Κατηγορία: Νηστίσιμα , Γιορτινά Γλυκίσματα
από το χρήστη: Φοίβη
Καβουρδίζω τους ξηρούς καρπούς: Τους βάζω σε ένα ταψάκι ή σε λαδόχαρτο και τους αφήνω για 7'-10' σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή χύτρα, ακόμη καλύτερα, βάζουμε το βούτυρο ή το λάδι εάν νηστεύουμε, να κάψουν λίγο και ρίχνουμε τα αμύγδαλα. Τα ανακατεύουμε για λίγα λεπτά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσουν. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε και πάλι με την ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσει, χωρίς όμως να το κάψουμε.
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το νερό με τη ζάχαρη, την κανέλα και τις φλούδες του πορτοκαλιού. Τα αφήνουμε να πάρουν βράση για περίπου 5', ανακατεύοντας καλά να λιώσει η ζάχαρη.
Όταν γίνει το σιρόπι, αφαιρούμε με προσοχή το ξυλαράκι της κανέλας και τις φλοίδες του πορτοκαλιού και το ρίχνουμε σιγά-σιγά στην κατσαρόλα με τον χαλβά, προσέχοντας να μη μας πιτσιλίσει. Το αφήνουμε σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να απορροφηθεί το σιρόπι.
Το κατεβάζουμε από τη φωτιά, το αφήνουμε να κρυώσει λιγάκι και μεταφέρουμε το χαλβά μας σε μια φόρμα ή πιατέλα.
Εάν θέλουμε μπορούμε να πασπαλίσουμε με μπόλικη κανέλα πριν τον σερβίρουμε, με φιστίκι Αιγίνης ή με τριμμένο καρύδι, τα οποία προηγουμένως έχουμε καβουρδίσει, για να είναι πιο ελαφριά.
Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!
~
Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!
~
Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εάν θέλω να το κάνω πιο ολοκληρωμένα και έχω χρόνο, μπορώ να φτιάξω το κέικ μου 2 μέρες νωρίτερα, ώστε να το φυλάξω σε αεροστεγές τάπερ, για να γίνουν πιο έντονα τα τόσα αρώματά του.
Εάν δεν έχω ή δε μου αρέσει κάποιο από τα αποξηραμένα φρούτα ή τα μπαχάρια, μπορώ να το παραλείψω.
~
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Προσοχή: Ο κουραμπιές θέλει προσοχή στο ψήσιμο. Όταν βγαίνει από το φούρνο δεν πρέπει να είναι σκουρόχρωμος και σκληρός, αλλά σχεδόν λευκός (να χρυσίζει ελάχιστα σε σημεία) και να είναι πολύ μαλακός (να διαλύεται όταν τον ζουπάω!). Όταν πια κρυώσει, φεύγει η υγρασία και γίνεται πιο μπισκότο!
~
Εμπειρικά, εγώ ψήνω την πρώτη δόση στους 170 βαθμούς για 19' και για κάθε επόμενο ταψί ρίχνω τη θερμοκρασία έναν βαθμό!
~
Επίσης, διαπίστωστα πως όσο πιο κρύοι οι κουραμπιέδες, τόσο καλύτερα συγκρατούν την άχνη. Άρα αποφύγετε να τους πασπαλίσετε όσο έχουν ζεστή θερμοκρασία στο εσωτερικό τους, γιατί βγάζουν υγρασία κι απορροφούν αντί να συγκρατούν την άχνη.