Συνταγές για γλυκά

μους λεμόνι

Συνταγή μους λεμόνι

μους λεμόνι

Κατηγορία: Μους-Κρέμες

από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος

Στο συγκεκριμένο γλυκό όπως και σε όλες τις μους που φτιάχνω, μπορώ να χρησιμοποιήσω όποιο κρεμώδες τυρί κάνω κέφι: από ρικότα που έχει μια ιδιαίτερη "γεύση" και πηχτή υφή μέχρι το κλασικό Φιλαδέλφεια.

Υλικά

Διαδικασία

Χωρίζω τα αβγά. Βάζω μια κατσαρόλα με νερό μέχρι τη μέση περίπου να βράσει. Σε ένα κατσαρολάκι βάζω τους κρόκους των αβγών, τη ζάχαρη και το ξύσμα. Όταν βράσει η κατσαρόλα με το νερό, βάζω μέσα το κατσαρολάκι (μέθοδος μπεν μαρί) με τα αβγά μου και χτυπάω με ένα μίξερ χειρός μέχρι να πάρει όγκο/αέρα η κρέμα μου. Στον κάδο του μίξερ χτυπάω χώρια τα ασπράδια μέχρι να γίνουν αφρός. 

Στο κατσαρολάκι με τα αβγά, προσθέτω σιγά-σιγά τα χτυπημένα ασπράδια, το τυρί μου και το χυμό του λεμονιού κι ανακατεύω ζωηρά με μια σπάτουλα με κυκλικές κινήσεις, να ομογενοποιηθεί. 

Βάζω τη μους σε ποτήρια ή μπολ κι αφήνω στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον, μέχρι να κρυώσει καλά. 

Σχετικές συνταγές

Μους bitter

αβγά, αλκοόλ

Μους bitter

Σε περίπτωση που φοβόμαστε να χρησιμοποιήσουμε ωμά αβγά, μια και το συγκεκριμένο γλυκό δε θέλει ψήσιμο, μπορούμε να βρούμε στην αγορά παστεριωμένα αβγά! Αν πάλι δε βρίσκουμε ή βιαζόμαστε, μπορούμε να κάνουμε την παστερίωση και μόνοι μας: ρίξουμε στα αβγά που είναι χωρισμένα λίγο από το ζεστό βούτυρο! Μπορούμε στα αβγά να ρίξουμε ζάχαρη (στα 7 αβγά 10γρ. ζάχαρη), να τα ζεστάνουμε σε μπεν μαρί στους 82, κι έτσι επιτυγχάνεται η παστερίωση. ???

Η λιωμένη κουβερτούρα που θα ρίξουμε στη μαρέγκα θα πρέπει να έχει θερμοκρασία περίπου 25 βαθμούς και να μην είναι πολύ ζεστή, αλλιώς θα πέσει η μαρέγκα.

Την ίδια μους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σα γέμιση σε τούρτες, προφιτερόλ, ακόμη και σε πάστες bitter.

Μους ιταλική παταμπόμ

αβγά, κουβερτούρα

Μους ιταλική παταμπόμ

Εκ του νόμου, 1 σοκολάτα πρέπει να περιέχει 31%-32% βούτυρο κακάο και περίπου 65% κακαόμαζα. Τα υπόλοιπα συστατικά είναι ζάχαρη, λεκιθίνη κλπ.

~

Για να διαπιστώσουμε εάν έχει δέσει το σιρόπι που ετοιμάζουμε: Σε ένα πιατάκι αφήνουμε να πέσει μια πολύ μικρή ποσότητα από το σιρόπι που ετοιμάζουμε/βράζουμε. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και χαράζουμε μια ευθεία με το κουτάλι ή το δάχτυλό μας. Εάν το σιρόπι ενωθεί, τότε δεν είναι έτοιμο ακόμη. Εάν η γραμμή, το κενό παραμείνει, τότε έχει "δέσει".

Μους γαλλική

αβγά, κρέμα γάλακτος, κουβερτούρα, αλκοόλ

Μους γαλλική

Εκ του νόμου, 1 σοκολάτα πρέπει να περιέχει 31%-32% βούτυρο κακάο και περίπου 65% κακαόμαζα. Τα υπόλοιπα συστατικά είναι ζάχαρη, λεκιθίνη κλπ.

~

Για να διαπιστώσουμε εάν έχει δέσει το σιρόπι που ετοιμάζουμε: Σε ένα πιατάκι αφήνουμε να πέσει μια πολύ μικρή ποσότητα από το σιρόπι που ετοιμάζουμε/βράζουμε. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και χαράζουμε μια ευθεία με το κουτάλι ή το δάχτυλό μας. Εάν το σιρόπι ενωθεί, τότε δεν είναι έτοιμο ακόμη. Εάν η γραμμή, το κενό παραμείνει, τότε έχει "δέσει".

~

Η ζελατίνα τραβάει 3 φορές το βάρος της. 

 
Λευκή Μους

αβγά, κρέμα γάλακτος, αλκοόλ

Λευκή Μους

Η φυσική βανίλια (κλωναράκι) μπαίνει πάντα στην αρχή ενός βρασμού για να απλώσει το άρωμά της και να βράσει καλά και η τεχνητή (στικ) πάντα στο τέλος, γιατί αν βράσει από την αρχή θα πικρίσει και θα χαλάσει το γλυκό μας!

~

Μπορώ να δώσω ό,τι γεύση και άρωμα θέλω στη συγκεκριμένη μους. Αν μου αρέσει το τσάι, τότε μόλις βράσει το νερό, στην αρχή, βουτάω το φακελάκι με το αφέψημα!

Κρεμ μπρουλέ αλλά με... σοκολάτα!

κρέμα γάλακτος, κουβερτούρα, αβγά, λικέρ

Κρεμ μπρουλέ αλλά με... σοκολάτα!

Η κρεμ μπρουλέ, δηλαδή η κρέμα καραμελέ είναι αγαπημένο γλυκό όλων. Σε αυτή τη διαφορετική εκδοχή υπερισχύει η σοκολάτα!
Μους με αχλάδια

αχλάδι, γιαούρτι, τυρί, λεμόνι, σιρόπι βύσσινο

Μους με αχλάδια

Η μους είναι ένα εύκολο και γρήγορο γλυκό που δε λιγώνει κι επιδέχεται πολλούς γευστικούς συνδυασμούς και πειραματισμούς!