Κατηγορία: Κέικ
από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος
Στα μπράουνις η έκπληξη στη γεύση είναι πάντα η εναλλαγή του συμπαγούς κέικ (απέξω) με τη ρευστή σοκολάτα (από μέσα), όπως και η εναλλαγή του ζεστού μπράουνις με το δροσερό παγωτό που το συνοδεύει!
Σε μπεν μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα και την ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα να ενωθούν τα υλικά μας. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αβγά να ασπρίσουν. Προσθέτουμε στα αβγά την κουβερτούρα μας κι ανακατεύουμε με κυκλικές κινήσεις. Κοσκινίζουμε καλά το αλεύρι και το ρίχνουμε κι αυτό στον κάδο. Αναδεύουμε με μια σπάτουλα.
Σε μια φόρμα με κούμπωμα κατά προτίμηση που έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει ελαφρώς, αδειάζουμε το μείγμα μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 25'-30', μέχρι το μπράουνις να σταθεροποιηθεί και να γυαλίσει εξωτερικά, κρατώντας όμως στο εσωτερικό του την έκπληξη: ρευστή σοκολάτα!
Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει λιγάκι και σερβίρουμε ζεστό με παγωτό βανίλια!
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εάν η φόρμα μας δεν έχει κούμπωμα, μπορώ εύκολα να ξεφορμάρω, εάν τη βουτήξω για ελάχιστα λεπτά σε κρύο νερό και την αναποδογυρίσω σε πιατέλα. Χρησιμοποιώντας μια δεύτερη πιατέλα τη φέρνω στα ίσα της.
Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!
~
Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!
~
Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;