Συνταγές για γλυκά

Μους bitter

Συνταγή Μους bitter

Μους bitter

Κατηγορία: Μους-Κρέμες

από το χρήστη: papadatos

Σε περίπτωση που φοβόμαστε να χρησιμοποιήσουμε ωμά αβγά, μια και το συγκεκριμένο γλυκό δε θέλει ψήσιμο, μπορούμε να βρούμε στην αγορά παστεριωμένα αβγά! Αν πάλι δε βρίσκουμε ή βιαζόμαστε, μπορούμε να κάνουμε την παστερίωση και μόνοι μας: ρίξουμε στα αβγά που είναι χωρισμένα λίγο από το ζεστό βούτυρο! Μπορούμε στα αβγά να ρίξουμε ζάχαρη (στα 7 αβγά 10γρ. ζάχαρη), να τα ζεστάνουμε σε μπεν μαρί στους 82, κι έτσι επιτυγχάνεται η παστερίωση. ???

Η λιωμένη κουβερτούρα που θα ρίξουμε στη μαρέγκα θα πρέπει να έχει θερμοκρασία περίπου 25 βαθμούς και να μην είναι πολύ ζεστή, αλλιώς θα πέσει η μαρέγκα.

Την ίδια μους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σα γέμιση σε τούρτες, προφιτερόλ, ακόμη και σε πάστες bitter.

Υλικά

Διαδικασία

 

Χωρίζουμε τα αβγά. Βάζω σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο να λιώσει, αλλά όχι να κάψει! Αφού λιώσει, κατεβάζω από τη φωτιά και ρίχνω την κουβερτούρα σε κομμάτια, να λιώσει κι αυτή. Ανακατεύω συνεχώς. Συγχρόνως, βάζω στο μίξερ τα ασπράδια μου να χτυπηθούν σε μαρέγκα. Αφού "δέσει" (γίνει σφιχτή) η μαρέγκα, χαμηλώνω την ταχύτητα και ρίχνω σιγά-σιγά τα κροκάδια. Προσθέτω και τα υπόλοιπα υλικά μου και ανακατεύω σιγά-σιγά με σύρμα, για να μη φύγει ο αέρας και βαρύνει η μους. 

Πριν σερβίρω, την αφήνω για 30' στο ψυγείο, να "σταθεί" και να κρυώσει. 

~Δοκίμασέ το!~

 

Σχετικές συνταγές

μους λεμόνι

τυρί, αβγά, λεμόνι

μους λεμόνι

Στο συγκεκριμένο γλυκό όπως και σε όλες τις μους που φτιάχνω, μπορώ να χρησιμοποιήσω όποιο κρεμώδες τυρί κάνω κέφι: από ρικότα που έχει μια ιδιαίτερη "γεύση" και πηχτή υφή μέχρι το κλασικό Φιλαδέλφεια.

Μους ιταλική παταμπόμ

αβγά, κουβερτούρα

Μους ιταλική παταμπόμ

Εκ του νόμου, 1 σοκολάτα πρέπει να περιέχει 31%-32% βούτυρο κακάο και περίπου 65% κακαόμαζα. Τα υπόλοιπα συστατικά είναι ζάχαρη, λεκιθίνη κλπ.

~

Για να διαπιστώσουμε εάν έχει δέσει το σιρόπι που ετοιμάζουμε: Σε ένα πιατάκι αφήνουμε να πέσει μια πολύ μικρή ποσότητα από το σιρόπι που ετοιμάζουμε/βράζουμε. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και χαράζουμε μια ευθεία με το κουτάλι ή το δάχτυλό μας. Εάν το σιρόπι ενωθεί, τότε δεν είναι έτοιμο ακόμη. Εάν η γραμμή, το κενό παραμείνει, τότε έχει "δέσει".

Μους γαλλική

αβγά, κρέμα γάλακτος, κουβερτούρα, αλκοόλ

Μους γαλλική

Εκ του νόμου, 1 σοκολάτα πρέπει να περιέχει 31%-32% βούτυρο κακάο και περίπου 65% κακαόμαζα. Τα υπόλοιπα συστατικά είναι ζάχαρη, λεκιθίνη κλπ.

~

Για να διαπιστώσουμε εάν έχει δέσει το σιρόπι που ετοιμάζουμε: Σε ένα πιατάκι αφήνουμε να πέσει μια πολύ μικρή ποσότητα από το σιρόπι που ετοιμάζουμε/βράζουμε. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και χαράζουμε μια ευθεία με το κουτάλι ή το δάχτυλό μας. Εάν το σιρόπι ενωθεί, τότε δεν είναι έτοιμο ακόμη. Εάν η γραμμή, το κενό παραμείνει, τότε έχει "δέσει".

~

Η ζελατίνα τραβάει 3 φορές το βάρος της. 

 
Λευκή Μους

αβγά, κρέμα γάλακτος, αλκοόλ

Λευκή Μους

Η φυσική βανίλια (κλωναράκι) μπαίνει πάντα στην αρχή ενός βρασμού για να απλώσει το άρωμά της και να βράσει καλά και η τεχνητή (στικ) πάντα στο τέλος, γιατί αν βράσει από την αρχή θα πικρίσει και θα χαλάσει το γλυκό μας!

~

Μπορώ να δώσω ό,τι γεύση και άρωμα θέλω στη συγκεκριμένη μους. Αν μου αρέσει το τσάι, τότε μόλις βράσει το νερό, στην αρχή, βουτάω το φακελάκι με το αφέψημα!

Κρεμ μπρουλέ αλλά με... σοκολάτα!

κρέμα γάλακτος, κουβερτούρα, αβγά, λικέρ

Κρεμ μπρουλέ αλλά με... σοκολάτα!

Η κρεμ μπρουλέ, δηλαδή η κρέμα καραμελέ είναι αγαπημένο γλυκό όλων. Σε αυτή τη διαφορετική εκδοχή υπερισχύει η σοκολάτα!
Μους με αχλάδια

αχλάδι, γιαούρτι, τυρί, λεμόνι, σιρόπι βύσσινο

Μους με αχλάδια

Η μους είναι ένα εύκολο και γρήγορο γλυκό που δε λιγώνει κι επιδέχεται πολλούς γευστικούς συνδυασμούς και πειραματισμούς!