Κατηγορία: Βασικές Ζύμες
από το χρήστη: Φοίβη
Αν η συνταγή μου θέλει να ψήσω τις τάρτες μαζί με την κρέμα, γεμίζω τη ζύμη και τα ψήνω όλα μαζί. Αλλιώς, σκεπάζω τον πάτο της ζύμης με μεμβράνη, τη γεμίζω με όσπρια ή με κεραμικά φασόλια ψησίματος και την ψήνω. Αφαιρώ με προσοχή τη μεμβράνη με τα όσπρια και γεμίζω με την κρέμα.
Στον κάδο του μίξερ και με το φτερό χτυπάω για ελάχιστα λεπτά το βούτυρο, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Προσθέτω το αβγό και χτυπάω να ενσωματωθεί στο μείγμα. Κοσκινίζω τμηματικά τα δύο αλεύρι στο μείγμα, χτυπάω λίγο και μετά, ανακατεύω με τη σπάτουλα, να απορροφηθούν. Δεν το παρακάνω στο χτύπημα.
Αλευρώνω ελαφρώς τον πάγκο της κουζίνας μου και μεταφέρω τη ζύμη εκεί. Την κλείνω καλά με μεμβράνη και την αφήνω στο ψυγείο να σφίξει για 2 ώρες. Αν θέλω, μπορώ να την αποθηκεύσω μέχρι και 1 μήνα στο ψυγείο καλά κλεισμένη και να τη χρησιμοποιήσω αργότερα. Μετά το δίωρο, στρώνω ένα φύλλο λαδόχαρτου στον πάγκο, μεταφέρω τη ζύμη εκεί και είτε αλευρώνω ελαφρώς την επιφάνειά της και την ανοίγω με τον πλάστη είτε την καπακώνω με άλλο ένα φύλλο λαδόχαρτου και τη λειαίνω με τον πλάστη.
Αν χρησιμοποιήσω μικρές ταρτιέρες, χωρίζω τη ζύμη αναλόγως με το μέγεθος που θέλω, έτσι ώστε να καλύψει τον πάτο αλλά και τα τοιχώματα μέχρι επάνω. Αλλιώς, υπολογίζω για 1 μεγάλη τάρτα. Με ένα πιρούνι, τρυπάω σε πολλά σημεία τον πάτο ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα. Προσέχω να μην πάνε τα δοντάκια από το πιρούνι μέχρι τον πάτο, ώστε σε περίπτωση που χρησιμοποιήσω υγρή κρέμα, να μη μου βγει από κάτω.
Αφού γεμίσω την τάρτα μου, τη σκεπάζω με μεμβράνη και την αφήνω στο ψυγείο για 30', να σφίξει. Αυτό βοηθά, ώστε κατά το ψήσιμο να είναι στερεοποιημένο το σχήμα της τάρτας και να μη συρρικνωθεί.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C gια 8'-10'.
Δε χρειάζεται να ανησυχώ: εάν η μεμβράνη που χρησιμοποιώ είναι καλής μάρκας, τότε δεν έχει κίνδυνο να καεί.
~
Όταν αφαιρώ τη μεμβράνη με τα όσπρια από τη ζύμη, στο πρώτο κομμάτι του ψησίματος, προσέχω πώς σηκώνω τη μεμβράνη, ώστε να μην πέσει κάποιο κομμάτι οσπρίου, γιατί είναι πολύ σκληρό.