Κατηγορία: Γλυκές Πίτες , Διάφορα
από το χρήστη: glykatzou
Αφράτη σοκολατόπιτα που χορεύει σαν σοκολατένιο ζελεδάκι! Να κι ένα διαφορετικό γλυκό.
Φτιάχνω τα μακαρόν, ακολουθώντας τη βασική συνταγή. Σε ένα κατσαρόλι με βαρύ πάτο ή τηγάνι πασπαλίζω τη μισή ποσότητα της ζάχαρης (1/2 κούπα), μαζί με το χυμό του λεμονιού και το νερό. Όση ώρα περιμένω το μείγμα να καραμελώσει ελαφρώς, ζεσταίνω για λίγο στο φούρνο τη στρογγυλή φόρμα (με τρύπα στο κέντρο) που θα χρησιμοποιήσω για το γλυκό μου. Αμέσως μόλις γίνει η καραμέλα, περιχύνω τη φόρμα και την κουνάω ώστε η καραμέλα να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα, πριν όμως κρυώσει και σκληρύνει, γιατί μετά δεν θα δουλεύεται.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω ελαφρώς την κρέμα γάλακτος. Στον κάδο του μίξερ χτυπάω τα αβγά με την υπόλοιπη ποσότητα της ζάχαρης (1/2 κούπα). Σβήνω το μίξερ, προσθέτω στο μείγμα το κακάο κι ανακατεύω με μια σπάτουλα, να πάει παντού. Προσθέτω τη χλιαρή κρέμα γάλακτος, τα μακαρόν τα οποία θρυμματίζω με το χέρι και τέλος όσο ρούμι θέλω. Ανακατεύω να ενωθούν όλα τα υλικά και χύνω το μείγμα της σοκολατόπιτας στη φόρμα, πάνω στην καραμέλα.
Καλύπτω τη φόρμα πρόχειρα με ένα φύλλο αλουμινόχαρτο. Τοποθετώ τη φόρμα μέσα σε ένα μεγάλο ταψί γεμισμένο με νερό λίγο πιο κάτω από τη μέση (μπεν μαρί). Αυτό το κάνω για να μην πιτσιλίσει το νερό και μου χαλάσει το γλυκό. Οπότε φροντίζω να μην υπερβώ τη μέση με το νερό.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C για 1 ώρα. Αφήνω τη σοκολατόπιτα να κρυώσει για 30' και με τη βοήθεια από δύο πιατέλες την αναποδογυρίζω και ξανά, ώστε να έρθει στη σωστή μεριά. Τη σερβίρω είτε σε θερμοκρασία δωματίου είτε την αφήνω για λίγες ώρες στο ψυγείο να κρυώσει.
Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...
Η συγκεκριμένη ζάχαρη είναι πεντανόστιμη και πολύ αρωματική, τόσο σε παγωτά και επιδόρπια με βάση το γάλα όσο και σε κέικ και αφεψήματα!
~
Εάν έχω πλύνει με λίγο κρύο νερό τα ροδοπέταλα πριν τα χρησιμοποιήσω, μπορώ να τα φάω μαζί με τη ζάχαρη μια και είναι βρώσιμα!
Θυμίζει αρκετά μωσαϊκό, ειδικά στον τρόπο παρασκευής, αλλά είναι μια διαφορετική εκδοχή, αρκετά διαφορετική σε γεύση.
~
Μπορείτε να τα τυλίξετε με αλουμινόχαρτο ώστε να τα πιάνετε και να μη λερώνεστε και να τα χαρίσετε μέσα σε ένα κουτί με κορδελίτσα!
Πανεύκολη συνταγή για ένα θρεπτικό και πολύ νόστιμο πρωινό.
~
Αν θέλουμε και προτιμάμε, μπορούμε αντί για ελαιόλαδο να χρησιμοποιήσουμε μαργαρίνη. Απλώς βάζουμε 1 κουταλιά της σούπας στο τηγάνι, την αφήνουμε να λιώσει και φτιάχνουμε τις τηγανίτες μας. Όταν σωθεί το βούτυρο, προσθέτουμε και πάλι μαργαρίνη στο τηγάνι!