Συνταγές για γλυκά

Παγωτό σοκολάτα

Συνταγή Παγωτό σοκολάτα

Παγωτό σοκολάτα

Κατηγορία: Παγωτά-Γρανίτες-Σορμπέ

από το χρήστη: glykatzou

Μπορώ να γαρνίρω το παγωτό σοκολάτα με ξύσματα ή σταγόνες κουβερτούρας, με ζαχαρωτά, τρίμματα από μπισκότο oreo κλπ.. Μπορώ επίσης, όταν τελειώσω και με το τελευταίο ανακάτεμα (αν το φτιάξω στο χέρι και όχι με παγωτομηχανή) να προσθέσω τα παραπάνω.

Υλικά

Διαδικασία

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω το κακάο με 1 κούπα από την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύω ζωηρά με το σύρμα, να διαλυθεί καλά το κακάο. Αφού πάρει μια βράση, χαμηλώνω την ένταση της φωτιάς και σιγοβράζω για 30'', ανακατεύοντας συνεχώς. Ψιλοκόβω την κουβερτούρα ή χρησιμοποιώ σταγόνες για μεγαλύτερη ευκολία. Κατεβάζω από τη φωτιά, προσθέτω στο κακάο την κουβερτούρα κι ανακατεύω να λιώσει καλά. Προσθέτω και την υπόλοιπη 1 κούπα κρέμας γάλακτος κι ενώνω. Μεταφέρω το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ.

Σε κατσαρολάκι ζεσταίνω το γάλα, τη ζάχαρη, το αλάτι κι ανακατεύω να διαλυθούν οι κόκκοι. Σε ένα μπολ ρίχνω τα κροκάδια και τα ανακατεύω ζωηρά με ένα πιρούνι ή με το σύρμα,α φύγει η πολλή αβγουλίλα και να κιτρινίσουν. Χύνω το ζεστό γάλα στους κρόκους ανακατεύοντας συνεχώς. Μεταφέρω το μείγμα των αβγών πίσω στην κατσαρόλα, βάζω σε μέτρια φωτιά και το αφήνω να φτάσει τους 77°C, ανακατεύοντας διαρκώς και κυρίως επιμένοντας στον πάτο της κατσαρόλας. Το μείγμα θα πρέπει να έχει αρχίσει να πήζει, καλύπτοντας τη σπάτουλα.

Στερεώνω πάνω στο μπολ με τη σοκολάτα ένα σουρωτήρι. Χύνω το μείγμα της κατσαρόλας στο σουρωτήρι και σιγά-σιγά αφήνω να περάσει η κρέμα στο μείγμα. Ανακατεύω απαλά και προσθέτω τη βανίλια. Τοποθετώ το μπολ πάνω ή μέσα σε ένα μεγαλύτερο σκεύος όπου έχω ρίξει παγάκια ή παγωμένο νερό. Ανακατεύω συστηματικά, μέχρι να πέσει η θερμοκρασία του μείγματος. Αφήνω το παγωτό στο ψυγείο για 1-2 ώρες, να κρυώσει καλά. Το μεταφέρω στην παγωτομηχανή. Φυσικά, μπορώ να το σερβίρω τώρα, σαν ένα παγωμένο επιδόρπιο.

Εναλλακτικά: Μεταγγίζω το περιεχόμενο σε ένα σκεύος που κάνει να μπει στην κατάψυξη, κατά προτίμηση ρηχό. Αφήνω το σκεύος 1 ώρα στην κατάψυξη, το βγάζω κι ανακατεύω πολύ καλά, να μαλακώσει η κρέμα και να μην πιάσει πάγο. Ξαναβάζω στην κατάψυξη κι επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία 3-4 φορές, κάθε 1 ώρα. Το παγωτό μου είναι έτοιμο. Αν το αφήσω στην κατάψυξη για 10 ώρες πριν το απολαύσω, θα έχω φτιάξει ένα μεστό, καλά παγωμένο παγωτό!

 

(συνταγή του David Lebowitz)

~δοκίμασέ το!~
 

Σχετικές συνταγές

Σεμιφρέντο κάστανο

αβγά, κρέμα γάλακτος, κάστανα

Σεμιφρέντο κάστανο

Τα γλυκά σεμιφρέντο που είναι ημι-κατεψυγμένα, όπως μαρτυρά η ονομασία τους, φτιάχνονται κατά κανόνα από την ίδια ποσότητα κρέμας γάλακτος και παγωτού κι έχοντας ως βάση τους το παγωτό. 

~

Εκτός από τα μαρόν γλασέ, μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα μας ξύσμα κουβερτούρας ή ακόμη και κομμάτια μαρέγκας!

 

Χειροποίητο παγωτό με χαλβά και καραμέλα!

γάλα, αβγά, κρέμα γάλακτος, χαλβάς, σουσάμι

Χειροποίητο παγωτό με χαλβά και καραμέλα!

Ένα παγωτό σπιτικό ή ένα αγορασμένο καλής ποιότητας, που δεν έχει "ταλαιπωρηθεί" ιδιαίτερα, μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη από 2 έως 4 μήνες.
"Γλώσσες" (μπισκοτάκια) παγωτού

σιμιγδάλι, αβγά

"Γλώσσες" (μπισκοτάκια) παγωτού

Η δόση είναι επαγγελματική, οπότε εάν δε σκοπεύουμε να ταΐσουμε λόχο ή να διοργανώσουμε παγωτό-πάρτυ, μπορούμε να κάνουμε μικρότερη.
Σορμπέ φράουλας με κόκκινο κρασί

κρασί, γλυκόζη, φράουλα, μέντα

Σορμπέ φράουλας με κόκκινο κρασί

Απολαυστικό σορμπέ με απίθανο χρώμα, υφή και γεύση. Ό,τι πρέπει για το καλοκαιράκι... Και σε παραλλαγές, φυσικά! ~ Είναι λίγο μπελάς στο φτιάξιμο, αλλά αξίζει τον κόπο.
Σεμιφρέντο φράουλα

αβγά, γάλα, κρέμα γάλακτος, φράουλα

Σεμιφρέντο φράουλα

Τα γλυκά σεμιφρέντο που είναι ημι-κατεψυγμένα, όπως μαρτυρά η ονομασία τους, φτιάχνονται κατά κανόνα από την ίδια ποσότητα κρέμας γάλακτος και παγωτού. 
Παγωτό φράουλα (χωρίς παγωτομηχανή)

φράουλα, ξύδι, κρέμα γάλακτος

Παγωτό φράουλα (χωρίς παγωτομηχανή)

Μη σας ξενίζει η ύπαρξη του μπαλσάμικου ξυδιού σε μια γλυκιά συνταγή. Στην προκειμένη, βοηθά στην ένταση της φράουλας. Μια δοκιμή θα σας πείσει.
γρανίτα λεμόνι

λεμόνι

γρανίτα λεμόνι

Ζήτω το λεμόνι. Τέλεια ιδέα για τις καυτές μέρες του θέρους. Ή επειδή έτσι γουστάρετε.
Σορμπέ ανανά

λεμόνι, μέντα, ανανάς

Σορμπέ ανανά

Για ένα πιο εντυπωσιακό κι εξωτικό σερβίρισμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το εσωτερικό του ανανά για το σορμπέ μας, αντί για μπολάκια ή ψηλά ποτήρια.