Συνταγές για γλυκά

Γλυκιά πίτα με σαγκουΐνια και κρεμ ανγκλέζ με κάρδαμο

Συνταγή Γλυκιά πίτα με σαγκουΐνια και κρεμ ανγκλέζ με κάρδαμο

Γλυκιά πίτα με σαγκουΐνια και κρεμ ανγκλέζ με κάρδαμο

Κατηγορία: Τάρτες-Ταρτάκια , Γλυκές Πίτες , Gourmet Επιδόρπιο

από το χρήστη: Φοίβη

Αυτή η πίτα με τα εσπεριδοειδή, χρησιμοποιεί στο δούλεμα της ζύμης μια διαδικασία που ονομάζεται "fraisage", δηλ. άλεσμα, κι απαιτεί υπομονή.

Υλικά

Διαδικασία

Αρχικά, κόβω το ανάλατο βούτυρο σε φετάκια και το αφήνω στο ψυγείο για 15', να σφίξει.

για τη γέμιση:

Πλένω και καθαρίζω καλά τα εσπεριδοειδή μου, αφαιρώντας με προσοχή τόσο τα κουκούτσια όσο και τις ίνες, μια και πικρίζουν. Κόβω σε ροδέλες τα φρούτα και τα γκρουπάρω σε δύο διαφορετικά μπολ. Τα σαγκουΐνια μαζί και ξεχωριστά, σε άλλο μπολ τα μανταρίνια. Πασπαλίζω τα σαγκουΐνια με το ξύσμα του λεμονιού και τα σκεπάζω με τη ζάχαρη. Αν τα σαγκουΐνια μου δεν είναι τόσο ώριμα, μπορώ να χρησιμοποιήσω και λίγο παραπάνω ζάχαρη.

για την πίτα:

Το βούτυρο έχει μείνει στο ψυγείο για 15' κι έχει κρυώσει. Στο μπολ του μπλέντερ ή τον κάδο του μίξερ κοσκινίζω το αλεύρι και προσθέτω το αλάτι. Ρίχνω το κρύο βούτυρο και χτυπάω καλά. Φροντίζω να γίνουν ένα τα υλικά μου, πριν προσθέσω και το αβγό, το οποίο έχω χτυπήσει με ένα πιρούνι πρόχειρα, μαζί με νεράκι. Χτυπάω και πάλι, μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Αν χρειαστεί, προσθέτω λίγο νερό ακόμη, 1 κ.σ. τη φορά, μέχρι να προκύψει ένα λείο ζυμάρι.

Βγάζω τη ζύμη, αλευρώνω τον πάγκο μου και μεταφέρω τη ζύμη εκεί, σε μπάλα. Ξεκινάω να δουλεύω το ζυμάρι. Η συγκεκριμένη διαδικασία, που απαιτεί υπομονή, ονομάζεται "fraisage", δηλ. άλεσμα: Κόβω μικρές μπαλίτσες από τη ζύμη, τις δουλεύω λίγο με τα δάχτυλα και τις ανοίγω πάνω στον πάγκο. Αυτό το κάνω για να τσεκάρω ότι δεν έχει μείνει κάποιο κομμάτι από το βούτυρο κι ότι έχει ομογενοποιηθεί με το αλεύρι. Αφού ολοκληρώσω τη διαδικασία με όλο το ζυμάρι, το μοιράζω σε δύο κομμάτια, τα φορμάρω σε μπάλα και τα κλείνω καλά με μεμβράνη. Τα αφήνω στο ψυγείο να ξεκουραστούν για 30'.

Αλευρώνω καλά τον πάγκο εργασίας μου και μεταφέρω εδώ το ζυμάρι. Αλευρώνω και την επιφάνειά του κι αφού το δουλέψω λίγο με τα χέρια, να πάρει θερμοκρασία, χρησιμοποιώ τον πλάστη και το ανοίγω σε λεπτό φύλλο. Αναλόγως το μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσω, παίρνω κομμάτι κι από τις δύο μπάλες. Αλλιώς, αν σχεδιάζω να φτιάξω μια μικρή πίτα, αποθηκεύω στην κατάψυξη το άλλο ζυμάρι.

Βουτυρώνω κι αλευρώνω μια φόρμα ή ταψάκι ό,τι σχήμα θέλω. Ρολάρω τη ζύμη γύρω από τον πλάστη, τη μεταφέρω με προσοχή στο ταψί και την ξερολάρω ή αν δυσκολεύομαι απλώς φέρνω τη ζύμη μέσα στο ταψάκι και την απλώνω εκεί με τα δάχτυλα. Φροντίζω να καλύψω και τα τοιχώματα και η ζύμη να φτάνει μερικά εκατοστά πιο έξω από την επιφάνεια. Αφού τελειώσω με το εσωτερικό, γυρίζω ελαφρώς τα κομμάτια του ζυμαριού που προεξέχουν προς τα μέσα.

Αφήνω το ταψάκι στο ψυγείο για άλλα 15'-30'

για τη συναρμολόγηση:

Αφού κρυώσει καλά η ζύμη μου, τη βγάζω από το ψυγείο. Πασπαλίζω τον πάτο του ταψιού με το 1/2 ή 1 κ.γλ. ζάχαρη. Τοποθετώ από πάνω τις ροδέλες από τα εσπεριδοειδή μου, χωρίς να τις κολλήσω στα τοιχώματα της φόρμας. Γέρνω λίγο τα "αυτάκια" της ζύμης που προεξέχουν, να καπακώσουν ελαφρώς τα φρούτα στις άκρες.

