Κατηγορία: Γλυκές Πίτες
από το χρήστη: Φοίβη
Μια γλυκιά πίτα με έντονο χρώμα, που όμως κάνει ζαβολιά και ξεχνά τη γλυκύτητά της.
~
Μην ανησυχήσετε εάν δεν βγει... όμορφη.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε καλά τη ζάχαρη με το βούτυρο κρύο και κομμένο σε κυβάκια, μέχρι να ασπρίσει. Προσθέτουμε το αλεύρι καλά κοσκινισμένο και το νερό. Χτυπάμε λίγο ακόμη ή δουλεύουμε με τα χέρια, μέχρι να σχηματιστεί μια ενιαία ζύμη. Σκεπάζουμε τον κάδο με μεμβράνη και τον τοποθετούμε στο ψυγείο για 30'.
Όση ώρα περιμένουμε να ξεκουραστεί η ζύμη μας, ετοιμάζουμε τη γέμιση: Πλένουμε καλά το φρούτο μας, αφαιρούμε με το ειδικό εργαλείο τον πυρήνα από τα κεράσια και τα ζυγίζουμε. Βάζουμε σε ένα μπολ τα κεράσια και τα ανακατεύουμε με το αλεύρι καλά κοσκινισμένο και τη ζάχαρη.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και με έναν πλάστη δουλεύουμε κι ανοίγουμε τη ζύμη μας στον πάγκο της κουζίνας. Σχηματίζουμε ένα λεπτό στρώμα και υπολογίζουμε ότι η ζύμη μας θα πρέπει να βγάλει δύο δίσκους ουσιαστικά.
Χωρίς να βουτυρώσουμε ή να αλευρώσουμε παίρνουμε μία φόρμα με κούμπωμα κατά προτίμηση (διάμετρος 20εκ.) και στρώνουμε στον πάτο της τον ένα δίσκο ζύμης. Φροντίζω να καλύψω και τα τοιχώματα της φόρμας. Ό,τι περισσέψει το μαζεύω και το ενσωματώνω με την υπόλοιπη ζύμη που έχει μείνει. Δουλεύω με τα χέρια το υπόλοιπο και πάλι με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγω ένα ακόμη φύλλο, με το οποίο θα σκεπάσω την πίτα μου. Κρατάω στην άκρη αυτόν το δεύτερο δίσκο.
Σε ένα ποτηράκι ή μπολάκι χτυπάω με ένα πηρούνι ελαφρώς τον κρόκο με το νερό. Αλείφω με ένα πινέλο τον πάτο που μόλις έστρωσα στη φόρμα. Από πάνω ρίχνω τη γέμιση που έχω ετοιμάσει. Πατάω με ένα κουτάλι, ώστε να πάει παντού. Σκεπάζω με το δεύτερο δίσκο που έχω σχηματίσει, φροντίζω να κλείσει σαν καπάκι ο δίσκος, κολλώντας στα τοιχώματα και τη ζύμη που ορθώνεται και αλείφω με ένα πινέλο με το ασπράδι που έχω χτυπήσει ελάχιστα σε ένα μπολ.
Από πάνω πασπαλίζω με λίγη ζάχαρη, ώστε να κάνει κρούστα.
Ψήνουμε την κερασόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 150° C για 18' και κατόπιν ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200° C και ψήνουμε για άλλα 20'-25'. Η πίτα μας είναι έτοιμη όταν ροδίσει αρκετά η επιφάνειά της.
Αν και νηστίσιμο, το εν λόγω γλυκό είναι πολλών θερμίδων και πολύ χορταστικό!
~
Εάν θέλετε λιγότερο έντονη γεύση, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα από γαρύφαλα που θα χρησιμοποιήσετε.
~
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Αντί για πορτοκάλι μπορώ να χρησιμοποιήσω λεμόνι στην ίδια δόση.
~
Στις επαγγελματικές δόσεις, αρκεί να διαιρέσουμε όλα τα κιλά που θα προκύψουν (σύνολο του βάρους) δια του 12. Έτσι προκύπτει η σπιτική δοσολογία.
Για να σιροπιάσω, θα πρέπει είτε το σιρόπι μου είτε η πίτα μου να είναι κρύο.
~
Τη συγκεκριμένη πίτα τη συναντάμε σε διάφορες τοποθεσίες με διαφορετικές ονομασίες, όπως "πορτοκαλόπιτα" ή "σουλτάνα".
Παραδοσιακό γλυκό με προέλευση από τη Μάνη.
~
Εάν θέλω να κάνω λιγότερο γλυκιά την πίτα, μπορώ να μειώσω τις κούπες της ζάχαρης σε 2.
Παραδοσιακό γλυκό, που το συναντάμε σε διαφορετικές εκδοχές, ακόμη και σε αλμυρές. Δεν είναι ιδιαίτερα γλυκερό, είναι όμως πρωτότυπο. Ακόμη κι αν δεν σας αρέσουν τα κολοκυθάκια, όπως εμένα, θα σας ξαφνιάσει το τι μπορεί να φτιαχτεί με τη συγκεκριμένη πρώτη ύλη.
~
Τρώγετε τόσο ζεστό όσο και κρύο.
Σιροπιάζω την καρυδόπιτα όσο είναι ζεστό και το σιρόπι και το γλυκό μου.
~
Εάν φαίνεται πολλή η ποσότητα του σιροπιού δεν ανησυχώ, αφού το κέικ θα το ρουφήξει όλο.