Κατηγορία: Finger... Dessert! , Γλυκές Πίτες , Διάφορα
από το χρήστη: γιαγιά (χι χι)
Σερβίρετε τις πιτούλες με καφέ ή τσάι.
Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζετε μαζί το αλεύρι με το μπέκιν πάουντερ και την ζάχαρη. Τρίβετε μέσα το βούτυρο με τα χέρια, μέχρι να σχηματιστούν χοντρά ψίχουλα. Χρησιμοποιείτε τα 3/4 από το μείγμα και με αυτά καλύπτεται τον πάτο σε ένα αβουτύρωτο ταψάκι ορθογώνιο, 32x22 εκ..
Βάζετε το το ταψάκι σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 10'.
Σε ένα μπολ ανακατεύετε ζωηρά με ένα πιρούνι ή με το σύρμα τον πουρέ πατάτας, την άχνη, τα αμύγδαλα, την κανέλα, το ασπράδι αβγού και το νερό. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο ακόμη νεράκι. Απλώνετε το μείγμα επάνω στη μισοψημένη ζύμη.
Σε ένα μπολάκι χτυπάτε πρόχειρα τον κρόκο του αβγού με 1 κ.σ. νερό. Ανακατεύετε το υπόλοιπο 1/4 μείγμα αλευριού, που έχετε φυλάξει στην αρχή, με τον κρόκο του αβγού. Δουλεύετε λίγο τη ζύμη και την ανοίγετε σε φύλλο 25x18 εκ. πάνω σε αλευρωμένο πάγκο. Κόβετε σε λωρίδες πλάτους 1,25 εκ. με οδοντωτή ροδελίτσα (αυτή που χρησιμοποιούμε στην πίτσα) ή με ίσιο μαχαίρι. Τις βάζετε πάνω στο μείγμα των αμυγδάλων σταυρωτά, να δημιουργηθεί ένα πλέγμα Χ, όπως στην πλάστα φλώρα.
Ψήνετε σε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 20'-25'. Κόβετε τις αμυγδαλόπιτες σε μικρά τεράγωνα κομμάτια, ενώ είναι ακόμα ζεστές.
Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...
Η συγκεκριμένη ζάχαρη είναι πεντανόστιμη και πολύ αρωματική, τόσο σε παγωτά και επιδόρπια με βάση το γάλα όσο και σε κέικ και αφεψήματα!
~
Εάν έχω πλύνει με λίγο κρύο νερό τα ροδοπέταλα πριν τα χρησιμοποιήσω, μπορώ να τα φάω μαζί με τη ζάχαρη μια και είναι βρώσιμα!
Αν και νηστίσιμο, το εν λόγω γλυκό είναι πολλών θερμίδων και πολύ χορταστικό!
~
Εάν θέλετε λιγότερο έντονη γεύση, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα από γαρύφαλα που θα χρησιμοποιήσετε.
~
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.