Συνταγές για γλυκά

σπιτικό εκχύλισμα μέντας! (για να μην ψάχνεις...)

Συνταγή σπιτικό εκχύλισμα μέντας! (για να μην ψάχνεις...)

σπιτικό εκχύλισμα μέντας! (για να μην ψάχνεις...)

Κατηγορία: Διάφορα

από το χρήστη: Φοίβη

Αν δεν βρίσκετε εκχύλισμα μέντας στα σούπερ μάρκετ ή τα εξειδικευμένα καταστήματα, φτιάξτε μόνοι σας. Είναι απλό, εύκολο και με αυτό τον τρόπο επιλέγετε εσείς τις "πρώτες ύλες". 

~

Επίσης, χρήσιμο είναι να έχουμε υπόψη μας ότι το εκχύλισμα είναι διάφανο, που σημαίνει ότι αν το χρησιμοποιήσουμε στα γλυκά μας δεν θα δώσει χρώμα. Γι'αυτό φροντίζει το χρώμα ζαχαροπλαστικής!

Υλικά

Διαδικασία

Κόβω μια χούφτα φύλλα μέντας από το μπαλκόνι μου. Τα μετράω να γεμίζουν περίπου το 1/4 μιας κούπας, σα δόση. Σε περίπτωση που έχω κόψει μαζί και μακρύτερα κοτσάνια, τα κόβω με ένα ψαλίδι. Θέλω να συγκεντρώσω μονάχα τα φύλλα μέντας. Ξεκινάω να τα τρίβω ένα-ένα με τα δάχτυλά μου. Με αυτή τη διαδικασία τα βοηθώ να απευλεθερώσουν περισσότερα έλαια από τα φυλλαράκια τους.

Τοποθετώ τα "μαδημένα" φύλλα σε ένα μέτριο γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς. Τα περιχύνω με το αλκοόλ, φροντίζοντας να τα καλύψει τελείως. Αν χρειαστεί βοηθάω με ένα κουτάλι, ώστε να καθίσουν στον πάτο τα φύλλα μέντας. Αν προεξέχει κάποιο κομμάτι, θα σαπίσει.

Κλείνω καλά το βάζο μου και το ανακινώ. Το χτυπάω ελαφρώς στον πάγκο της κουζίνας, ώστε να καθίσουν στον πάτο τα φύλλα της μέντας. Το αποθηκεύω σε σκοτεινό, δροσερό μέρος για 1 μήνα και θυμάμαι που και που να το κουνάω κυκλικά, ώστε να μην "καθίσει" το αλκόλ και να ανανεωθεί μέσα στα φύλλα.

Μετά το μήνα, σουρώνω την μέντα και το υγρό που απομένει μέσα στο βάζο αποτελεί το εκχύλισμά της!

(η συνταγή και η φωτό είναι κοσκινισμένες από το goinghometoroost.com)

~δοκίμασέ το!~

 

 

 

Σχετικές συνταγές

Ζάχαρη με άρωμα βανίλια

Ζάχαρη με άρωμα βανίλια

Ακόμη και η ζάχαρη σηκώνει παραλλαγές... Αρκεί να τολμάμε να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό.
Χειροποίητα Marshmallows

μέντα, αλκοόλ

Χειροποίητα Marshmallows

Εάν θέλετε να "κλέψετε" κάτι από το χόμπι των Αμερικανών, που συνηθίζουν όταν κάνουν κάμπινγκ, να "φοράνε" τα marshmallows σε κλαδιά δέντρων και να τα καψαλίζουν πάνω από τη φωτιά, μπορείτε να το κάνετε, καραμελώνοντάς τα είτε με έναν αναπτήρα είτε με φλόγιστρο! Από απόσταση...

Τριανταφυλλένια... Ζάχαρη!

τριαντάφυλλο

Τριανταφυλλένια... Ζάχαρη!

Η συγκεκριμένη ζάχαρη είναι πεντανόστιμη και πολύ αρωματική, τόσο σε παγωτά και επιδόρπια με βάση το γάλα όσο και σε κέικ και αφεψήματα!

~

Εάν έχω πλύνει με λίγο κρύο νερό τα ροδοπέταλα πριν τα χρησιμοποιήσω, μπορώ να τα φάω μαζί με τη ζάχαρη μια και είναι βρώσιμα!

Αρωματισμένο βούτυρο με ροδοπέταλα

τριαντάφυλλο

Αρωματισμένο βούτυρο με ροδοπέταλα

Είναι ευχάριστο να πλουτίζουμε τη ζωή και την καθημερινότητά μας με αρώματα και γεύσεις διαφορετικές.
Λουκουμάδες

μέλι

Λουκουμάδες

Εάν θέλω να δημιουργήσω το αίσθημα της έκπληξης στους καλεσμένους μου, μπορώ το σιρόπι ή τη σαντιγί που θα φτιάξω να την περάσω σε ένα κορνέ ή μια πλαστική σύριγγα και να γεμίσω από το κάτω μέρος τους λουκουμάδες!
κρύα, καραμελωμένα κρεμμυδάκια

κρεμμύδι, ελαιόλαδο, καστανή ζάχαρη, γαρίφαλο, κρασί

κρύα, καραμελωμένα κρεμμυδάκια

Παράξενη σύνθεση που δεν συγκαταλέγεται απόλυτα ούτε στα γλυκά ούτε στα αλμυρά πιάτα. Λόγω γεύσης, εμείς προτιμάμε να την κατηγοριοποιήσουμε εδώ. Δοκιμάστε την, είναι το λιγότερο ενδιαφέρουσα.
Καριόκες... από σπίτι! lol

αβγά, μπισκότα, καρύδια, αλκοόλ

Καριόκες... από σπίτι! lol

Θυμίζει αρκετά μωσαϊκό, ειδικά στον τρόπο παρασκευής, αλλά είναι μια διαφορετική εκδοχή, αρκετά διαφορετική σε γεύση.

~

Μπορείτε να τα τυλίξετε με αλουμινόχαρτο ώστε να τα πιάνετε και να μη λερώνεστε και να τα χαρίσετε μέσα σε ένα κουτί με κορδελίτσα!

Τηγανίτες  με μήλα, τυρί, μαρμελάδα-Τέλειο πρωινό!

γάλα, μήλο, ελαιόλαδο, τυρί, μαρμελάδα

Τηγανίτες με μήλα, τυρί, μαρμελάδα-Τέλειο πρωινό!

Πανεύκολη συνταγή για ένα θρεπτικό και πολύ νόστιμο πρωινό. 

~

Αν θέλουμε και προτιμάμε, μπορούμε αντί για ελαιόλαδο να χρησιμοποιήσουμε μαργαρίνη. Απλώς βάζουμε 1 κουταλιά της σούπας στο τηγάνι, την αφήνουμε να λιώσει και φτιάχνουμε τις τηγανίτες μας. Όταν σωθεί το βούτυρο, προσθέτουμε και πάλι μαργαρίνη στο τηγάνι!