Κατηγορία: Κέικ
από το χρήστη: glykatzou
Κέικ-τούρτα ιδιαίτερα χορταστική και γλυκιά!
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω τη ζάχαρη με τα ασπράδια, μέχρι να γίνει μια σφιχτή μαρέγκα. Προσθέτω την καρυδόψιχα και το αλεύρι καλά κοσκινισμένο. Σε μπεν μαρί λιώνω τη λευκή και την πικρή σοκολάτα. Μόλις πέσει η θερμοκρασία τους, τα ενώνω με το μείγμα στον κάδο και ανακατεύω ζωηρά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά μου.
Βουτυρώνω κι αλευρώνω μια στρογγυλή φόρμα με κούμπωμα κατά προτίμηση (διάμετρος 20εκ.) κι αδειάζω μέσα το μείγμα του κέικ. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 40'. Αφήνω το κέικ να κρυώσει λίγο κι ετοιμάζω την καραμέλα.
Σε ένα κατσαρολάκι ή τηγάνι με βαρύ πάτο ρίχνω τη ζάχαρη και τη ζεσταίνω. Μετά από λίγη ώρα θα γίνει ρευστή και μετά θα πήξει και θα πάρει το χρώμα της καραμέλας. Προσοχή να μη μας καεί!
Όπως είναι η καραμέλα έτοιμη, γρήγορα πριν κοκαλώσει τελείως την αδειάζω πάνω σε ένα φύλλο λαδόχαρτου. Την αφήνω να σταθεροποιηθεί και τη σπάω σε υπέροχα, καραμελένια κομμάτια. Σκεπάζω την τούρτα μου και διακοσμώ με ψιλοκομμένα φουντούκια.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εάν η φόρμα μας δεν έχει κούμπωμα, μπορώ εύκολα να ξεφορμάρω, εάν τη βουτήξω για ελάχιστα λεπτά σε κρύο νερό και την αναποδογυρίσω σε πιατέλα. Χρησιμοποιώντας μια δεύτερη πιατέλα τη φέρνω στα ίσα της.
Στην περίπτωση που επιλέξω ένα φλαμπέ αποτέλεσμα, δε χρειάζεται να έχω πυροσβεστήρα: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, η πουτίγκα θα ρουφήξει τις φλόγες του μπράντι!
~
Η πουτίγκα σερβίρεται σε μεγάλα κομμάτια, σε αντίθεση με το κέικ!
~
Η πουτίγκα έχει γίνει, όταν το γλυκό έχει στεγνώσει θυμίζοντας κάτι από κέικ και όταν η επιφάνειά της είναι σφιχτή.
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Είναι μια πρωτότυπη ιδέα αντί βασιλόπιτας! Το φλουρί σε ποιον θα πέσει;