Κατηγορία: Τάρτες-Ταρτάκια
από το χρήστη: Μαιρούλα
Το Calvados είναι γαλλικό μπράντυ μήλου, το οποίο παράγεται στη Νορμανδία κι έχει πάρει το όνομά του από την ομώνυμη πόλη στην οποία φτιάχνεται.
Στο μίξερ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30' και την ανοίγουμε σε φύλλο των 2εκ. Την απλώνουμε σε φόρμα για τάρτες διαμέτρου 20-22εκ..
Αλέθουμε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σκόνη. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την άχνη και το αμύγδαλο μέχρι να φουσκώσουν και να σχηματιστεί μια λευκή κρέμα. Προσθέτουμε σταδιακά τ' αυγά. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, ανακατεύοντας όμως με κουτάλα. Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για αρκετές ώρες, να σταθεί.
Μουσκεύουμε τα δαμάσκηνα στο μπράντυ Calvados για 1-2 ώρες. Γεμίζουμε την τάρτα με την γέμιση και την καλύπτουμε με τα δαμάσκηνα, που στραγγίζουμε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για περίπου 45'.
Ανακατεύουμε λίγο μπράντυ Calvados με άχνη. Βγάζουμε την τάρτα από τον φούρνο και την αλείφουμε με το μείγμα όσο είναι ακόμα ζεστή!
Το παντεσπάνι μου έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εναλλακτικά, μπορώ να χρησιμοποιήσω κεράσια κονσέρβας αν θέλω μια πιο υπόγλυκη γεύση.
Με την ίδια λογική, μπορώ αντί για μεγάλη τάρτα, να ψήσω τη ζύμη σε φόρμες για ταρτάκια και να φτιάξω ατομικά γλυκά!
~
Η τάρτα αυτή είναι δροσιστική, οπότε και ιδανική ακόμη και για υψηλές θερμοκρασίες!