Κατηγορία: Κέικ
από το χρήστη: Top Chef!
Ζουμερό, γλυκό κέικ που θυμίζει πολύ κέικ γνωστού ζαχαροπλαστείου, αλλά σε σπιτική έκδοση.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω με το φτερό για 3΄ στη μεσαία σκάλα το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψει. Προσθέτω ένα-ένα τα αβγά, περιμένοντας να ενσωματωθεί το πρώτο πριν ρίξω το επόμενο. Ρίχνω το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού, το αλάτι και την κρέμα γάλακτος. Κατεβάζω ταχύτητα και προσθέτω στο μείγμα λίγο-λίγο το αλεύρι καλά κοσκινισμένο και το μπέικιν.
Βουτυρώνω κι αλευρώνω ελαφρώς μια φόρμα για κέικ. Μεταφέρω το μείγμα εκεί και λειαίνω την επιφάνεια με μια ίσια σπάτουλα.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C-180°C για 45'.
Σε μια κατσαρόλα βράζω τη ζάχαρη με το νερό κι ανακατεύω να λιώσουν οι κόκκοι. Αφού ζεσταθεί το σιρόπι, προσθέτω το χυμό του λεμονιού, ανακατεύω μια γύρα κι αποσύρω.
Με ένα πιρουνάκι τρυπάω ελαφρώς την επιφάνεια του κέικ, ώστε να ρουφήξει καλύτερα το σιρόπι. Σιροπιάζω το κέικ βανίλιας όταν είναι και τα δύο χλιαρά.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εάν η φόρμα μας δεν έχει κούμπωμα, μπορώ εύκολα να ξεφορμάρω, εάν τη βουτήξω για ελάχιστα λεπτά σε κρύο νερό και την αναποδογυρίσω σε πιατέλα. Χρησιμοποιώντας μια δεύτερη πιατέλα τη φέρνω στα ίσα της.
Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!
~
Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!
~
Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;