνος σας είναι δυνατός, προτιμήστε να ψήσετε χρησιμοποιώντας τη μεσαία σχάρα.
~
Εμπειρικά, σας συνιστώ να χρησιμοποιείτε μικρού σχήματος κουπ πατ εάν θέλετε πιο τραγανό αποτέλεσμα και μεγάλα σχήματα/επιφάνειες αν προτιμάτε τα πιο αφράτα μπισκότα.
Πολύ αρωματικά κουλουράκια που αρέσουν σε όλους!
~
Εάν θέλω μπορώ να αλείψω τη ζύμη μου με ένα ολόκληρο αβγό χτυπημένο με λίγο γάλα εβαπορέ, ώστε να πάρουν αυτό το χρυσαφί χρώμα στην επιφάνειά τους κατά το ψήσιμο. Αλλά μπορώ και να το παραλείψω.
~
Διατηρώ τα κουλούρια μου σε αεροστεγές δοχείο για 1 μήνα!
~
Εάν ο φούρνος σας είναι δυνατός, προτιμήστε να ψήσετε χρησιμοποιώντας τη μεσαία σχάρα.
~
Εμπειρικά, σας συνιστώ να χρησιμοποιείτε μικρού σχήματος κουπ πατ εάν θέλετε πιο τραγανό αποτέλεσμα και μεγάλα σχήματα/επιφάνειες αν προτιμάτε τα πιο αφράτα μπισκότα.
Μπορεί οπτικά να μην είναι πολύ "όμορφα" αυτά τα μπισκότα, είναι όμως πεντανόστιμα. Κολλάς...
~
Εάν κλείσουμε τα μπισκότα σε αεροστεγές δοχείο, μπορούμε να τα διατηρήσουμε μέχρι και 1 μήνα!