Αρχική
Δοκιμασμένη : Ναι
Δοκιμασμένη : Ναι
Δοκιμασμένη : Ναι
Δοκιμασμένη : Ναι
Δοκιμασμένη : Ναι
Επίπεδο Δυσκολίας : εύκολο
Δοκιμασμένη : Ναι
Χρόνος παρασκευής : 1-1 1/2 ώρα
Σερβίρει : -
Ζαχαρονόμος : 5
Χρόνος αναμονής : 1 βράδυ & 6 ώρες
Δοκιμασμένη : Ναι

Κερασάκι, γλυκό του κουταλιού

Κατηγορία: Γλυκά του Κουταλιού

από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος

Για να διαπιστώσουμε εάν έχει δέσει το σιρόπι που ετοιμάζουμε: Σε ένα πιατάκι αφήνουμε να πέσει μια πολύ μικρή ποσότητα από το σιρόπι που ετοιμάζουμε/βράζουμε. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και χαράζουμε μια ευθεία με το κουτάλι ή το δάχτυλό μας. Εάν το σιρόπι ενωθεί, τότε δεν είναι έτοιμο ακόμη. Εάν η γραμμή, το κενό, παραμείνει, τότε έχει "δέσει".
~

Ο γρήγορος τρόπος για να αποστειρώσω τα βάζα είναι το microwave, στην περίπτωση και μόνο που τα βάζα μας δεν έχουν πλαστικά μέρη, τα οποία και λιώνουν. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε γρήγορα να τα αποστειρώσουμε στο φούρνο μικροκυμάτων, χρησιμοποιώντας τη μικρή σκάλα για 3'-4'. Φυσικά, πρώτα θα πρέπει να έχω πλύνει καλά τα βάζα με καυτό νερό και σαπούνι. 

Εναλλακτικά, αφού σαπουνίσουμε και ξεπλύνουμε καλά με ζεστό νερό τα βάζα μας, τα τοποθετούμε ανάποδα (βάζο και καπάκι) σε μια πετσέτα μέσα στο φούρνο και σε χαμηλή θερμοκρασία (100° C) τα αφήνουμε για 15'. Κατόπιν τα γεμίζουμε με τη μαρμελάδα μέχρι επάνω, χωρίς να αφήσουμε καθόλου κενό μεταξύ μαρμελάδας και πώματος, σφραγίζουμε με το καπάκι κι αναποδογυρίζουμε! 

 
Υλικά
Γλυκό Του ΚουταλιούΓλυκό Του Κουταλιού ΚεράσιΚεράσιΚεράσιαΠετροκέρασαΦρούταΦρέσκα ΦρούταΧυμόςΧυμός ΛεμονιούΣταγόνες ΛεμονιούΆρωμαΠαραδοσιακό ΓλυκόΑσβέστηςΑσβεστόνεροΒανίλιαΣτικ Βανίλιας

Σε μια μεγάλη λεκάνη αφήνω τον ασβέστη. Προσθέτω 2-3 κιλά νερό, όσο δω ότι χρειάζεται και τον αραιώνω πολύ καλά. Σουρώνω το αποτέλεσμα.  Αφήνω όπως είναι τα κεράσια μου στον υγρό ασβέστη για 2-3 ωρίτσες. Ανακατεύω κατά διαστήματα. Βγάζω τα κεράσια από τη λεκάνη και τα πλένω καλά. Με το ειδικό εργαλείο αφαιρώ τα κουκούτσια. 

Παίρνω μια μεγάλη κατσαρόλα και τη γεμίζω με τα καθαρά και χωρίς πυρήνα κεράσια και με τη ζάχαρη. Τα αφήνω έτσι για ένα ολόκληρο βράδυ, να βγάλουν τα υγρά τους.

Την επομένη, προσθέτω στα κεράσια το νερό και βράζω για 1-1 1/2 ώρα, μέχρι να δέσει το σιρόπι. Προς το τέλος της διαδικασίας προσθέτω στο γλυκό μου τις σταγόνες λεμονιού και τη βανίλια. Αφού γίνει το γλυκό του κουταλιού, σβήνω το μάτι, σκεπάζω την κατσαρόλα και την αφήνω όπως είναι για ακόμη 2-3 ωρίτσες, ώστε να λιώσουν τελείως οι κόκκοι της ζάχαρης που δεν έχουν διαλυθεί.

Μετά την ολοκλήρωση του γλυκού μου, το ξαναβράζω για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας ώστε να μη ζαχαρώσει και χαλάσει.

Αποστειρώνω μερικά βάζα και τα γεμίζω με μια κουτάλα. 

~Καλοφάγωτο φυσικά...~