Κατηγορία: Τάρτες-Ταρτάκια
από το χρήστη: ζαχαροστρόβιλος
Εναλλακτικά κι επειδή η κρέμα έχει αρκετή προετοιμασία (βράσιμο), μπορώ να ξεκινήσω με το ζαχαρούχο γάλα και 30' πριν γίνει, να ξεκινήσω με την τάρτα μου! ~ Εάν θέλω κάτι... ισχυρά γλυκό που να ξεπερνά και το 5άρι του "ζαχαρονόμου" μας, αυτή η τάρτα-τούρτα το εγγυάται!!!
Σε ένα μπολ ρίχνω το αλεύρι καλά κοσκινισμένο, τη ζάχαρη, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο (τριμμένο). Ανακατεύω καλά. Παίρνω το βούτυρο που είναι κρύο, το κόβω σε κυβάκια και το προσθέτω στο μείγμα. Ανακατεύω με τα χέρια καλά. Αφού ενωθούν τα υλικά μου, τα τρίβω με το χέρι, μέχρι να γίνει ψίχουλα το μείγμα. Προσθέτω τον κρόκο του αβγού και πολύ λίγο νερό, μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη, η οποία να ξεκολλά από τα χέρια μου. Εάν η ζύμη είναι πολύ υγρή και κολλά στα χέρια, προσθέτω λίγο αλεύρι, εάν είναι πολύ σφιχτή ρίχνω λίγο ακόμη νερό.
Τυλίγω τη ζύμη με ένα φύλλο μεμβράνης και την αφήνω στο ψυγείο για 30', να ξεκουραστεί. Πασπαλίζω τον πάγκο της κουζίνας μου με λίγο αλεύρι, στρώνω επάνω τη ζύμη, τη δουλεύω λίγο και την ανοίγω με τον πλάστη.
Βουτυρώνω κι αλευρώνω ελαφρώς μια ταρτιέρα (24εκ. διάμετρος) και στρώνω μέσα τη ζύμη. Την πατάω με τα δάχτυλα, ώστε να είναι λεπτή και να καλύψει καλά τον πάτο και τα τοιχώματα της φόρμας. Την τρυπάω σε πολλά σημεία με ένα πιρούνι, ώστε να ψηθεί καλύτερα.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20'-25'. Ετοιμάζω τη γέμιση.
Παίρνω μια μεγάλη κατσαρόλα ή και χύτρα. Τοποθετώ μέσα το τενεκεδάκι με το ζαχαρούχο γάλα, χωρίς να το ανοίξω και το σκεπάζω με κρύο νερό! Το βράζω για 2 ολόκληρες ώρες, ελέγχοντας αν είναι σκεπασμένο με νερό. Αν έχει κατέβει η στάθμη, συμπληρώνω με καυτό νερό αυτή τη φορά. Μετά το δίωρο, ανοίγω με προσοχή την κονσέρβα. Το ζαχαρούχο γάλα έχει μετατραπεί σε μια κρέμα με χρώμα κι άρωμα καραμέλας!
Διαλύω τον στιγμιαίο καφέ σε 2 κουταλιές νερό κι ανακατεύω καλά. Ενώνω τον καφέ με την κρέμα από το ζαχαρούχο. Η τάρτα μου έχει ψηθεί και κρυώσει. Τη γεμίζω με την κρέμα που μόλις έφτιαξα. Κόβω τις μπανάνες σε φέτες και διακοσμώ την τάρτα από πάνω.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάω την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί και σκεπάζω τις μπανάνες. Τέλος, γαρνίρω την τάρτα μου με τρουφάκια, με ξύσμα από κουβερτούρα ή με σταγόνες σοκολάτας!
Αφήνω την τάρτα στο ψυγείο για 30'-1 ώρα πριν τη σερβίρω.
Το παντεσπάνι μου έχει ψηθεί, όταν τρυπήσω με ένα πιρούνι το εσωτερικό του και αφού βγάλω το πιρούνι, δεν μένει ζύμη πάνω στα δοντάκια! Τόσο απλά.
~
Εναλλακτικά, μπορώ να χρησιμοποιήσω κεράσια κονσέρβας αν θέλω μια πιο υπόγλυκη γεύση.
Με την ίδια λογική, μπορώ αντί για μεγάλη τάρτα, να ψήσω τη ζύμη σε φόρμες για ταρτάκια και να φτιάξω ατομικά γλυκά!
~
Η τάρτα αυτή είναι δροσιστική, οπότε και ιδανική ακόμη και για υψηλές θερμοκρασίες!