Συνταγές για γλυκά

μους λεμονιού

Συνταγή μους λεμονιού

μους λεμονιού

Κατηγορία: Μους-Κρέμες

από το χρήστη: Φοίβη

Αφράτη, αρωματική και ντελικάτη μους για ένα εντυπωσιακό τραπέζι.
~
Γρήγορο γλυκό μέτριας γλυκύτητας, που θέλει όμως προσοχή στη διάλυση της ζελατίνης. Αν δεν την διαλύσετε τελείως σε λίγο καυτό νερό (αφού πρώτα τη μουλιάσετε σε κρύο), η μους σας θα έχει μέσα δυσάρεστα γρομπαλάκια που δεν μασιούνται. Άρα, θέλει χέρι και γρήγορο ανακάτεμα. 

Υλικά

Διαδικασία

Στίβω τα λεμόνια κι αφαιρώ το ξύσμα τους. Μουλιάζω σε λίγο κρύο νερό τις ζελατίνες. Τις στραγγίζω και τις διαλύω πολύ καλά σε λίγο καυτό νερό. Στον κάδο του μίξερ χτυπάω τους κρόκους με τα 3/4 της μετρημένης ζάχαρης, σε μαρέγκα. Προς το τέλος συμπληρώνω τον χυμό του λεμονιού και τις ζελατίνες. Χτυπάω να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σβήνω το μίξερ και προσθέτω στον χυλό το ξύσμα του λεμονιού.

Σε άλλο κάδο χτυπάω την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί. Προσθέτω στη σαντιγί όλο το μείγμα κι αναδεύω με μια σπάτουλα, να μη χαθεί ο αέρας. Σε άλλο κάδο, χτυπάω σε χαμηλή ταχύτητα τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη, σε σφιχτή μαρέγκα. Μόλις σχηματιστεί η μαρέγκα, την ενώνω με το προηγούμενο μείγμα κι αναδεύω απαλά με τη σπάτουλα και πάλι, ώστε να μη χαθεί ο όγκος της μους.

Μοιράζω τη μους λεμονιού σε ποτήρια ή μπολ και την αφήνω στο ψυγείο αρκετές ώρες, να κρυώσει καλά και να σφίξει.

~γιαμ γιαμ~

 

Σχετικές συνταγές

μους λεμόνι

τυρί, αβγά, λεμόνι

μους λεμόνι

Στο συγκεκριμένο γλυκό όπως και σε όλες τις μους που φτιάχνω, μπορώ να χρησιμοποιήσω όποιο κρεμώδες τυρί κάνω κέφι: από ρικότα που έχει μια ιδιαίτερη "γεύση" και πηχτή υφή μέχρι το κλασικό Φιλαδέλφεια.

Μους bitter

αβγά, αλκοόλ

Μους bitter

Σε περίπτωση που φοβόμαστε να χρησιμοποιήσουμε ωμά αβγά, μια και το συγκεκριμένο γλυκό δε θέλει ψήσιμο, μπορούμε να βρούμε στην αγορά παστεριωμένα αβγά! Αν πάλι δε βρίσκουμε ή βιαζόμαστε, μπορούμε να κάνουμε την παστερίωση και μόνοι μας: ρίξουμε στα αβγά που είναι χωρισμένα λίγο από το ζεστό βούτυρο! Μπορούμε στα αβγά να ρίξουμε ζάχαρη (στα 7 αβγά 10γρ. ζάχαρη), να τα ζεστάνουμε σε μπεν μαρί στους 82, κι έτσι επιτυγχάνεται η παστερίωση. ???

Η λιωμένη κουβερτούρα που θα ρίξουμε στη μαρέγκα θα πρέπει να έχει θερμοκρασία περίπου 25 βαθμούς και να μην είναι πολύ ζεστή, αλλιώς θα πέσει η μαρέγκα.

Την ίδια μους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σα γέμιση σε τούρτες, προφιτερόλ, ακόμη και σε πάστες bitter.

Μους ιταλική παταμπόμ

αβγά, κουβερτούρα

Μους ιταλική παταμπόμ

Εκ του νόμου, 1 σοκολάτα πρέπει να περιέχει 31%-32% βούτυρο κακάο και περίπου 65% κακαόμαζα. Τα υπόλοιπα συστατικά είναι ζάχαρη, λεκιθίνη κλπ.

~

Για να διαπιστώσουμε εάν έχει δέσει το σιρόπι που ετοιμάζουμε: Σε ένα πιατάκι αφήνουμε να πέσει μια πολύ μικρή ποσότητα από το σιρόπι που ετοιμάζουμε/βράζουμε. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και χαράζουμε μια ευθεία με το κουτάλι ή το δάχτυλό μας. Εάν το σιρόπι ενωθεί, τότε δεν είναι έτοιμο ακόμη. Εάν η γραμμή, το κενό παραμείνει, τότε έχει "δέσει".

Μους γαλλική

αβγά, κρέμα γάλακτος, κουβερτούρα, αλκοόλ

Μους γαλλική

Εκ του νόμου, 1 σοκολάτα πρέπει να περιέχει 31%-32% βούτυρο κακάο και περίπου 65% κακαόμαζα. Τα υπόλοιπα συστατικά είναι ζάχαρη, λεκιθίνη κλπ.

~

Για να διαπιστώσουμε εάν έχει δέσει το σιρόπι που ετοιμάζουμε: Σε ένα πιατάκι αφήνουμε να πέσει μια πολύ μικρή ποσότητα από το σιρόπι που ετοιμάζουμε/βράζουμε. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και χαράζουμε μια ευθεία με το κουτάλι ή το δάχτυλό μας. Εάν το σιρόπι ενωθεί, τότε δεν είναι έτοιμο ακόμη. Εάν η γραμμή, το κενό παραμείνει, τότε έχει "δέσει".

~

Η ζελατίνα τραβάει 3 φορές το βάρος της. 

 
Λευκή Μους

αβγά, κρέμα γάλακτος, αλκοόλ

Λευκή Μους

Η φυσική βανίλια (κλωναράκι) μπαίνει πάντα στην αρχή ενός βρασμού για να απλώσει το άρωμά της και να βράσει καλά και η τεχνητή (στικ) πάντα στο τέλος, γιατί αν βράσει από την αρχή θα πικρίσει και θα χαλάσει το γλυκό μας!

~

Μπορώ να δώσω ό,τι γεύση και άρωμα θέλω στη συγκεκριμένη μους. Αν μου αρέσει το τσάι, τότε μόλις βράσει το νερό, στην αρχή, βουτάω το φακελάκι με το αφέψημα!

Κρεμ μπρουλέ αλλά με... σοκολάτα!

κρέμα γάλακτος, κουβερτούρα, αβγά, λικέρ

Κρεμ μπρουλέ αλλά με... σοκολάτα!

Η κρεμ μπρουλέ, δηλαδή η κρέμα καραμελέ είναι αγαπημένο γλυκό όλων. Σε αυτή τη διαφορετική εκδοχή υπερισχύει η σοκολάτα!
Μους με αχλάδια

αχλάδι, γιαούρτι, τυρί, λεμόνι, σιρόπι βύσσινο

Μους με αχλάδια

Η μους είναι ένα εύκολο και γρήγορο γλυκό που δε λιγώνει κι επιδέχεται πολλούς γευστικούς συνδυασμούς και πειραματισμούς!