Κατηγορία: Finger... Dessert! , Γλυκές Πίτες
από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος
Αν δω ότι η ζύμη δεν κολλάει και δεν κλείνουν οι δίσκοι που έχω φτιάξει, σε πουγκιά ή τρίγωνα κλπ., μπορώ να βρέξω λίγο τις άκρες με νερό. ~ Τα μυζηθροπιτάκια είναι ένα εναλλακτικό γλυκό, που αντί για κρέμα χρησιμοποιεί το γνωστό τυρί. Έτσι έχουμε πιτούλες που γλυκίζουν με έναν πιο φυσικό τρόπο.
Σε ένα μπρίκι λιώνω καλά το βούτυρο, προσέχοντας να μη μου καεί. Σε ένα μπολ ρίχνω τα αβγά, τη ζάχαρη, το γάλα και το βούτυρο κι ανακατεύω. Προσθέτω σιγά-σιγά το αλεύρι καλά κοσκινισμένο και το μπέικιν πάουντερ. Ζυμώνω καλά με τα χέρια. Εάν νιώσω ότι η ζύμη μου είναι ακόμη υγρή κι ότι κολλάει στα χέιρα, προσθέτω λίγο ακόμη αλεύρι.
Στρώνω τη ζύμη στον πάγκο της κουζίνας μου και την περνάω με τον πλάστη. Με ένα ποτήρι φιάχνω δίσκους από τη ζύμη, διαμέτρου 8εκ..
Σε ένα μπολ ρίχνω το τυρί μου, τους κρόκους, το μέλι και την κανέλα κι ανακατεύω με μια κουτάλα να ενωθούν.
Γεμίζω με το μείγμα τους δίσκους από ζύμη που έφτιαξα και τους κλείνω πιέζοντας τις άκρες με τα δάχτυλα ή με ένα πιρούνι. Στρώνω τις πιτούλες σε ένα ταψί. Με ένα πιρούνι χτυπάω πρόχειρα το αβγό κι αλείφω με ένα πινέλο την επιφάνεια από τις πιτούλες μου. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30' περίπου.
Πριν σερβίρω πασπαλίζω τις μπουκίτσες μου με μπόλικη άχνη ζάχαρη!
Αν και νηστίσιμο, το εν λόγω γλυκό είναι πολλών θερμίδων και πολύ χορταστικό!
~
Εάν θέλετε λιγότερο έντονη γεύση, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα από γαρύφαλα που θα χρησιμοποιήσετε.
~
Το γλυκό που φτιάχνω έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
Αντί για πορτοκάλι μπορώ να χρησιμοποιήσω λεμόνι στην ίδια δόση.
~
Στις επαγγελματικές δόσεις, αρκεί να διαιρέσουμε όλα τα κιλά που θα προκύψουν (σύνολο του βάρους) δια του 12. Έτσι προκύπτει η σπιτική δοσολογία.
Για να σιροπιάσω, θα πρέπει είτε το σιρόπι μου είτε η πίτα μου να είναι κρύο.
~
Τη συγκεκριμένη πίτα τη συναντάμε σε διάφορες τοποθεσίες με διαφορετικές ονομασίες, όπως "πορτοκαλόπιτα" ή "σουλτάνα".
Παραδοσιακό γλυκό με προέλευση από τη Μάνη.
~
Εάν θέλω να κάνω λιγότερο γλυκιά την πίτα, μπορώ να μειώσω τις κούπες της ζάχαρης σε 2.
Παραδοσιακό γλυκό, που το συναντάμε σε διαφορετικές εκδοχές, ακόμη και σε αλμυρές. Δεν είναι ιδιαίτερα γλυκερό, είναι όμως πρωτότυπο. Ακόμη κι αν δεν σας αρέσουν τα κολοκυθάκια, όπως εμένα, θα σας ξαφνιάσει το τι μπορεί να φτιαχτεί με τη συγκεκριμένη πρώτη ύλη.
~
Τρώγετε τόσο ζεστό όσο και κρύο.
Σιροπιάζω την καρυδόπιτα όσο είναι ζεστό και το σιρόπι και το γλυκό μου.
~
Εάν φαίνεται πολλή η ποσότητα του σιροπιού δεν ανησυχώ, αφού το κέικ θα το ρουφήξει όλο.