Αρχική
Χρόνος παρασκευής : 20'
Σερβίρει : 8-10
Ζαχαρονόμος : 4
Δοκιμασμένη : Ναι
Χρόνος αναμονής : 45' (φούρνος)

Κέικ βανίλιας (σιροπιαστό)

Κατηγορία: Κέικ

από το χρήστη: Top Chef!

Ζουμερό, γλυκό κέικ που θυμίζει πολύ κέικ γνωστού ζαχαροπλαστείου, αλλά σε σπιτική έκδοση.

Υλικά

για το σιρόπι:

Φρέσκα ΦρούταΦρούταΠορτοκάλιαΠορτοκάλιΧυμός ΠορτοκαλιούΞύσμα ΠορτοκαλιούΧυμόςΞύσμαΚρέμα ΓάλακτοςΒούτυρο ΑγελάδοςΒούτυρο ΑγελάδαςΑγελαδινό ΒούτυροΦρέσκο ΒούτυροΣιρόπιΚέικ ΒανίλιαςΚέικ

Στον κάδο του μίξερ χτυπάω με το φτερό για 3΄ στη μεσαία σκάλα το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψει. Προσθέτω ένα-ένα τα αβγά, περιμένοντας να ενσωματωθεί το πρώτο πριν ρίξω το επόμενο. Ρίχνω το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού, το αλάτι και την κρέμα γάλακτος. Κατεβάζω ταχύτητα και προσθέτω στο μείγμα λίγο-λίγο το αλεύρι καλά κοσκινισμένο και το μπέικιν.

Βουτυρώνω κι αλευρώνω ελαφρώς μια φόρμα για κέικ. Μεταφέρω το μείγμα εκεί και λειαίνω την επιφάνεια με μια ίσια σπάτουλα.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C-180°C για 45'.

για το σιρόπι:

Σε μια κατσαρόλα βράζω τη ζάχαρη με το νερό κι ανακατεύω να λιώσουν οι κόκκοι. Αφού ζεσταθεί το σιρόπι, προσθέτω το χυμό του λεμονιού, ανακατεύω μια γύρα κι αποσύρω.

Με ένα πιρουνάκι τρυπάω ελαφρώς την επιφάνεια του κέικ, ώστε να ρουφήξει καλύτερα το σιρόπι. Σιροπιάζω το κέικ βανίλιας όταν είναι και τα δύο χλιαρά.

Σχετικές συνταγές

Κέικ με σταφίδες
Κέικ Πορτοκάλι
Κέικ πορτοκαλιού
Κέικ
Κέικ κακάο