Κατηγορία: Γλυκές Πίτες
από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος
Εάν σας έχουν ξεμείνει ώριμα βερίκοκα και δε σκοπεύετε να τα καταναλώσετε σύντομα, κάντε τα μια γλυκιά τάρτα. Είναι νόστιμη και ό,τι πρέπει για κάτι πιο ελαφρύ.
Στο μπλέντερ χτυπάμε την άχνη ζάχαρη και τα αμύγδαλα, μέχρι να γίνουν σκόνη. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη σκόνη έως ότου σχηματιστεί μια λευκή κρέμα. Προσθέτουμε τμηματικά τα αβγά και στο τέλος το ρούμι. Ρίχνουμε καλά κοσκινισμένο το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ κι ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα.
Σκεπάζουμε το μπολ με μια μεμβράνη κι αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 3 ώρες περίπου.
Αφού ξεκουραστεί πολύ καλά το μείγμα μας, το μεταφέρουμε σε μια στρογγυλή φόρμα. Πλένουμε τα βερίκοκα, αφαιρούμε το κουκούτσι και τα κόβουμε στα δύο. Καλύπτουμε όλη την επιφάνεια της τάρτας, βάζοντάς τα δίπλα-δίπλα.
Πασπαλίζουμε από πάνω με τη μαύρη ζάχαρη και τα φιστίκια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 45'.
Αν και νηστίσιμο, το εν λόγω γλυκό είναι πολλών θερμίδων και πολύ χορταστικό!
~
Εάν θέλετε λιγότερο έντονη γεύση, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα από γαρύφαλα που θα χρησιμοποιήσετε.
~
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Αντί για πορτοκάλι μπορώ να χρησιμοποιήσω λεμόνι στην ίδια δόση.
~
Στις επαγγελματικές δόσεις, αρκεί να διαιρέσουμε όλα τα κιλά που θα προκύψουν (σύνολο του βάρους) δια του 12. Έτσι προκύπτει η σπιτική δοσολογία.
Για να σιροπιάσω, θα πρέπει είτε το σιρόπι μου είτε η πίτα μου να είναι κρύο.
~
Τη συγκεκριμένη πίτα τη συναντάμε σε διάφορες τοποθεσίες με διαφορετικές ονομασίες, όπως "πορτοκαλόπιτα" ή "σουλτάνα".
Παραδοσιακό γλυκό με προέλευση από τη Μάνη.
~
Εάν θέλω να κάνω λιγότερο γλυκιά την πίτα, μπορώ να μειώσω τις κούπες της ζάχαρης σε 2.
Παραδοσιακό γλυκό, που το συναντάμε σε διαφορετικές εκδοχές, ακόμη και σε αλμυρές. Δεν είναι ιδιαίτερα γλυκερό, είναι όμως πρωτότυπο. Ακόμη κι αν δεν σας αρέσουν τα κολοκυθάκια, όπως εμένα, θα σας ξαφνιάσει το τι μπορεί να φτιαχτεί με τη συγκεκριμένη πρώτη ύλη.
~
Τρώγετε τόσο ζεστό όσο και κρύο.
Σιροπιάζω την καρυδόπιτα όσο είναι ζεστό και το σιρόπι και το γλυκό μου.
~
Εάν φαίνεται πολλή η ποσότητα του σιροπιού δεν ανησυχώ, αφού το κέικ θα το ρουφήξει όλο.