Κατηγορία: Βασικές Κρέμες-Γέμιση
από το χρήστη: Φοίβη
Αν δε βαριέστε, αξίζει τον κόπο να φτιάξετε μόνοι σας κρέμα πατισερί. Τρώγεται και σκέτη! ~ Μην σας ανησυχήσει το γεγονός ότι στην αρχή θα είναι πολύ νερουλή. Μέσα σε 15'-20' στην κατσαρόλα, θα αρχίσει να μεταμορφώνεται σε κρέμα και να πήζει απότομα.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω τα κροκάδια των αβγών, το 1/4 κούπας από το γάλα, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Προσθέτω το κορν φλάουρ και το αλάτι. Σημαντικό: Αν αντί για ανάλατο, τελικά χρησιμοποιήσετε κανονικό βούτυρο, παραλείψτε το αλάτι. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω το υπόλοιπο γάλα μου (3/4 κούπας). Κατεβάζω πριν αρχίσει να βράζει. Προσθέτω λίγο-λίγο το ζεσταμένο γάλα στο μείγμα που έχω χτυπήσει και με το σύρμα ανακατέβω συνεχώς! Μεταφέρω όλο το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα. Το ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει καλά.
Κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω το βούτυρο. Αυτό το κάνω, για να αποκτήσει μια έξτρα απαλή υφή και γυαλάδα η κρέμα πατισερί μου.
Το επόμενο βήμα είναι να αφήσω την κρέμα μου να κρυώσει πολύ καλά. Υπάρχουν δύο τρόποι. 1)Μεταφέρω την κρέμα πατισερί σε ένα καθαρό μπολ, το οποίο τοποθετώ (σαν μπεν μαρί) πάνω σε ένα άλλο μπολ, γεμάτο με παγωμένο νερό. Ανακατεύω κατά διαστήματα με το σύρμα ή μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να πέσει η θερμοκρασία της κρέμας. 2) Προσωπικά, προτιμώ να αφήνω για μερικά λεπτά την κρέμα να γίνει πιο χλιαρή και μετά τη σκεπάζω με μια μεμβράνη, φροντίζοντας να ακουμπάει πάνω στην κρέμα, ώστε να μην κάνει πέτσα. Μόλις κρυώσει λίγο ακόμη, την αφήνω στο ψυγείο να κρυώσει καλά και να σταθεροποιηθεί.
Αφού κρυώσει καλά, βγάζω την κρέμα πατισερί από το ψυγείο και την ανακατέβω ζωηρά 2-3 γύρες. Γεμίζω κορνέ με την κρέμα μου και γαρνίρω τάρτες και τούρτες ή τη χρησιμοποιώ απευθείας σαν γέμιση.
Όταν ανακατεύω κουβερτούρα χρησιμοποιώ πάντα ξύλινη κουτάλα, αλλιώς μπαίνει μέσα αέρας και θα δημιουργηθούν φουσκάλες.
Αυτή την κρέμα τη χρησιμοποιούμε για στρώσεις σε τούρτες και πάστες, όπως και στο περιβόητο μιλφέιγ.
~
Εάν αντί για τα αβγά, χρησιμοποιήσω μόνο τους κρόκους, έχω κρέμα για να γεμίσω τρίγωνα Πανοράματος!
Εάν προτιμώ την κρέμα μου πιο γλυκιά, μπορώ φυσικά να προσθέσω περισσότερη ζάχαρη. Δοκιμάζοντας και κάνοντας!
Ο κάδος του μίξερ θα πρέπει να είναι μεταλλικός, για να μη μου τον κάψει η θερμοκρασία του σιροπιού.
~
Με την ιταλική μαρέγκα μπορώ να ψήσω μαρεγκάκια!
~
Γαρνίρω με την ιταλική μαρέγκα τούρτες και μετά με το φλόγιστρο τις καίω για ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.