Κατηγορία: Γλυκές Πίτες
από το χρήστη: Φοίβη
Συνταγή που δε χρειάζεται μίξερ!
~
Στην αγγλική, παραδοσιακή της version, αυτή η μηλόπιτα αποτελείται μονάχα από μία στρώση ζύμης: αυτή στην επιφάνεια, που είναι σαν καπελάκι ή, αν κάνετε με το πιρούνι τα σχέδια, με φορεματάκι!
~
Αν δεν θέλετε να ανοίξετε τρύπα στο κέντρο του γλυκού σας, μπορείτε να το τρυπήσετε σε πολλά σημεία ώστε να "αναπνέει" και να μη φουσκώσει και σκάσει από το ψήσιμο.
Σε ένα μπολ κοσκινίζω το αλεύρι και προσθέτω τη ζάχαρη και το κρύο βούτυρο. Δουλεύω τη ζύμη με τα χέρια μου, μέχρι να μοιάζει με χοντρά ψίχουλα. Προσθέτω 1 κουταλιά παγωμένο νερό και δουλεύω λιγάκι κι ακόμα μία. Κλείνω το ζυμάρι με μεμβράνη και το αφήνω στο ψυγείο να κρυώσει καλά για 30' τουλάχιστον.
Καθαρίζω τα μήλα, αφαιρώ τον πυρήνα τους και τα κόβω σε μέτριες φέτες. Τα ρίχνω σε ένα μπολ και τα περιχύνω με το χυμό λεμονιού. Ανακατεύω να πάει παντού ο χυμός. Πασπαλίζω με τη ζάχαρη, ανακατεύω και δοκιμάζω. Αν δεν είναι όσο γλυκά τα θέλω, μπορώ να προσθέσω περισσότερη.
Παίρνω μια στρογγυλή φόρμα (22εκ.) με βάθος 5-7εκ. και με ένα πινέλο αλείφω το χτυπημένο αβγό μόνο στα τοιχώματα του σκεύους! Αλευρώνω ελαφρώς τον πάγκο μου και δουλεύω λίγο τη ζύμη να γίνει εύπλαστη. Με τον πλάστη την ανοίγω σε μια αρκετά λεπτή, ορθογώνια λωρίδα. Καλύπτω με τη ζύμη αυτή τα τοιχώματα της φόρμας μου. Όχι τον πάτο! Γεμίζω τη φόρμα με τα ζαχαρωμένα μήλα. Παίρνω ένα κομμάτι ζύμης και το ανοίγω με τον πλάστη σε μέτριου πάχους φύλλο. Με το φύλλο αυτό καλύπτω τη γέμιση. Φροντίζω να ενώσω τη ζύμη της επιφάνειας με τη ζύμη που έστρωσα στα τοιχώματα και με τα δάχτυλα πιέζω ελαφρώς ώστε να κολλήσουν τα δύο κομμάτια. Αφαιρώ ό,τι ζύμη περισσεύει και με ένα πιρούνι δουλεύω γύρω-γύρω τις άκρες τις επιφάνειας. Με αυτό τον τρόπο και θα ενωθούν οι ζύμες καλύτερα και θα σχηματίσω "πιέτες" στο ζυμάρι.
Αν θέλω, μπορώ με τη ζύμη που μου περίσσεψε να φτιάξω σχεδιάκια στην επιφάνεια. Με ένα πινέλο αλείφω το ασπράδι που έχω χτυπήσει ελαφρώς και πασπαλίζω τέλος με την καστανή ζάχαρη, να πάει παντού!
Με ένα μαχαιράκι ανοίγω μια τρύπα στο κέντρο της μηλόπιτας, έτσι ώστε να "αναπνέει" και να φύγει ο ατμός που θα δημιουργηθεί.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C (γκάζι: 5) για 40'-50', μέχρι η ζύμη να γίνει τραγανή κι ευχάριστα χρυσαφένια.
Μπορώ να ζεστάνω κρέμα γάλακτος ή να τη χρησιμοποιήσω κρύα, για να περιχύσω τα κομμάτια μηλόπιτας, πριν τα προσφέρω.
Αν και νηστίσιμο, το εν λόγω γλυκό είναι πολλών θερμίδων και πολύ χορταστικό!
~
Εάν θέλετε λιγότερο έντονη γεύση, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα από γαρύφαλα που θα χρησιμοποιήσετε.
~
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Αντί για πορτοκάλι μπορώ να χρησιμοποιήσω λεμόνι στην ίδια δόση.
~
Στις επαγγελματικές δόσεις, αρκεί να διαιρέσουμε όλα τα κιλά που θα προκύψουν (σύνολο του βάρους) δια του 12. Έτσι προκύπτει η σπιτική δοσολογία.
Για να σιροπιάσω, θα πρέπει είτε το σιρόπι μου είτε η πίτα μου να είναι κρύο.
~
Τη συγκεκριμένη πίτα τη συναντάμε σε διάφορες τοποθεσίες με διαφορετικές ονομασίες, όπως "πορτοκαλόπιτα" ή "σουλτάνα".
Παραδοσιακό γλυκό με προέλευση από τη Μάνη.
~
Εάν θέλω να κάνω λιγότερο γλυκιά την πίτα, μπορώ να μειώσω τις κούπες της ζάχαρης σε 2.
Παραδοσιακό γλυκό, που το συναντάμε σε διαφορετικές εκδοχές, ακόμη και σε αλμυρές. Δεν είναι ιδιαίτερα γλυκερό, είναι όμως πρωτότυπο. Ακόμη κι αν δεν σας αρέσουν τα κολοκυθάκια, όπως εμένα, θα σας ξαφνιάσει το τι μπορεί να φτιαχτεί με τη συγκεκριμένη πρώτη ύλη.
~
Τρώγετε τόσο ζεστό όσο και κρύο.
Σιροπιάζω την καρυδόπιτα όσο είναι ζεστό και το σιρόπι και το γλυκό μου.
~
Εάν φαίνεται πολλή η ποσότητα του σιροπιού δεν ανησυχώ, αφού το κέικ θα το ρουφήξει όλο.