Κατηγορία: Γλυκές Πίτες
από το χρήστη: Φοίβη
Ενδιαφέρουσα γλυκιά, παραδοσιακή πίτα από τη Σίφνο, που συνδυάζει άψογα την τυρένια της γεύση με το μέλι και την ιδέα αρώματος από λεμόνι.
Στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα. Προσθέτουμε το μαγεριικό λίπος σε κομματάκια ή τη μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου. Μπορούμε είτε να φτιάξουμε τη ζύμη μας με τον ειδικό γάντζο του μίξερ ή να τη δουλέψουμε με το χέρι, ανακατεύοντας ζωηρά και τρίβοντας όλα τα υλικά. Αφού το έχουμε δουλέψει, προσθέτουμε στο μείγμα το νερό λίγο-λίγο και με το μάτι (μπορεί να πάρει λιγότερο ή περισσότερο) και ξαναδουλεύουμε με το γάντζο ή με το χέρι, μέχρι να σχηματιστεί μία ενιαία μπάλα που να ξεκολλά από τα τοιχώματα. Σκεπάζουμε το μπολ με μια μεμβράνη και το αφήνουμε να σταθεί στο ψυγείο για 1 ώρα.
Βάζουμε σε ένα μπολ τη μυζήθρα και τη λιώνουμε με τη βοήθεια ενός πιρουνιού. Προσθέτουμε το γάλα σε θερμοκρασία δωματίου λίγο-λίγο κι ανακατεύουμε ζωηρά. Ρίχνουμε και το μέλι, τα αβγά ένα-ένα, το ξύσμα, τη ζάχαρη και το αλάτι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε ζωηρά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα μας τα υλικά. Αν δυσκολευτούμε χρησιμοποιούμε για λίγο και στη χαμηλή σκάλα, το μίξερ.
Βγάζουμε τη βάση από το ψυγείο, τη δουλεύουμε για λίγο με τα χέρια, ώστε να ανακατήσει τη ευκαμψία της και με έναν πλάστη την ανοίγουμε στον πάγκο της κουζίνας. Αφού σχηματίσουμε με τη ζύμη μια λεπτή βάση, τη μεταφέρουμε με προσοχή πάνω από μια ταρτιέρα ή πυρίμαχη φόρμα και καλύπτουμε τόσο τον πάτο όσο και τα τοιχώματα. Κατόπιν, αδειάζουμε μέσα στην ταρτιέρα και τη γέμιση και με ένα κουτάλι φροντίζουμε να πάει παντού.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 50'.
Σε μια κούπα ή πήλινο μπολ, ανακατεύουμε 2-3 κουταλιές της σούπας μέλι με λίγο καυτό νερό, να διαλυθεί το μέλι και να γίνει λίγο πιο ρευστό. Όλα αυτά με το μάτι κι αναλόγως πόσο γλυκό ή ρευστό θέλουμε το μελένιο μας σιρόπι. Περιχύνουμε τη μελόπιτα με το σιροπάκι και την πασπαλίζουμε με μπόλικη κανέλα. Εάν θέλετε μπορείτε απλώς να αρωματίσετε με την κανέλα.
Αν και νηστίσιμο, το εν λόγω γλυκό είναι πολλών θερμίδων και πολύ χορταστικό!
~
Εάν θέλετε λιγότερο έντονη γεύση, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα από γαρύφαλα που θα χρησιμοποιήσετε.
~
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Αντί για πορτοκάλι μπορώ να χρησιμοποιήσω λεμόνι στην ίδια δόση.
~
Στις επαγγελματικές δόσεις, αρκεί να διαιρέσουμε όλα τα κιλά που θα προκύψουν (σύνολο του βάρους) δια του 12. Έτσι προκύπτει η σπιτική δοσολογία.
Για να σιροπιάσω, θα πρέπει είτε το σιρόπι μου είτε η πίτα μου να είναι κρύο.
~
Τη συγκεκριμένη πίτα τη συναντάμε σε διάφορες τοποθεσίες με διαφορετικές ονομασίες, όπως "πορτοκαλόπιτα" ή "σουλτάνα".
Παραδοσιακό γλυκό με προέλευση από τη Μάνη.
~
Εάν θέλω να κάνω λιγότερο γλυκιά την πίτα, μπορώ να μειώσω τις κούπες της ζάχαρης σε 2.
Παραδοσιακό γλυκό, που το συναντάμε σε διαφορετικές εκδοχές, ακόμη και σε αλμυρές. Δεν είναι ιδιαίτερα γλυκερό, είναι όμως πρωτότυπο. Ακόμη κι αν δεν σας αρέσουν τα κολοκυθάκια, όπως εμένα, θα σας ξαφνιάσει το τι μπορεί να φτιαχτεί με τη συγκεκριμένη πρώτη ύλη.
~
Τρώγετε τόσο ζεστό όσο και κρύο.
Σιροπιάζω την καρυδόπιτα όσο είναι ζεστό και το σιρόπι και το γλυκό μου.
~
Εάν φαίνεται πολλή η ποσότητα του σιροπιού δεν ανησυχώ, αφού το κέικ θα το ρουφήξει όλο.