Κατηγορία: Finger... Dessert! / Γλυκές Πίτες / Διάφορα
από το χρήστη: γιαγιά (χι χι)
Σερβίρετε τις πιτούλες με καφέ ή τσάι.
Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζετε μαζί το αλεύρι με το μπέκιν πάουντερ και την ζάχαρη. Τρίβετε μέσα το βούτυρο με τα χέρια, μέχρι να σχηματιστούν χοντρά ψίχουλα. Χρησιμοποιείτε τα 3/4 από το μείγμα και με αυτά καλύπτεται τον πάτο σε ένα αβουτύρωτο ταψάκι ορθογώνιο, 32x22 εκ..
Βάζετε το το ταψάκι σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 10'.
Σε ένα μπολ ανακατεύετε ζωηρά με ένα πιρούνι ή με το σύρμα τον πουρέ πατάτας, την άχνη, τα αμύγδαλα, την κανέλα, το ασπράδι αβγού και το νερό. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο ακόμη νεράκι. Απλώνετε το μείγμα επάνω στη μισοψημένη ζύμη.
Σε ένα μπολάκι χτυπάτε πρόχειρα τον κρόκο του αβγού με 1 κ.σ. νερό. Ανακατεύετε το υπόλοιπο 1/4 μείγμα αλευριού, που έχετε φυλάξει στην αρχή, με τον κρόκο του αβγού. Δουλεύετε λίγο τη ζύμη και την ανοίγετε σε φύλλο 25x18 εκ. πάνω σε αλευρωμένο πάγκο. Κόβετε σε λωρίδες πλάτους 1,25 εκ. με οδοντωτή ροδελίτσα (αυτή που χρησιμοποιούμε στην πίτσα) ή με ίσιο μαχαίρι. Τις βάζετε πάνω στο μείγμα των αμυγδάλων σταυρωτά, να δημιουργηθεί ένα πλέγμα Χ, όπως στην πλάστα φλώρα.
Ψήνετε σε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 20'-25'. Κόβετε τις αμυγδαλόπιτες σε μικρά τεράγωνα κομμάτια, ενώ είναι ακόμα ζεστές.