Κατηγορία: Κέικ
από το χρήστη: Alice in Wonderland
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Ξεχωρίζω τ’ασπράδια από τους κρόκους. Χτυπώ στο μίξερ (στη δυνατότερη σκάλα) τ’ασπράδια με μία πρίζα αλάτι, μέχρι να γίνουν μία σφιχτή μαρέγκα. Σε άλλο μπολ χτυπώ στη δυνατή σκάλα τους κρόκους με τη ζάχαρη, μέχρι ν’ ασπρίσουν και να μη μυρίζει αβγουλίλα. Στο χυμό του λεμονιού διαλύω ομοιόμορφα τη σόδα. Προσθέτω το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού στους κρόκους και συνεχίζω να ανακατεύω το μείγμα σε πολύ χαμηλή ταχύτητα, ρίχνοντας τμηματικά τη φρυγανιά και τα καρύδια. Τέλος προσθέτω με μια σπάτουλα τη μαρέγκα και την αναδεύω προσεκτικά να πάει παντού, χωρίς να πλαντάξει.
Βουτυρώνω τον πάτο μίας φόρμα με σούστα των 20 εκατοστών και τον καλύπτω με λαδόχαρτο. Ρίχνω το μείγμα και το ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στην πρώτη σκάλα του φούρνου (στους 200° C) για 30'-45'.
Σε μία βαθιά κατσαρόλα ανακατεύουμε όλα τα υλικά με το νερό και τα βάζουμε να βράσουν. Συνεχίζουμε για 5 λεπτά περίπου το ανακάτεμα, μέχρι να διαλυθούν καλά και να σχηματίσουν ένα ομοιόμορφο υγρό, φροντίζοντας να μην ξεχειλίσει. Αφαιρούμε τη φλούδα του φρούτου και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Ρίχνουμε ένα μέρος του κρύου σιροπιού πάνω στο κέικ. Αφήνουμε το σιρόπι να απορροφηθεί και περιχύνουμε με δεύτερη δόση. Επαναλαμβάνουμε έως ότου το σιρόπι απορροφηθεί από το κέικ.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εάν η φόρμα μας δεν έχει κούμπωμα, μπορώ εύκολα να ξεφορμάρω, εάν τη βουτήξω για ελάχιστα λεπτά σε κρύο νερό και την αναποδογυρίσω σε πιατέλα. Χρησιμοποιώντας μια δεύτερη πιατέλα τη φέρνω στα ίσα της.
Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!
~
Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!
~
Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;