Συνταγές για γλυκά

Χειροποίητο παγωτό με χαλβά και καραμέλα!

Συνταγή Χειροποίητο παγωτό με χαλβά και καραμέλα!

Χειροποίητο παγωτό με χαλβά και καραμέλα!

Κατηγορία: Παγωτά-Γρανίτες-Σορμπέ

από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος

Ένα παγωτό σπιτικό ή ένα αγορασμένο καλής ποιότητας, που δεν έχει "ταλαιπωρηθεί" ιδιαίτερα, μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη από 2 έως 4 μήνες.

Υλικά

Διαδικασία

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω το γάλα, χωρίς να πάρει βράση. Στον κάδο του μίξερ χτυπάω τη ζάχαρη με τους κρόκους, μέχρι να ασπρίσουν. Χύνω το γάλα λίγο-λίγο κι ανακατεύω. Μεταφέρω όλο το χυλό στην κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά αφήνω να βράσει για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να πήξει. Κατεβάζω από τη φωτιά, προσθέτω την κρέμα γάλακτος σιγά-σιγά και τον χαλβά τρίβοντάς τον με τα χέρια. ανακατεύω λίγο ακόμη κι αφήνω την κρέμα μου να κρυώσει.

Εάν διαθέτω παγωτομηχανή βάζω την κρέμα στη μηχανή και τη δουλεύω. Εάν όχι, μπορώ να συνεχίσω με τον εξής τρόπο: Ρίχνω την κρέμα σε μια μακρόστενη φόρμα, μεταλλική κατά προτίμηση και με μια σπάτουλα φροντίζω ότι έχει πάει παντού. Τοποθετώ αρχικά στο ψυγείο για 1 ώρα και μετά στην κατάψυξηκι αφήνω για 1-2 ώρες. Βγάζω, ανακατεύω ζωηρά κι έντονα με ένα κουτάλι ώστε να ανακατευτεί καλά η κρέμα και να μην πιάσει κρυστάλλους και ξαναβάζω πίσω, στην κατάψυξη. Μετά από μια ώρα επαναλαμβάνω και ξαναβάζω στην κατάψυξη τελευταία φορά. 

για την καραμέλα:

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζω τη ζάχαρη μαζί με το νερό και με ξύλινη κουτάλα ανακατεύω πολύ καλά να λιώσει. Αφήνω για περίπου 5'-6' να ζεσταθεί καλά. Μη φοβηθείτε, αφού η πηχτή καραμέλα θα αρχίσει να σκουραίνει. Αφού κατεβάσω από τη φωτιά, με προσοχή απλώνω την καραμέλα σε ένα λαδόχαρτο και αν θέλω πασπαλίζω με το σουσάμι. Αφήνω να κρυώσει.

Πριν σερβίρω το παγωτό, σπάω την καραμέλα σε κομμάτια και διακοσμώ!

~Καλοφάγωτο φυσικά...~

Σχετικές συνταγές

Σεμιφρέντο κάστανο

αβγά, κρέμα γάλακτος, κάστανα

Σεμιφρέντο κάστανο

Τα γλυκά σεμιφρέντο που είναι ημι-κατεψυγμένα, όπως μαρτυρά η ονομασία τους, φτιάχνονται κατά κανόνα από την ίδια ποσότητα κρέμας γάλακτος και παγωτού κι έχοντας ως βάση τους το παγωτό. 

~

Εκτός από τα μαρόν γλασέ, μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα μας ξύσμα κουβερτούρας ή ακόμη και κομμάτια μαρέγκας!

 

"Γλώσσες" (μπισκοτάκια) παγωτού

σιμιγδάλι, αβγά

"Γλώσσες" (μπισκοτάκια) παγωτού

Η δόση είναι επαγγελματική, οπότε εάν δε σκοπεύουμε να ταΐσουμε λόχο ή να διοργανώσουμε παγωτό-πάρτυ, μπορούμε να κάνουμε μικρότερη.
Σορμπέ φράουλας με κόκκινο κρασί

κρασί, γλυκόζη, φράουλα, μέντα

Σορμπέ φράουλας με κόκκινο κρασί

Απολαυστικό σορμπέ με απίθανο χρώμα, υφή και γεύση. Ό,τι πρέπει για το καλοκαιράκι... Και σε παραλλαγές, φυσικά! ~ Είναι λίγο μπελάς στο φτιάξιμο, αλλά αξίζει τον κόπο.
Σεμιφρέντο φράουλα

αβγά, γάλα, κρέμα γάλακτος, φράουλα

Σεμιφρέντο φράουλα

Τα γλυκά σεμιφρέντο που είναι ημι-κατεψυγμένα, όπως μαρτυρά η ονομασία τους, φτιάχνονται κατά κανόνα από την ίδια ποσότητα κρέμας γάλακτος και παγωτού. 
Παγωτό φράουλα (χωρίς παγωτομηχανή)

φράουλα, ξύδι, κρέμα γάλακτος

Παγωτό φράουλα (χωρίς παγωτομηχανή)

Μη σας ξενίζει η ύπαρξη του μπαλσάμικου ξυδιού σε μια γλυκιά συνταγή. Στην προκειμένη, βοηθά στην ένταση της φράουλας. Μια δοκιμή θα σας πείσει.
γρανίτα λεμόνι

λεμόνι

γρανίτα λεμόνι

Ζήτω το λεμόνι. Τέλεια ιδέα για τις καυτές μέρες του θέρους. Ή επειδή έτσι γουστάρετε.
Σορμπέ ανανά

λεμόνι, μέντα, ανανάς

Σορμπέ ανανά

Για ένα πιο εντυπωσιακό κι εξωτικό σερβίρισμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το εσωτερικό του ανανά για το σορμπέ μας, αντί για μπολάκια ή ψηλά ποτήρια.
Παγωτό σοκολάτα-πορτοκάλι! (το αγαπημένο μου)

γαρίφαλο, κρέμα γάλακτος, γλυκόζη, γάλα

Παγωτό σοκολάτα-πορτοκάλι! (το αγαπημένο μου)

Αν έχετε παγωτομηχανή, το να φτιάξει κανείς παγωτό είναι σχετικά απλή υπόθεση. Ακολυοθείς τις οδηγίες. Αλλιώς, θέλει υπομονή και χέρι το πράγμα. Αξίζει όμως μέχρι και την τελευταία κουταλιά. Και ιδίως ο συνδυασμός σοκολάτα-πορτοκάλι και δη σε σπιτική version... τα σπάει!!!