Αρχική
Χρόνος παρασκευής : 1 ώρα
Σερβίρει : ...
Ζαχαρονόμος : 4
Χρόνος αναμονής : 1 βράδυ

γλυκό κίτρο (του κουταλιού)

Κατηγορία: Γλυκά του Κουταλιού

από το χρήστη: γιαγιά (χι χι)

Ιδιαίτερο γλυκό του κουταλιού.

~

 

Ο γρήγορος τρόπος για να αποστειρώσω τα βάζα είναι το microwave, στην περίπτωση και μόνο που τα βάζα μας δεν έχουν πλαστικά μέρη, τα οποία και λιώνουν. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε γρήγορα να τα αποστειρώσουμε στο φούρνο μικροκυμάτων, χρησιμοποιώντας τη μικρή σκάλα για 3'-4'. Φυσικά, πρώτα θα πρέπει να έχω πλύνει καλά τα βάζα με καυτό νερό και σαπούνι. 

Εναλλακτικά, αφού σαπουνίσουμε και ξεπλύνουμε καλά με ζεστό νερό τα βάζα μας, τα τοποθετούμε ανάποδα (βάζο και καπάκι) σε μια πετσέτα μέσα στο φούρνο και σε χαμηλή θερμοκρασία (100° C) τα αφήνουμε για 15'. Κατόπιν τα γεμίζουμε με τη μαρμελάδα μέχρι επάνω, χωρίς να αφήσουμε καθόλου κενό μεταξύ μαρμελάδας και πώματος, σφραγίζουμε με το καπάκι κι αναποδογυρίζουμε! 

 
Υλικά
ΛεμόνιαΛεμόνιΧυμός ΛεμονιούΧυμόςΑποστειρωμένα ΒάζαΣιρόπιΦρέσκα ΦρούταΦρούταΚίτροΑποστειρώνω Βάζα

Καθαρίζετε τα κίτρα και τα κόβετε σε μικρά κομμάτια. Τα βράζετε σε αρκετό νερό έως ότου μαλακώσουν, ενώ αλλάζετε το νερό δύο ή και τρεις φορές, να ξεπικρίσουν. Κατόπιν τα στραγγίζετε και τα απλώνετε επάνω σε πετσέτα για να απορροφηθεί το νερό τους.

Σημαντικό: Ζυγίζετε τα κίτρα και όσο είναι το βάρος τους τόση ζάχαρη χρησιμοποιείτε για το σιρόπι, συν περίπου 25%. Δηλαδή στο 1 κιλό κίτρο, προσθέτετε 1.250γρ. ζάχαρη. Αν τώρα δεν θέλετε να είναι πολύ γλυκό το... γλυκό του κουταλιού σας, βάζετε όσο βάρος τόση ζάχαρη, δηλ. στο 1 κιλό κίτρο = 1 κιλό ζάχαρη. Γούστα είναι αυτά.

Βράζετε λοιπόν τη ζάχαρη σε 1,5 ποτήρι νερό για 5'. Κρυώνετε το σιρόπι και το ρίχνετε στο κίτρο. Αφήνετε να μείνει σκεπασμένο επί 24 ώρες. Το ξαναβράζετε την επομένη μαζί με το χυμό δύο λεμονιών μέχρι να "δέσει". 

Φυλάμε το γλυκό του κουταλιού μας σε αποστειρωμένα βάζα.

~γιαμ γιαμ~