Κατηγορία: Κέικ
από το χρήστη: glykatzou
Ιδιαίτερα γλυκό... γλυκό με έντονο άρωμα και προσωπικότητα.
Σπάμε την κουβερτούρα σε κομμάτια και την τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα μαζί με την κρέμα γάλακτος. Ζεσταίνουμε τα υλικά ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λιώσουν και να ενωθούν. Προσθέτουμε το ξύσμα του πορτοκαλιού. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε καλά τους κρόκους με την άχνη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσει το μείγμα και να φύγει η "αβγουλίλα". Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε το αβγό στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα ζωηρά. Σε άλλο κάδο χτυπάμε τα ασπράδια με την κρυσταλλική ζάχαρη (κοινή) μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή μαρέγκα. Στην κατσαρόλα προσθέτουμε και τη μαρέγκα κι ανακατεύουμε απαλά, να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας, χωρίς να χαθεί ο όγκος της μαρέγκας.
Βουτυρώνουμε και ζαχαρώνουμε μερικά ατομικά, πυρίμαχα φορμάκια ή αν δε θέλουμε, ρίχνουμε απευθείας το μείγμα για το σουφλέ στα φορμάκια. Προσέχουμε να αφήσουμε κάποια εκατοστά κενό από το χείλος της φόρμας, γιατί τα σουφλέ όπως και τα μπράουνις παίρνουν πολύ όγκο! Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C για 10'-12'.
Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το χυμό του πορτοκαλιού και τον αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Ρίχνουμε στον πάτο λίγη από τη ζάχαρη και μόλις αρχίσει να καραμελώνει προσθέτουμε και την υπόλοιπη. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε με πολύ μεγάλη προσοχή και σιγά-σιγά το χυμό μέσα στο τηγάνι και προς το τέλος, τη βανίλια. Χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς και αφήνουμε να βράσει για περίπου 20', έως ότου ροφήξει η σως τα υγρά και μείνει μισή σε ποσότητα. Αφού γίνει η σως μου και πέσει λίγο η θερμοκρασία χύνω και το Grand Marnier.
Τοποθετούμε τα ατομικά φορμάκια με το γλυκό σουφλέ μέσα σε πιιατάκια και περιχύνουμε με τη σως!
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εάν η φόρμα μας δεν έχει κούμπωμα, μπορώ εύκολα να ξεφορμάρω, εάν τη βουτήξω για ελάχιστα λεπτά σε κρύο νερό και την αναποδογυρίσω σε πιατέλα. Χρησιμοποιώντας μια δεύτερη πιατέλα τη φέρνω στα ίσα της.
Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!
~
Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!
~
Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;