Συνταγές για γλυκά

γλυκιά ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ

Συνταγή γλυκιά ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ

γλυκιά ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ

Κατηγορία: Γλυκές Πίτες

από το χρήστη: γιαγιά (χι χι)

"Γλυκό" με απίστευτο χρώμα και φυσική, ανάλαφρα γλυκύτητα που ισορροπεί μεταξύ των κατηγοριών "Γλυκό" και "Φαγητό".

Υλικά

Διαδικασία

Κόβετε την κολοκύθα και τη βράζετε σε ελάχιστο νερό. Τα βάζετε σε τουλπάνι για να στραγγίσει τελείως από το νερό της. Ρίχνετε σε κατσαρόλα τον πολτό της κολοκύθας, το βούτυρο ή το λάδι και το μέλι. Ανακατεύετε το μείγμα σε σιγανή φωτιά και προσθέτετε το παξιμάδι, λίγο ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα, την καρυδόψιχα και λίγες σταφίδες (προαιρετικά). 

 

Στρώνετε σε μέτριο ταψί τα μισά φύλλα ως εξής: Αλείφετε το ταψί με λιωμένο βούτυρο ή λάδι και στρώνετε δύο φύλλα. Αλείφετε το δεύτερο φύλλο με λίγο λάδι ή βούτυρο και το πασπαλίζετε με λίγη αμυγδαλόψιχα κοπανισμένη. Στρώνετε άλλα δύο φύλλα και λαδώνετε, πασπαλίζετε με αμυγδαλόψιχα.  Επαναλαμβάνετε έως ότου στρωθούν τα μισά φύλλα.  Κατόπιν απλώνετε επάνω το μείγμα της κολοκύθας και το σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα ενώ αλείφετε κάθε δεύτερο φύλλο και πασπαλίζετε με αμυγδαλόψιχα, όπως κάνατε στην αρχή.

Χαράζετε την πίτα μπακλαβαδωτά και την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C επί 30'-40'.

για το σιρόπι:

Βράζετε επί 5' το μέλι, τη ζάχαρη και το νερό και ρίχνετε το σιρόπι στην πίτα όταν αυτή μισοκρυώσει. Τη σερβίρετε κρύα.

~γιαμ γιαμ~

Σχετικές συνταγές

Σοκολατόπιτα

αβγά, κουβερτούρα, πορτοκάλι, αλκοόλ, κακάο

Σοκολατόπιτα

Ένα σίγουρο γλυκό που αρέσει σε όλους! Αν σας έχει έρθει... υπογλυκαιμία, η σοκολατόπιτα είναι σίγουρο πως θα τη σβήσει!
Βασιλόπιτα με  νιφάδες βρώμης

μελάσα, μέλι, βρώμη, αμύγδαλα, πορτοκάλι, αποξηραμένα φρούτα

Βασιλόπιτα με νιφάδες βρώμης

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Ταχινόπιτα

ταχίνι, καρύδια, γαρίφαλο, πορτοκάλι

Ταχινόπιτα

Αν και νηστίσιμο, το εν λόγω γλυκό είναι πολλών θερμίδων και πολύ χορταστικό!

Εάν θέλετε λιγότερο έντονη γεύση, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα από γαρύφαλα που θα χρησιμοποιήσετε.

~

Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.

Βασιλόπιτα

αβγά, κρέμα γάλακτος, πορτοκάλι

Βασιλόπιτα

Αντί για πορτοκάλι μπορώ να χρησιμοποιήσω λεμόνι στην ίδια δόση.

~

Στις επαγγελματικές δόσεις, αρκεί να διαιρέσουμε όλα τα κιλά που θα προκύψουν (σύνολο του βάρους) δια του 12. Έτσι προκύπτει η σπιτική δοσολογία.

Σγουρόπιτα σα σουφλέ!

φύλλο, γιαούρτι, λάδι, αβγά, πορτοκάλι, κρέμα γάλακτος

Σγουρόπιτα σα σουφλέ!

Για να σιροπιάσω, θα πρέπει είτε το σιρόπι μου είτε η πίτα μου να είναι κρύο.

~

Τη συγκεκριμένη πίτα τη συναντάμε σε διάφορες τοποθεσίες με διαφορετικές ονομασίες, όπως "πορτοκαλόπιτα" ή "σουλτάνα".

Γαλατόπιτα

γάλα, σιμιγδάλι, αβγά

Γαλατόπιτα

Παραδοσιακό γλυκό με προέλευση από τη Μάνη.

~

Εάν θέλω να κάνω λιγότερο γλυκιά την πίτα, μπορώ να μειώσω τις κούπες της ζάχαρης σε 2.

Κολομπαρόπιτα διαφορετική!

κολοκυθάκια, ρύζι, αβγά, γάλα

Κολομπαρόπιτα διαφορετική!

Παραδοσιακό γλυκό, που το συναντάμε σε διαφορετικές εκδοχές, ακόμη και σε αλμυρές. Δεν είναι ιδιαίτερα γλυκερό, είναι όμως πρωτότυπο. Ακόμη κι αν δεν σας αρέσουν τα κολοκυθάκια, όπως εμένα, θα σας ξαφνιάσει το τι μπορεί να φτιαχτεί με τη συγκεκριμένη πρώτη ύλη. 

~

Τρώγετε τόσο ζεστό όσο και κρύο. 

Καρυδόπιτα

καρύδια, αβγά, αλκοόλ, κρέμα γάλακτος

Καρυδόπιτα

Σιροπιάζω την καρυδόπιτα όσο είναι ζεστό και το σιρόπι και το γλυκό μου.

~

Εάν φαίνεται πολλή η ποσότητα του σιροπιού δεν ανησυχώ, αφού το κέικ θα το ρουφήξει όλο.