Κατηγορία: Γιορτινά Γλυκίσματα , Νηστίσιμα
από το χρήστη: Φοίβη
Πανεύκολο και γρήγορο, κλασικό γλυκό που, για όσους νηστεύουν αλλά τρώνε λάδι, είναι και νηστίσιμο.
Σε μια κατσαρόλα διαλύω τη ζάχαρη με το νερό, τη γλυκόζη, το ξύσμα του πορτοκαλιού και το ξυλαράκι της κανέλας. Ανακατεύω πολύ καλά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη και να γίνει γυαλιστερό το σιρόπι. Αφαιρώ το ξυλαράκι της κανέλας. Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο ή σε χύτρα ρίχνω το λάδι και το αφήνω να κάψει καλά. Όταν κάψει προσθέτω το σιμιγδάλι κι ανακατεύω συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Μόλις το σιμιγδάλι αλλάξει χρώμα κι αρχίσει να σκουραίνει χαμηλώνω το μάτι, προσθέτω το σιρόπι που έχω φτιάξει με προσοχή λίγο-λίγο να μην πιτσιλίσει και το κουκουνάρι, ανακατεύω ξανά και αφήνω να ζεσταθεί ο χαλβάς για 5'-10'. Το ελέγχω τακτικά. Όταν ο χαλβάς μου πιει όλο το νερό του είναι έτοιμος.
Εάν θέλω μπορώ όταν τον σερβίρω, να τον πασπαλίσω με μπόλικη κανελίτσα!
Αν και νηστίσιμο, το εν λόγω γλυκό είναι πολλών θερμίδων και πολύ χορταστικό!
~
Εάν θέλετε λιγότερο έντονη γεύση, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα από γαρύφαλα που θα χρησιμοποιήσετε.
~
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Νηστίσιμο γλυκό που, αν δε συμπαθείτε ιδιαίτερα τα γλυκερά γλυκά, μπορείτε να παραλείψετε το σιρόπι και ιδού: πιτάκια με χουρμάδες.
~
Με την ίδια λογική, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τους χουρμάδες με αποξηραμένα βερίκοκα κλπ..
Νηστίσιμες μπουκίτσες που κάποιοι τις τρώνε χωρίς να τις ψήσουν πρώτα.
~
Η συγκεκριμένη "ζύμη" είναι χωρίς αλεύρι και είναι στην ουσία μια εμπλουτισμένη αμυγδαλόπαστα (μάρτσιπαν).