Κατηγορία: Διάφορα , Γλυκές Πίτες , Βασικές Ζύμες
από το χρήστη: glykatzou
Αυτή είναι μια βασική συνταγή κρέπας, την οποία μπορώ να διανθίσω με ό,τι γέμιση και συνδυασμούς θέλω.
~
Η συγκεκριμένη δόση βγάζει 1 κρέπα, οπότε αν θέλω, μπορώ να διπλασιάσω την ποσότητα και να χρησιμοποιήσω δύο φόρμες.
~
Για μια αλμυρή εκδοχή αυτής της κρέπας, προσθέτω στο μείγμα 1/4 κούπας τριμμένη γραβιέρα και 1 πρέζα αλάτι.
Στο μπλέντερ ή στον κάδο του μίξερ κοσκινίζω το αλεύρι, προσθέτω το λιωμένο βούτυρο και το γάλα κι ένα-ένα τα αβγά και χτυπάω, μέχρι να δημιουργηθεί ένα ενιαίο μείγμα. Βουτυρώνω ελαφρώς μια φόρμα και μεταφέρω το μείγμα μου εκεί.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C για 20' περίπου, μέχρι να ροδίσει η κρέπα μου. Σερβίρω άμεσα.
Πασπαλίζω την κρέπα μου με μπόλικη άχνη ζάχαρη και τη γαρνίρω, αν θέλω, με φρούτα ή μαρμελάδα ή σαντιγί κλπ.. Άπειροι συνδυασμοί.
Αν και νηστίσιμο, το εν λόγω γλυκό είναι πολλών θερμίδων και πολύ χορταστικό!
~
Εάν θέλετε λιγότερο έντονη γεύση, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα από γαρύφαλα που θα χρησιμοποιήσετε.
~
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Αντί για πορτοκάλι μπορώ να χρησιμοποιήσω λεμόνι στην ίδια δόση.
~
Στις επαγγελματικές δόσεις, αρκεί να διαιρέσουμε όλα τα κιλά που θα προκύψουν (σύνολο του βάρους) δια του 12. Έτσι προκύπτει η σπιτική δοσολογία.
Για να σιροπιάσω, θα πρέπει είτε το σιρόπι μου είτε η πίτα μου να είναι κρύο.
~
Τη συγκεκριμένη πίτα τη συναντάμε σε διάφορες τοποθεσίες με διαφορετικές ονομασίες, όπως "πορτοκαλόπιτα" ή "σουλτάνα".
Παραδοσιακό γλυκό με προέλευση από τη Μάνη.
~
Εάν θέλω να κάνω λιγότερο γλυκιά την πίτα, μπορώ να μειώσω τις κούπες της ζάχαρης σε 2.