Κατηγορία: Γλάσο-Επικάλυψη-Σως
από το χρήστη: glykatzou
Χρήσιμη και πεντανόστιμη σως καραμέλας. Οι τρόποι για να τη χρησιμοποιήσουμε... σχεδόν άπειροι! Σε παγωτά, τούρτες και κέικ, σε μπισκότα και μάφιν, σε φρούτα, ακόμη και στην κρέμα βουτύρου. Ω ναι.
Σε κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά ζεσταίνω τη ζάχαρη με το νερό. Ανακατεύω συνεχώς, μέχρι να διαλυθούν καλά οι κόκκοι της ζάχαρης. Σημαντικό: Δένω ένα πανάκι σε κουτάλι ή πιρούνι, το βρέχω ελαφρώς και σκουπίζω με αυτό τη ζάχαρη που κρυσταλλώνει στα τοιχώματα του σκεύους. Εναλλακτικά, χρησιμοποιώ ένα βρεγμένο πινέλο! Αυτή τη διαδικασία την κάνω τακτικά και με επιμέλεια. Μόλις διαλυθεί η ζάχαρη, ανεβάζω την ένταση της φωτιάς και σταματάω το ανακάτεμα. Που και που κουνάω την κατσαρόλα μονάχα. Μετά από 1' περίπου, το σιρόπι θα αρχίσει να βγάζει φουσκαλίτσες. Το χρώμα της καραμέλας θα αρχίσει να σκουραίνει μετά από 5'-7'. Σε αυτό το σημείο προσθέτω στη σως το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος.
Το σιρόπι καραμέλας θα αρχίσει να βγάζει πολλές φουσκάλες, έντονα. Ανακατεύω, έτσι ώστε να ενωθούν τα νέα υλικά και τέλος προσθέτω το αλάτι. Κατεβάζω από τη φωτιά κι αφήνω να πέσει η θερμοκρασία πριν χρησιμοποιήσω.
Το αβγόγλασο, όπως καταδεικνύει και το όνομά του, είναι γλάσο πανεύκολο, φτιαγμένο από αβγό. Για την ακρίβεια ασπράδι αβγού.
~
Είναι ιδιαίτερα βολικό, γιατί φτιάχνοντάς το και χρησιμοποιώντας απλώς ένα κορνέ, μπορείτε να γαρνίρετε τούρτες ακόμη και... πασχαλινά αβγά!