Κατηγορία: Gourmet Επιδόρπιο , Παγωτά-Γρανίτες-Σορμπέ
από το χρήστη: glykatzou
Γκουρμέ παγωτό, που συνδυάζει τη γεύση της σοκολάτας με τον καφέ.
Ψιλοκόβω τη σοκολάτα και τη βάζω σε ένα μεγάλο μπολ. Τοποθετώ από πάνω ένα σουρωτήρι κι αφήνω στην άκρη. Σε μια κατσαρόλα ρίχνω το γάλα, τη ζάχαρη, το αλάτι και τους κόκκους του καφέ. Τα ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας. Όταν διαλυθεί η ζάχαρη και ζεσταθεί καλά το μείγμα (όχι να βράσει), κατεβάζω από τη φωτιά, σκεπάζω με το καπάκι την κατσαρόλα και την αφήνω για 1 ώρα, να τραβήξει τα αρώματα.
Μετά τη 1 ώρα, ξαναζεσταίνω το μείγμα. Σε ένα μπολ ανακατεύω με το σύρμα ή με ένα πιρούνι τα κροκάδια. Αφού ζεσταθεί το μείγμα, περιχύνω με αυτό τα κροκάδια, ανακατεύοντας διαρκώς. Μεταφέρω όλο το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά πάντα. Ανακατεύω ζωηρά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι το μείγμα να γίνει αρκετά πηχτό και να σκεπάζει την κουτάλα.
Χύνω την κρέμα μέσα στο σουρωτήρι, πάνω από τη σοκολάτα γάλακτος. Ανακατεύω και πατάω με το πίσω μέρος ενός μεγάλου κουταλιού τους κόκκους του καφέ, ώστε να βγάλουν τα αρώματά τους. Πετάω τους κόκκους, χύνω ό,τι κρέμα έχει περισσέψει στο σουρωτήρι στη σοκολάτα κι ανακατεύω να λιώσει καλά και να ενσωματωθούν τα υλικά. Αφού δημιουργήσω μια λεία κρέμα, προσθέτω την κρέμα γάλακτος, την μπύρα και τη βανίλια.
Τοποθετώ το μπολ μέσα σε ένα μεγαλύτερο, το οποίο έχω γεμίσει με παγάκια ή παγωμένο νερό. Ανακατεύω ζωηρά να κρυώσει τελείως το μείγμα. Το αφήνω για 1 ώρα στο ψυγείο και κατόπιν το δουλεύω στην παγωτομηχανή.
Εναλλακτικά: Μεταγγίζω το περιεχόμενο σε ένα σκεύος που κάνει να μπει στην κατάψυξη, κατά προτίμηση ρηχό. Αφήνω το σκεύος 1 ώρα στην κατάψυξη, το βγάζω κι ανακατεύω πολύ καλά, να μαλακώσει η κρέμα και να μην πιάσει πάγο. Ξαναβάζω στην κατάψυξη κι επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία 3-4 φορές, κάθε 1 ώρα.
Τα γλυκά σεμιφρέντο που είναι ημι-κατεψυγμένα, όπως μαρτυρά η ονομασία τους, φτιάχνονται κατά κανόνα από την ίδια ποσότητα κρέμας γάλακτος και παγωτού κι έχοντας ως βάση τους το παγωτό.
~
Εκτός από τα μαρόν γλασέ, μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα μας ξύσμα κουβερτούρας ή ακόμη και κομμάτια μαρέγκας!