πεντανόστιμο παγωτό βανίλια
-
Χρόνος παρασκευής:
45'
-
Σερβίρει:
...
-
Ζαχαρονόμος:
3
-
Δοκιμασμένη:
Όχι
-
Χρόνος αναμονής:
πολλές ώρες (ψυγείο & κατάψυξη)
πεντανόστιμο παγωτό βανίλια
Κατηγορία:
Παγωτά-Γρανίτες-Σορμπέ
από το χρήστη:
Ορφέας
Σπιτικό παγωτό βανίλια, με αφράτη υφή.
Σε ένα μπολάκι αφήνω τη ζελατίνη να μαλακώσει με λίγο κρύο νερό. Χύνω το γάλα σε μεγάλη κατσαρόλα ή στην χύτρα. Προσθέτω τη μισή ζάχαρη (125γρ.), τη ζαχαρίνη και το γάλα σκόνη και ζεσταίνω σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας. Στον κάδο του μίξερ χτυπάω την υπόλοιπη ζάχαρη (125γρ.) με τους κρόκους ή τα ολόκληρα αβγά. Μόλις βράσει το γάλα, το κατεβάζω, προσθέτω τα χτυπημένα αβγά ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα και προσθέτω και τη ζελατίνη που έχω στραγγίσει και τελευταία τη βανίλια.
Ανακατεύω μερικές γύρες να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Αν δεν έχει πήξει ακόμη η κρέμα, την αφήνω να σιγοβράσει 10' ακόμη. Μεταφέρω το μείγμα σε ανοξείδωτο σκεύος και το αφήνω στο ψυγείο για 1-2 μέρες. Την επομένη, προσθέτω στο παγωτό την κρέμα γάλακτος και ανακατεύω ζωηρά. Αφήνω το παγωτό μέσα στο ανοξείδωτο σκεύος στην κατάψυξη.
Σε ένα μπολάκι αφήνω τη ζελατίνη να μαλακώσει με λίγο κρύο νερό. Χύνω το γάλα σε μεγάλη κατσαρόλα ή στην χύτρα. Προσθέτω τη μισή ζάχαρη (125γρ.), τη ζαχαρίνη και το γάλα σκόνη και ζεσταίνω σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας. Στον κάδο του μίξερ χτυπάω την υπόλοιπη ζάχαρη (125γρ.) με τους κρόκους ή τα ολόκληρα αβγά. Μόλις βράσει το γάλα, το κατεβάζω, προσθέτω τα χτυπημένα αβγά ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα και προσθέτω και τη ζελατίνη που έχω στραγγίσει και τελευταία τη βανίλια.
Ανακατεύω μερικές γύρες να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Αν δεν έχει πήξει ακόμη η κρέμα, την αφήνω να σιγοβράσει 10' ακόμη. Μεταφέρω το μείγμα σε ανοξείδωτο σκεύος και το αφήνω στο ψυγείο για 1-2 μέρες. Την επομένη, προσθέτω στο παγωτό την κρέμα γάλακτος και ανακατεύω ζωηρά. Αφήνω το παγωτό μέσα στο ανοξείδωτο σκεύος στην κατάψυξη.
Τα γλυκά σεμιφρέντο που είναι ημι-κατεψυγμένα, όπως μαρτυρά η ονομασία τους, φτιάχνονται κατά κανόνα από την ίδια ποσότητα κρέμας γάλακτος και παγωτού κι έχοντας ως βάση τους το παγωτό.
~
Εκτός από τα μαρόν γλασέ, μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα μας ξύσμα κουβερτούρας ή ακόμη και κομμάτια μαρέγκας!
Ένα παγωτό σπιτικό ή ένα αγορασμένο καλής ποιότητας, που δεν έχει "ταλαιπωρηθεί" ιδιαίτερα, μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη από 2 έως 4 μήνες.
Η δόση είναι επαγγελματική, οπότε εάν δε σκοπεύουμε να ταΐσουμε λόχο ή να διοργανώσουμε παγωτό-πάρτυ, μπορούμε να κάνουμε μικρότερη.
Απολαυστικό σορμπέ με απίθανο χρώμα, υφή και γεύση. Ό,τι πρέπει για το καλοκαιράκι... Και σε παραλλαγές, φυσικά!
~
Είναι λίγο μπελάς στο φτιάξιμο, αλλά αξίζει τον κόπο.
Τα γλυκά σεμιφρέντο που είναι ημι-κατεψυγμένα, όπως μαρτυρά η ονομασία τους, φτιάχνονται κατά κανόνα από την ίδια ποσότητα κρέμας γάλακτος και παγωτού.
Μη σας ξενίζει η ύπαρξη του μπαλσάμικου ξυδιού σε μια γλυκιά συνταγή. Στην προκειμένη, βοηθά στην ένταση της φράουλας. Μια δοκιμή θα σας πείσει.
Ζήτω το λεμόνι. Τέλεια ιδέα για τις καυτές μέρες του θέρους. Ή επειδή έτσι γουστάρετε.
Για ένα πιο εντυπωσιακό κι εξωτικό σερβίρισμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το εσωτερικό του ανανά για το σορμπέ μας, αντί για μπολάκια ή ψηλά ποτήρια.