Συνταγές για γλυκά

Παγωτό σοκολάτα - καφέ

Συνταγή Παγωτό σοκολάτα - καφέ

Παγωτό σοκολάτα - καφέ

Κατηγορία: Gourmet Επιδόρπιο , Παγωτά-Γρανίτες-Σορμπέ

από το χρήστη: glykatzou

Γκουρμέ παγωτό, που συνδυάζει τη γεύση της σοκολάτας με τον καφέ.

Υλικά

Διαδικασία

Ψιλοκόβω τη σοκολάτα και τη βάζω σε ένα μεγάλο μπολ. Τοποθετώ από πάνω ένα σουρωτήρι κι αφήνω στην άκρη. Σε μια κατσαρόλα ρίχνω το γάλα, τη ζάχαρη, το αλάτι και τους κόκκους του καφέ. Τα ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας. Όταν διαλυθεί η ζάχαρη και ζεσταθεί καλά το μείγμα (όχι να βράσει), κατεβάζω από τη φωτιά, σκεπάζω με το καπάκι την κατσαρόλα και την αφήνω για 1 ώρα, να τραβήξει τα αρώματα.

Μετά τη 1 ώρα, ξαναζεσταίνω το μείγμα. Σε ένα μπολ ανακατεύω με το σύρμα ή με ένα πιρούνι τα κροκάδια. Αφού ζεσταθεί το μείγμα, περιχύνω με αυτό τα κροκάδια, ανακατεύοντας διαρκώς. Μεταφέρω όλο το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά πάντα. Ανακατεύω ζωηρά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι το μείγμα να γίνει αρκετά πηχτό και να σκεπάζει την κουτάλα.

Χύνω την κρέμα μέσα στο σουρωτήρι, πάνω από τη σοκολάτα γάλακτος. Ανακατεύω και πατάω με το πίσω μέρος ενός μεγάλου κουταλιού τους κόκκους του καφέ, ώστε να βγάλουν τα αρώματά τους. Πετάω τους κόκκους, χύνω ό,τι κρέμα έχει περισσέψει στο σουρωτήρι στη σοκολάτα κι ανακατεύω να λιώσει καλά και να ενσωματωθούν τα υλικά. Αφού δημιουργήσω μια λεία κρέμα, προσθέτω την κρέμα γάλακτος, την μπύρα και τη βανίλια.

Τοποθετώ το μπολ μέσα σε ένα μεγαλύτερο, το οποίο έχω γεμίσει με παγάκια ή παγωμένο νερό. Ανακατεύω ζωηρά να κρυώσει τελείως το μείγμα. Το αφήνω για 1 ώρα στο ψυγείο και κατόπιν το δουλεύω στην παγωτομηχανή.

Εναλλακτικά: Μεταγγίζω το περιεχόμενο σε ένα σκεύος που κάνει να μπει στην κατάψυξη, κατά προτίμηση ρηχό. Αφήνω το σκεύος 1 ώρα στην κατάψυξη, το βγάζω κι ανακατεύω πολύ καλά, να μαλακώσει η κρέμα και να μην πιάσει πάγο. Ξαναβάζω στην κατάψυξη κι επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία 3-4 φορές, κάθε 1 ώρα.


(συνταγή του David Lebovitz)

~δοκίμασέ το!~
 

Σχετικές συνταγές

Σεμιφρέντο κάστανο

αβγά, κρέμα γάλακτος, κάστανα

Σεμιφρέντο κάστανο

Τα γλυκά σεμιφρέντο που είναι ημι-κατεψυγμένα, όπως μαρτυρά η ονομασία τους, φτιάχνονται κατά κανόνα από την ίδια ποσότητα κρέμας γάλακτος και παγωτού κι έχοντας ως βάση τους το παγωτό. 

~

Εκτός από τα μαρόν γλασέ, μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα μας ξύσμα κουβερτούρας ή ακόμη και κομμάτια μαρέγκας!

 

Χειροποίητο παγωτό με χαλβά και καραμέλα!

γάλα, αβγά, κρέμα γάλακτος, χαλβάς, σουσάμι

Χειροποίητο παγωτό με χαλβά και καραμέλα!

Ένα παγωτό σπιτικό ή ένα αγορασμένο καλής ποιότητας, που δεν έχει "ταλαιπωρηθεί" ιδιαίτερα, μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη από 2 έως 4 μήνες.
"Γλώσσες" (μπισκοτάκια) παγωτού

σιμιγδάλι, αβγά

"Γλώσσες" (μπισκοτάκια) παγωτού

Η δόση είναι επαγγελματική, οπότε εάν δε σκοπεύουμε να ταΐσουμε λόχο ή να διοργανώσουμε παγωτό-πάρτυ, μπορούμε να κάνουμε μικρότερη.
Σορμπέ φράουλας με κόκκινο κρασί

κρασί, γλυκόζη, φράουλα, μέντα

Σορμπέ φράουλας με κόκκινο κρασί

Απολαυστικό σορμπέ με απίθανο χρώμα, υφή και γεύση. Ό,τι πρέπει για το καλοκαιράκι... Και σε παραλλαγές, φυσικά! ~ Είναι λίγο μπελάς στο φτιάξιμο, αλλά αξίζει τον κόπο.
Σεμιφρέντο φράουλα

αβγά, γάλα, κρέμα γάλακτος, φράουλα

Σεμιφρέντο φράουλα

Τα γλυκά σεμιφρέντο που είναι ημι-κατεψυγμένα, όπως μαρτυρά η ονομασία τους, φτιάχνονται κατά κανόνα από την ίδια ποσότητα κρέμας γάλακτος και παγωτού. 
Παγωτό φράουλα (χωρίς παγωτομηχανή)

φράουλα, ξύδι, κρέμα γάλακτος

Παγωτό φράουλα (χωρίς παγωτομηχανή)

Μη σας ξενίζει η ύπαρξη του μπαλσάμικου ξυδιού σε μια γλυκιά συνταγή. Στην προκειμένη, βοηθά στην ένταση της φράουλας. Μια δοκιμή θα σας πείσει.
γρανίτα λεμόνι

λεμόνι

γρανίτα λεμόνι

Ζήτω το λεμόνι. Τέλεια ιδέα για τις καυτές μέρες του θέρους. Ή επειδή έτσι γουστάρετε.
Σορμπέ ανανά

λεμόνι, μέντα, ανανάς

Σορμπέ ανανά

Για ένα πιο εντυπωσιακό κι εξωτικό σερβίρισμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το εσωτερικό του ανανά για το σορμπέ μας, αντί για μπολάκια ή ψηλά ποτήρια.