Κατηγορία: Τάρτες-Ταρτάκια
από το χρήστη: glykatzou
Η μεμβράνη μέσα στο φούρνο δεν καίγεται, οπότε δε χρειάζεται να ανησυχώ. ~ Κατά την αφαίρεση της μεμβράνης θα πρέπει να προσέξω πολύ να μην πέσουν όσπρια στην ψημένη τάρτα, γιατί αλλιώς είναι πολύ σκληρά στο στόμα. ~ Το ρύζι ή το φασόλι, μπορώ να το διατηρήσω σε βάζο και να το ξαναχρησιμοποιήσω!
Στον κάδο του μίξερ τεμαχίζω σε κομμάτια με τη βοήθεια του ψαλιδιού κουζίνας το κρύο βούτυρο, προσθέτω το αλεύρι καλά κοσκινισμένο, το αβγό, το νερό, το αλάτι και τη ζάχαρη και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ελαστική ζύμη.
Κλείνουμε το μπολ με μια μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 30'.
Μετά το 30λεπτο, βγάζουμε τη ζύμη, την ανοίγουμε στην τάρτα σε λεπτή στρώση, ώστε να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα. Βάζουμε ένα φύλλο μεμβράνης επάνω και το γεμίζουμε με ρύζι β'διαλογής ή φασόλια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 15'. Αφαιρούμε με μεγάλη προσοχή τη μεμβράνη και τα όσπρια και ψήνουμε για ακόμη 5'.
Στο μπλέντερ χτυπάω καλά την αμυγδαλόψιχα, να γίνει σκόνη. Στον κάδο του μίξερ και με το "Κ" (φτερό) χτυπάω το βούτυρο με την άχνη ζάχαρη και τα αβγά ένα-ένα, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτω την αμυγδαλόσκονη και το αλεύρι καλά κοσκινισμένο. Σκεπάζω τον κάδο με μια μεμβράνη κι αφήνω στο ψυγείο για 1-2 ώρες, να ξεκουραστεί η κρέμα.
Κατόπιν, αδειάζω την κρέμα πάνω στην τάρτα που έχω ψήσει, λειαίνοντας την επιφάνεια με μια σπάτουλα. Καθαρίζω τα ακτινίδια, τα κόβω σε ροδέλες και σκεπάζω με αυτά την κρέμα και την τάρτα.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40'-50'.
Το παντεσπάνι μου έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εναλλακτικά, μπορώ να χρησιμοποιήσω κεράσια κονσέρβας αν θέλω μια πιο υπόγλυκη γεύση.
Με την ίδια λογική, μπορώ αντί για μεγάλη τάρτα, να ψήσω τη ζύμη σε φόρμες για ταρτάκια και να φτιάξω ατομικά γλυκά!
~
Η τάρτα αυτή είναι δροσιστική, οπότε και ιδανική ακόμη και για υψηλές θερμοκρασίες!