Κατηγορία: Παγωτά-Γρανίτες-Σορμπέ
από το χρήστη: glykatzou
Ο λόγος που κάνω την όλη διαδικασία ψύξης-ανακατέματος και την επαναλαμβάνω, είναι για να πετύχω μια απαλή και λεία υφή στο παγωτό μου αλλά και για να μην πιάσει πάγο στο εσωτερικό του.
Σε μια κατσαρόλα χύνω το γάλα και την κρέμα γάλακτος ή τα δύο είδη κρέμας γάλακτος κι αφήνω να πάρουν μια βράση. Σε ένα μπολ χτυπάω πρόχειρα τα κροκάδια με τη ζάχαρη, να ασπρίσουν και προσθέτω το αλάτι κι ελάχιστη από τη ζεστή κρέμα που βράζω. Χαμηλώνω την ένταση της φωτιάς και ρίχνω το μείγμα με τα κροκάδια στην κατσαρόλα. Ανακατεύω συνεχώς κι αφήνω να σιγοβράσει για 10', μέχρι να αρχίσει να πήζει ελαφρώς. Μεταφέρω το μείγμα σε ειδικό σκεύος για την κατάψυξη και προσθέτω τη βανίλια. Καλύπτω το μείγμα με μεμβράνη, η οποία θα πρέπει να ακουμπά την κρέμα για να μην κάνει κρούστα κι αφήνω στο ψυγείο για 4 ώρες.
Βάζω για λίγη ώρα στο ψυγείο ή στην κατάψυξη το μπολ, μέσα στο οποίο θα μεταγγίσω το παγωτό μου. Μεταφέρω εκεί το κρύο παγωτό και το χτυπάω στο χέρι ή με το μίξερ. Μεταφέρω στο ειδικό σκεύος για την κατάψυξη, καλύπτω κι αφήνω στην κατάψυξη για 2 ώρες. Βγάζω, χτυπάω στο μίξερ κι επαναφέρω στην κατάψυξη. Επαναλαμβάνω άλλη μια φορά την όλη διαδικασία και τέλος, αποθηκεύω το παγωτό μου στην κατάψυξη.
Τα γλυκά σεμιφρέντο που είναι ημι-κατεψυγμένα, όπως μαρτυρά η ονομασία τους, φτιάχνονται κατά κανόνα από την ίδια ποσότητα κρέμας γάλακτος και παγωτού κι έχοντας ως βάση τους το παγωτό.
~
Εκτός από τα μαρόν γλασέ, μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα μας ξύσμα κουβερτούρας ή ακόμη και κομμάτια μαρέγκας!