Συνταγές για γλυκά

Παγωτό σοκολάτα-πορτοκάλι! (το αγαπημένο μου)

Συνταγή Παγωτό σοκολάτα-πορτοκάλι! (το αγαπημένο μου)

Παγωτό σοκολάτα-πορτοκάλι! (το αγαπημένο μου)

Κατηγορία: Παγωτά-Γρανίτες-Σορμπέ

από το χρήστη: glykatzou

Αν έχετε παγωτομηχανή, το να φτιάξει κανείς παγωτό είναι σχετικά απλή υπόθεση. Ακολυοθείς τις οδηγίες. Αλλιώς, θέλει υπομονή και χέρι το πράγμα. Αξίζει όμως μέχρι και την τελευταία κουταλιά. Και ιδίως ο συνδυασμός σοκολάτα-πορτοκάλι και δη σε σπιτική version... τα σπάει!!!

Υλικά

Διαδικασία

Με το γουδοχέρι κοπανάω τα καρφάκια του γαρίφαλου σε σκόνη. Σε μπεν μαρί λιώνω την κουβερτούρα. Σε ένα άλλο κατσαρολάκι χύνω την κρέμα γάλακτος και τη γλυκόζη και προσθέτω το γαρίφαλο. Ζεσταίνω, ανακατεύοντας σε χαμηλή φωτιά. Πριν πάρει βράση, μεταγγίζω το μείγμα στην κουβερτούρα κι ανακατεύω ζωηρά με σύρμα ή με μια ξύλινη κουτάλα, επιμένοντας στο κέντρο της κατσαρόλας, ώστε να δημιουργηθεί ένα λείο, πηχτό και γυαλιστερό μείγμα, χωρίς αέρα. Κατεβάζω από τη φωτιά κι αφήνω 5' να πέσει η θερμοκρασία.

Κόβω το βούτυρο σε φετούλες και το προσθέτω στο μείγμα. Το ανακατεύω να ενσωματωθεί. Προσθέτω το γάλα, τη ζάχαρη και το ξύσμα (αν δε θέλω έντονη τη γεύση του πορτοκαλιού, χρησιμοποιώ 1) κι ανακατεύω καλά-καλά.

Επαναφέρω την κατσαρόλα σε μπεν μαρί στη φωτιά και την αφήνω μέχρι να αρχίσει να βράζει ήπια. Όλο αυτό το διάστημα ανακατεύω συνεχώς! Το νερό στη μεγάλη κατσαρόλα θα βράζει έντονα και το μείγμα μου στη μκρότερη κατσαρόλα θα σιγοβράζει, αφήνοντας την κρέμα να πήξει σιγά-σιγά. Η όλη διαδικασία από τη στιγμή της επαναφοράς στη φωτιά διαρκεί περίπου 15'.

Κατεβάζω από τη φωτιά κι αφήνω να κρυώσει τελείως. Αφού κρυώσει, μεταγγίζω το περιεχόμενο σε ένα σκεύος που κάνει να μπει στην κατάψυξη ή χρησιμοποιώ απλά την παγωτομηχανή μου.

Αφήνω το σκεύος 1 ώρα στην κατάψυξη, το βγάζω κι ανακατεύω πολύ καλά, να μαλακώσει η κρέμα. Ξαναβάζω στην κατάψυξη κι επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία 3-4 φορές, κάθε 30'-1.

~δοκίμασέ το!~
 

 

 

Σχετικές συνταγές

Σεμιφρέντο κάστανο

αβγά, κρέμα γάλακτος, κάστανα

Σεμιφρέντο κάστανο

Τα γλυκά σεμιφρέντο που είναι ημι-κατεψυγμένα, όπως μαρτυρά η ονομασία τους, φτιάχνονται κατά κανόνα από την ίδια ποσότητα κρέμας γάλακτος και παγωτού κι έχοντας ως βάση τους το παγωτό. 

~

Εκτός από τα μαρόν γλασέ, μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα μας ξύσμα κουβερτούρας ή ακόμη και κομμάτια μαρέγκας!

 

Χειροποίητο παγωτό με χαλβά και καραμέλα!

γάλα, αβγά, κρέμα γάλακτος, χαλβάς, σουσάμι

Χειροποίητο παγωτό με χαλβά και καραμέλα!

Ένα παγωτό σπιτικό ή ένα αγορασμένο καλής ποιότητας, που δεν έχει "ταλαιπωρηθεί" ιδιαίτερα, μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη από 2 έως 4 μήνες.
"Γλώσσες" (μπισκοτάκια) παγωτού

σιμιγδάλι, αβγά

"Γλώσσες" (μπισκοτάκια) παγωτού

Η δόση είναι επαγγελματική, οπότε εάν δε σκοπεύουμε να ταΐσουμε λόχο ή να διοργανώσουμε παγωτό-πάρτυ, μπορούμε να κάνουμε μικρότερη.
Σορμπέ φράουλας με κόκκινο κρασί

κρασί, γλυκόζη, φράουλα, μέντα

Σορμπέ φράουλας με κόκκινο κρασί

Απολαυστικό σορμπέ με απίθανο χρώμα, υφή και γεύση. Ό,τι πρέπει για το καλοκαιράκι... Και σε παραλλαγές, φυσικά! ~ Είναι λίγο μπελάς στο φτιάξιμο, αλλά αξίζει τον κόπο.
Σεμιφρέντο φράουλα

αβγά, γάλα, κρέμα γάλακτος, φράουλα

Σεμιφρέντο φράουλα

Τα γλυκά σεμιφρέντο που είναι ημι-κατεψυγμένα, όπως μαρτυρά η ονομασία τους, φτιάχνονται κατά κανόνα από την ίδια ποσότητα κρέμας γάλακτος και παγωτού. 
Παγωτό φράουλα (χωρίς παγωτομηχανή)

φράουλα, ξύδι, κρέμα γάλακτος

Παγωτό φράουλα (χωρίς παγωτομηχανή)

Μη σας ξενίζει η ύπαρξη του μπαλσάμικου ξυδιού σε μια γλυκιά συνταγή. Στην προκειμένη, βοηθά στην ένταση της φράουλας. Μια δοκιμή θα σας πείσει.
γρανίτα λεμόνι

λεμόνι

γρανίτα λεμόνι

Ζήτω το λεμόνι. Τέλεια ιδέα για τις καυτές μέρες του θέρους. Ή επειδή έτσι γουστάρετε.
Σορμπέ ανανά

λεμόνι, μέντα, ανανάς

Σορμπέ ανανά

Για ένα πιο εντυπωσιακό κι εξωτικό σερβίρισμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το εσωτερικό του ανανά για το σορμπέ μας, αντί για μπολάκια ή ψηλά ποτήρια.