Κατηγορία: Γλυκές Πίτες , Τάρτες-Ταρτάκια
από το χρήστη: glykatzou
Με ακριβώς την ίδια λογική, μπορώ να φτιάξω ανάποδη τάρτα χρησιμοποιώντας μήλα. ~ Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Βουτυρώνω κι αλευρώνω ελαφρώς μια στρογγυλή ίσια φόρμα (χωρίς την τρύπα στο κέντρο), διαμέτρου 20εκ.. Καθαρίζω και κόβω σε φέτες τα αχλάδια. Γεμίζω τον πάτο με τα αχλάδια, να σχηματίζουν μια βεντάλια. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω το νερό με τη ζάχαρη, χωρίς να ανακατέψω! Κατά διαστήματα γυρνάω την κατσαρόλα με τα χέρια, αλλά δεν ανακατεύω. Αφήνω μέχρι το σιρόπι να πάρει ένα ελαφρώς κεχριμπαρένιο χρώμα. Προσέχω όμως να μην αφήσω πολύ ώρα, αλλιώς θα μου πικρίσει. Περιχύνω με το καραμελένιο σιρόπι τα αραδιασμένα αχλάδια.
Στον κάδο του μίξερ, με το φτερό και σε μεσαία ταχύτητα χτυπάω για περίπου 3' το βούτυρο με τη ζάχαρη, να ασπρίσει. Προσθέτω τα αβγά ένα-ένα. Χαμηλώνω την ταχύτητα και προσθέτω στο μείγμα την κρέμα γάλακτος, τα αμύγδαλα που έχω αλέσει, το αλεύρι λίγο-λίγο, το μπέικιν πάουντερ και τελευταία τη βανίλια. Ομογενοποιώ καλά όλα μου τα υλικά. Περιχύνω με την κρέμα που έφτιαξα τα αχλάδια.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C-180°C για περίπου 30'. Με ένα μαχαίρι χαράζω τα τοιχώματα κατά μήκος της φόρμας κι αναποδογυρίζω την γλυκιά πίτα πάνω σε μια πιατέλα.
Αφήνω το γλυκό μου να κρυώσει καλά για μερικά λεπτά, πριν το πασπαλίσω με μπόλικη άχνη ζάχαρη.
Το παντεσπάνι μου έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εναλλακτικά, μπορώ να χρησιμοποιήσω κεράσια κονσέρβας αν θέλω μια πιο υπόγλυκη γεύση.
Με την ίδια λογική, μπορώ αντί για μεγάλη τάρτα, να ψήσω τη ζύμη σε φόρμες για ταρτάκια και να φτιάξω ατομικά γλυκά!
~
Η τάρτα αυτή είναι δροσιστική, οπότε και ιδανική ακόμη και για υψηλές θερμοκρασίες!