Κατηγορία: Finger... Dessert! , Διάφορα
από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος
Αρκετά πιο υγιεινά από τα συνηθισμένα ντόνατς που τηγανίζονται είναι τούτο, μια και μπαίνει φούρνο αλλά και γλασάρεται με επικάλυψη από γιαούρτι και όχι βούτυρο.
Πριν ξεκινήσω την προετοιμασία βγάζω τις φράουλες από την κατάψυξη και τις αφήνω να ξεπαγώσουν.
Σε ένα μπολ κοσκινίζω το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι. Ανακατεύω πρόχειρα με ένα πιρούνι, να διαλυθούν τα γρομπαλάκια. Στον κάδο του μίξερ ή με το σύρμα χτυπάω τα αβγά ένα-ένα με το λάδι και το γιαούρτι. Ρίχνω τμηματικά το μείγμα με το αλεύρι στον κάδο κι ανακατεύω ζωηρά να απορροφηθούν τα υλικά. Δεν το παρακάνω με το ανακάτεμα. Παίρνω τις ειδικές φόρμες για ντόνατς και τις λαδώνω ελαφρώς ή βουτυρώνω. Ακόμη και αν έχω αντικολλητικές, προτιμώ να τις περάσω με λίγο λάδι, διότι τα ντόνατς κολλάνε στις θήκες. Γεμίζω τις φόρμες μέχρι τη μέση με το μείγμα.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 10'-12'. Τα ντόνατς μου έχουν ψηθεί όταν πάρουν ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα και, όταν τα πατάω, το σχήμα τους επανέρχεται. Τα αφήνω να κρυώσουν κι ετοιμάζω το γλάσο.
Στο μπλέντερ ή με το ειδικό εργαλείο πολτοποιώ τις φράουλες. Σε ένα μπολ ανακατεύω ζωηρά την άχνη με το γιαούρτι, να ενωθούν. Προσθέτω τον πουρέ από τις φράουλες κι ανακατεύω να ενσωματωθεί. Το γλάσο θα είναι τελείως ασταθές, οπότε το αφήνω στο ψυγείο για 30'. Καλύπτω τα ντόνατς μου με αρκετό από το γλάσο, μια και δε θα είναι ιδιαίτερα σταθερό και θα απορροφάται από τα ντόνατς. Αν θέλω, πασπαλίζω με πολύχρωμα τρουφάκια. Εναλλακτικά, γλασάρω με γλάσο κανέλας ή με γλάσο φράουλας.
Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...
Η συγκεκριμένη ζάχαρη είναι πεντανόστιμη και πολύ αρωματική, τόσο σε παγωτά και επιδόρπια με βάση το γάλα όσο και σε κέικ και αφεψήματα!
~
Εάν έχω πλύνει με λίγο κρύο νερό τα ροδοπέταλα πριν τα χρησιμοποιήσω, μπορώ να τα φάω μαζί με τη ζάχαρη μια και είναι βρώσιμα!
Θυμίζει αρκετά μωσαϊκό, ειδικά στον τρόπο παρασκευής, αλλά είναι μια διαφορετική εκδοχή, αρκετά διαφορετική σε γεύση.
~
Μπορείτε να τα τυλίξετε με αλουμινόχαρτο ώστε να τα πιάνετε και να μη λερώνεστε και να τα χαρίσετε μέσα σε ένα κουτί με κορδελίτσα!
Πανεύκολη συνταγή για ένα θρεπτικό και πολύ νόστιμο πρωινό.
~
Αν θέλουμε και προτιμάμε, μπορούμε αντί για ελαιόλαδο να χρησιμοποιήσουμε μαργαρίνη. Απλώς βάζουμε 1 κουταλιά της σούπας στο τηγάνι, την αφήνουμε να λιώσει και φτιάχνουμε τις τηγανίτες μας. Όταν σωθεί το βούτυρο, προσθέτουμε και πάλι μαργαρίνη στο τηγάνι!