Κατηγορία: Finger... Dessert! , Διάφορα , Νηστίσιμα
από το χρήστη: fanny-m
Νηστίσιμο παστελάκι, πεντανόστιμο και πολύ θρεπτικό.
~
Το παστέλι μας διατηρείται σε μεταλλικό κουτί, μακριά από υγρασία ή τυλιγμένο σφιχτά σε σελοφάν.
Σε κατσαρόλα βράζουμε το μέλι, να φτάσει τους 130°C. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το σουσάμι, την κανέλα και την τριμμένη λεβάντα σε ό,τι μικρή ποσότητα θέλουμε. Ανακατεύουμε ζωηρά. Προσθέτουμε το ξύσμα του λεμονιού και του πορτοκαλιού, ανακατεύουμε ακόμη 1-2 γύρες κι απλώνουμε το μείγμα σε επιφάνεια σιλικόνης (σιλπάτ) προτιμότερα. Καλύπτουμε με ένα άλλο φύλλο σιλπάτ και πιέζουμε με πλάστη μέχρι το παστέλι να έχει πάχος περίπου 1 εκατοστό.
Το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε μπάρες. Τυλίγω τις μπάρες με μεμβράνη ή λαδόχαρτο.
Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...
Η συγκεκριμένη ζάχαρη είναι πεντανόστιμη και πολύ αρωματική, τόσο σε παγωτά και επιδόρπια με βάση το γάλα όσο και σε κέικ και αφεψήματα!
~
Εάν έχω πλύνει με λίγο κρύο νερό τα ροδοπέταλα πριν τα χρησιμοποιήσω, μπορώ να τα φάω μαζί με τη ζάχαρη μια και είναι βρώσιμα!
Αν και νηστίσιμο, το εν λόγω γλυκό είναι πολλών θερμίδων και πολύ χορταστικό!
~
Εάν θέλετε λιγότερο έντονη γεύση, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα από γαρύφαλα που θα χρησιμοποιήσετε.
~
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Θυμίζει αρκετά μωσαϊκό, ειδικά στον τρόπο παρασκευής, αλλά είναι μια διαφορετική εκδοχή, αρκετά διαφορετική σε γεύση.
~
Μπορείτε να τα τυλίξετε με αλουμινόχαρτο ώστε να τα πιάνετε και να μη λερώνεστε και να τα χαρίσετε μέσα σε ένα κουτί με κορδελίτσα!