Κατηγορία: Finger... Dessert! , Νηστίσιμα
από το χρήστη: Μαιρούλα
Νηστίσιμες μπουκίτσες που κάποιοι τις τρώνε χωρίς να τις ψήσουν πρώτα.
~
Η συγκεκριμένη "ζύμη" είναι χωρίς αλεύρι και είναι στην ουσία μια εμπλουτισμένη αμυγδαλόπαστα (μάρτσιπαν).
Βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης, τα φρούτα γλασέ, τη μαρμελάδα βερίκοκο, τα χοντροκομμένα καρύδια και την κανέλα σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν ένα σώμα.
Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά της ζύμης (αυξομειώνοντας αν θέλουμε την ποσότητα του κονιάκ) και τα δουλεύουμε μέχρι να σχηματιστεί ένα ζυμάρι κανονικής πυκνότητας. Αν μας βγει πολύ μαλακό, προσθέτουμε λίγο αμύγδαλο τριμμένο σε σκόνη ακόμη. Αν μας βγει σκληρό, προσθέτουμε λίγο ασπράδι.
Οταν η ζύμη είναι έτοιμη, απλώνουμε μία λαδόκολλα στον πάγκο της κουζίνας μας, βάζουμε τη ζύμη και σκεπάζουμε με ένα άλλο φύλλο λαδόκολλας. Δουλεύουμε με πλάστη για να κάνουμε ένα φύλλο περίπου 2 εκατοστών. Με στρογγυλή κουπ-πατ ή χρησιμοποιώντας το χείλος ένος ποτηριού, κόβουμε το ζυμάρι σε στρογγυλά κομμάτια ή σε ό,τι σχήμα θέλουμε.
Σε κάθε κομμάτι ζύμης βάζουμε ένα κουταλάκι γέμιση και το κλείνουμε ενώνοντας τις δύο άκρες, σα μισοφέγγαρο. Αν δεν κολλάνε καλά, χρησιμοποιούμε λίγο νεράκι πάνω στη ζύμη ή χρησιμοποιούμε ένα πιρουνάκι για να διακοσμήσουμε. Αραδιάζουμε τα σκαλτσούνια σε ταψάκι ή σε λαδόκολλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C για περίπου 20'-30', μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν λίγο χρώμα τα σκαλτσούνια. Τα βγάζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Αν και νηστίσιμο, το εν λόγω γλυκό είναι πολλών θερμίδων και πολύ χορταστικό!
~
Εάν θέλετε λιγότερο έντονη γεύση, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα από γαρύφαλα που θα χρησιμοποιήσετε.
~
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Νηστίσιμο γλυκό που, αν δε συμπαθείτε ιδιαίτερα τα γλυκερά γλυκά, μπορείτε να παραλείψετε το σιρόπι και ιδού: πιτάκια με χουρμάδες.
~
Με την ίδια λογική, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τους χουρμάδες με αποξηραμένα βερίκοκα κλπ..