Κατηγορία: Παγωτά-Γρανίτες-Σορμπέ
από το χρήστη: glykatzou
Αν έχετε παγωτομηχανή, το να φτιάξει κανείς παγωτό είναι σχετικά απλή υπόθεση. Ακολυοθείς τις οδηγίες. Αλλιώς, θέλει υπομονή και χέρι το πράγμα. Αξίζει όμως μέχρι και την τελευταία κουταλιά. Και ιδίως ο συνδυασμός σοκολάτα-πορτοκάλι και δη σε σπιτική version... τα σπάει!!!
Με το γουδοχέρι κοπανάω τα καρφάκια του γαρίφαλου σε σκόνη. Σε μπεν μαρί λιώνω την κουβερτούρα. Σε ένα άλλο κατσαρολάκι χύνω την κρέμα γάλακτος και τη γλυκόζη και προσθέτω το γαρίφαλο. Ζεσταίνω, ανακατεύοντας σε χαμηλή φωτιά. Πριν πάρει βράση, μεταγγίζω το μείγμα στην κουβερτούρα κι ανακατεύω ζωηρά με σύρμα ή με μια ξύλινη κουτάλα, επιμένοντας στο κέντρο της κατσαρόλας, ώστε να δημιουργηθεί ένα λείο, πηχτό και γυαλιστερό μείγμα, χωρίς αέρα. Κατεβάζω από τη φωτιά κι αφήνω 5' να πέσει η θερμοκρασία.
Κόβω το βούτυρο σε φετούλες και το προσθέτω στο μείγμα. Το ανακατεύω να ενσωματωθεί. Προσθέτω το γάλα, τη ζάχαρη και το ξύσμα (αν δε θέλω έντονη τη γεύση του πορτοκαλιού, χρησιμοποιώ 1) κι ανακατεύω καλά-καλά.
Επαναφέρω την κατσαρόλα σε μπεν μαρί στη φωτιά και την αφήνω μέχρι να αρχίσει να βράζει ήπια. Όλο αυτό το διάστημα ανακατεύω συνεχώς! Το νερό στη μεγάλη κατσαρόλα θα βράζει έντονα και το μείγμα μου στη μκρότερη κατσαρόλα θα σιγοβράζει, αφήνοντας την κρέμα να πήξει σιγά-σιγά. Η όλη διαδικασία από τη στιγμή της επαναφοράς στη φωτιά διαρκεί περίπου 15'.
Κατεβάζω από τη φωτιά κι αφήνω να κρυώσει τελείως. Αφού κρυώσει, μεταγγίζω το περιεχόμενο σε ένα σκεύος που κάνει να μπει στην κατάψυξη ή χρησιμοποιώ απλά την παγωτομηχανή μου.
Αφήνω το σκεύος 1 ώρα στην κατάψυξη, το βγάζω κι ανακατεύω πολύ καλά, να μαλακώσει η κρέμα. Ξαναβάζω στην κατάψυξη κι επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία 3-4 φορές, κάθε 30'-1.
Τα γλυκά σεμιφρέντο που είναι ημι-κατεψυγμένα, όπως μαρτυρά η ονομασία τους, φτιάχνονται κατά κανόνα από την ίδια ποσότητα κρέμας γάλακτος και παγωτού κι έχοντας ως βάση τους το παγωτό.
~
Εκτός από τα μαρόν γλασέ, μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα μας ξύσμα κουβερτούρας ή ακόμη και κομμάτια μαρέγκας!