Σε ένα μπολάκι χτυπάω πρόχειρα το αβγό με το νερό να αφρίσει. Περιχύνω την επιφάνεια της πίτας, ώστε να πάρει χρώμα κατά το ψήσιμο και πασπαλίζω με ζάχαρη.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 30' ή μέχρι να ροδίσει ελαφρώς η πίτα. Ετοιμάζω την κρεμ ανγκλέζ.

για την κρεμ ανγκλέζ με κάρδαμο:

Στον κάδο του μίξερ χτυπάω καλά τα κροκάδια με τη ζάχαρη, να ασπρίσουν. Σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο ρίχνω το κάρδαμο και το ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά για λίγη ώρα. Προσθέτω το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη βανίλια και το αλάτι. Τα βράζω ανακατεύοντας. Κατεβάζω από τη φωτιά. Ρίχνω λίγο-λίγο μέρος από το ζεστό γάλα στα αβγά, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα. Δεν ρίχνω όλο το γάλα, το κρατάω στην κατσαρόλα. Ανακατεύω με το σύρμα, μέχρι να νιώσω ότι ζεσταίνεται το μπολ του μίξερ. Όταν πάρει θερμοκρασία από το καυτό γάλα, μεταφέρω όλο το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα και ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά.

Ετοιμάζω ένα μεγάλο μπολ μέσα σε ένα μεγαλύτερο, γεμάτο με παγωμένο νερό. Ανακατεύω διαρκώς την κρέμα, προσέχοντας πότε θα πήξει. Ξέρω ότι έχει γίνει η κρεμ ανγκλέζ μου, όταν χαράξω με το κουτάλι μια γραμμή στον πάτο της κατσαρόλας και η κρέμα σταθεροποιηθεί και δεν κλείσει, όπως γίνεται και με το σιρόπι. Αφού λοιπόν πήξει η κρέμα, τη μεταφέρω αμέσως στο καθαρό μπολ που κάνει μπάνιο μέσα στο παγωμένο νερό κι ανακατεύω ζωηρά, να πέσει η θερμοκρασία.

Αφού ψηθεί η πίτα μου και κρυώσει, τη σερβίρω χρησιμοποιώντας είτε από πάνω είτε δίπλα την κρεμ ανγκλέζ.

~δοκίμασέ το!~

Σχετικές συνταγές

Σοκολατόπιτα

αβγά, κουβερτούρα, πορτοκάλι, αλκοόλ, κακάο

Σοκολατόπιτα

Ένα σίγουρο γλυκό που αρέσει σε όλους! Αν σας έχει έρθει... υπογλυκαιμία, η σοκολατόπιτα είναι σίγουρο πως θα τη σβήσει!
Cheesecake βανίλιας με κόκκινα μούρα και σαντιγί

τυρί, αβγά, κρέμα γάλακτος, λεμόνι, φρούτα

Cheesecake βανίλιας με κόκκινα μούρα και σαντιγί

Αν δε σκοπεύω να σερβίρω αμέσως το cheesecake μου, μπορώ να το σκεπάσω με μεμβράνη (χωρίς την επικάλυψη και τη διακόσμηση φυσικά) και να το αποθηκεύσω στο ψυγείο μου μέχρι 5 μέρες.
Βασιλόπιτα με  νιφάδες βρώμης

μελάσα, μέλι, βρώμη, αμύγδαλα, πορτοκάλι, αποξηραμένα φρούτα

Βασιλόπιτα με νιφάδες βρώμης

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Ταχινόπιτα

ταχίνι, καρύδια, γαρίφαλο, πορτοκάλι

Ταχινόπιτα

Αν και νηστίσιμο, το εν λόγω γλυκό είναι πολλών θερμίδων και πολύ χορταστικό!

Εάν θέλετε λιγότερο έντονη γεύση, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα από γαρύφαλα που θα χρησιμοποιήσετε.

~

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

Βασιλόπιτα

αβγά, κρέμα γάλακτος, πορτοκάλι

Βασιλόπιτα

Αντί για πορτοκάλι μπορώ να χρησιμοποιήσω λεμόνι στην ίδια δόση.

~

Στις επαγγελματικές δόσεις, αρκεί να διαιρέσουμε όλα τα κιλά που θα προκύψουν (σύνολο του βάρους) δια του 12. Έτσι προκύπτει η σπιτική δοσολογία.

Χριστουγεννιάτικη τουλίπα

αβγά, κουβερτούρα, κρέμα γάλακτος, γάλα

Χριστουγεννιάτικη τουλίπα

Ένα γλυκό με ιδιαίτερη εμφάνιση, το οποίο μπορείτε να διακοσμήσετε με ό,τι γεύση και υλικό θέλετε.
Σγουρόπιτα σα σουφλέ!

φύλλο, γιαούρτι, λάδι, αβγά, πορτοκάλι, κρέμα γάλακτος

Σγουρόπιτα σα σουφλέ!

Για να σιροπιάσω, θα πρέπει είτε το σιρόπι μου είτε η πίτα μου να είναι κρύο.

~

Τη συγκεκριμένη πίτα τη συναντάμε σε διάφορες τοποθεσίες με διαφορετικές ονομασίες, όπως "πορτοκαλόπιτα" ή "σουλτάνα".

Γαλατόπιτα

γάλα, σιμιγδάλι, αβγά

Γαλατόπιτα

Παραδοσιακό γλυκό με προέλευση από τη Μάνη.

~

Εάν θέλω να κάνω λιγότερο γλυκιά την πίτα, μπορώ να μειώσω τις κούπες της ζάχαρης σε 2.